Citius, altius, fortius (c)(tm)

Jag har helt missat det att Olympiaden™ i Aten är så extremt kontrollerad av sponsorerna. De Officiella Sponsorerna alltså. Detta kom fram i en diskussion och jag kände mig tvingad att söka fram lite information. Inte för att jag är intresserad av De Olympiska Spelen™, men däremot är marknadskrafternas styrkeuppvisning bakom scenen ganska så intressant. Snabbare, högre, starkare får en annan mening. Våldsammare, synligare och lönsammare låter det som på De Ekonomiska Spelen.

Det att idrottarna är sponsorerade är ju normalt. Springer man i Nike™ skor så gör man det och det syns. Men i Aten om britten Radcliffe vinner en medalj i sina sponsorerade Nike™ skor bör skodonen bytas till Det Officiella Sponsormärket Adidas™ innan atleten stiger upp på prispallen. Britterna har annan sponsoryrsel också. British Olympic Association™ (BOA) har avtal med MG Rover™, men en av deras medaljhopp i segling har sponsoravtal med Volvo™. I Aten lyder idrottarna under BOA™s myndighetsområde och det får Volvo™ bara svälja. En runda kullens kung, där bara de som är Officiella kan vinna?

Men restriktionerna tar inte slut där. I år är det strängare också på åskådarsidan. Vill man köpa något så är det Visa™ som gäller, inga andra kreditkort tages emot. Kontanter, då endast Euro, tages emot med långa tänder. Så åker man till Aten under Olympiaden™ med, säg, Mastercard™ kan man löpa på en nit. Men se, Visa™ är på plats och hjälper en ur knipan: man kan köpa ett pre-paid Visa™ -kort och betala med det, om man inga andra Officiella betalningsmedel har. Blir det pengar över på kortet, kan fyrken användas, jorden runt, till slutet av året.

Bestämmer man sig att köra med kontanter, skall man se till att inte ha för mycket mynt i fickan, då kan det vara att man inte blir insläppt till läktarna. Mynt kan nämligen missbrukas som vapen och sponsorer (och deras idrottare kanske också) måste skyddas mot oönskad pengaregn.

Excessiva mängder mynt är inte den enda orsaken att bli avvisad sin läktarplats. Det är förbjudet att ta in mat eller drycker till läktarna. Detta för att någon kan bära in en hamburgare, sockerdricka eller vatten av fel märke. Innanför portarna får man köpa (med Visa™ eller kontanter) mat och dryck av de Officiella Sponsorerna MacDonalds™ och Coca-Cola™. Hälsomat och sportdryck. Pressen och idrottarna får sina sponsorerade drycker gratis.

Och så skall man inte försöka in på läktaren med ‘fel’ logo på skjortan, för då får man välja mellan att bli utanför porten, eller bära skjortan med insidan utåt. I våra dagar är det nog svårt att hitta kläder eller väskor utan märken på sig. Månne man inte får köpa klädsel med rätta märken där, betala lite extra för att få ta sig till den platsen man betalat för (med Visa™, biljetter kan inte köpas med andra kreditkort). Hur går det med telefonerna månne? Samsung™ är Officiell Sponsor. Får man ta fram sin Nokia™ på läktaren utan att bli utkastad?

Otroligt mycket makt har De Officiella Sponsorerna fått för sina mer än en miljon dollar. De måste väl ha sin hårda politik för att få fyrken tillbaka med ordentlig vinst och enligt Sportbusinessnews.com kan man se att det inte är helt uppskattat.

Kostas Giannis, a Greek sports fan, said: “I don’t see why, after all the money that Greek taxpayers will end up paying to host the games, McDonald’s should dictate what I can eat in my own city.”

Tidningen Scotsman berättar dessutom hur De Fem Ringarna™ och andra symboler som användes i Olympiska™ syften är mycket väl skyddade.

The terms Olympics, Olympic, Olympian and Olympiad, and even the Latin and English terms citius (faster), altius (higher) and fortius (stronger), as well as the rings symbol, enjoy special protection beyond normal UK copyright and trademark laws.

Hoppas jag nu inte blir dragen inför rätta när jag uttalat i onödan det olympiska™ namnet och deras tagline, amen.

(samlat ihop via Google News)

Published