Kansanvälinen majakkapäivä

Suomen majakkaseura järjesti sunnuntaina 22.8. kansainvälisenä majakkapäivänä, muiden reissujen ohella, myös ohjatun käynnin Russarön majakalle. Teimme pienellä jengillä extempore -matkan katsomaan tätä armeijan alueella olevaa kahdeksankulmaista tornia.

Lähtö aamulla Helsingistä. Pysähdyimme Karjaalla kahville ja saimme risupartaiselta nahkatakkiselta mieheltä tiedon, perin Kaurismäkisissä tunnelmissa, että “Hanko on perseestä”. Joimme hyvin informoituina kahvit ja jatkoimme matkaa. Ostettuamme liput istahdimme laivaan joka veisi meidät perille. Vastakkaisilla paikoilla kolmen naisen kanalauma ei mitenkään viihdyttänyt meitä hömppähöpinöillään. Kun tulimme perille kävi ilmi että tämä kanalauma oli osa järjestävää yhdistystä. Sinänsä olisi hienoa tukea Majakkaseuraa, mutta jos järjestäjät saavat muut miettimään mereen hyppäämistä kesken matkan, ei liittyminen oikein innosta.

Mukana piti olla henkilöllisyyspaperit sillä alue on armeijan aluetta. Vain Suomen kansalaiset pääsevät saarelle. Kukaan ei kuitenkaan kysynyt papereita perillä, olimme varmaan hyvin suomalaisen näköisiä kaikki, mutta joku iso kiho piti puheen siitä että valokuvaus on kiellettyä, paitsi että meillä oli erikoslupa kuvata majakkaa. Ja sitten kävelimme laiturilta kohteeseen. Saari on kaunis, rakennukset idyllisiä (mutta ei kuitenkaan saarella olevat armeijan rakentamat kolossit) ja rantakalliot olisivat oivallisia uimapaikkoja. Aika hieno alue, josta siviilit eivät pääse nauttimaan.

Ja siinä se sitten oli. Rakennettu 1863 ja mielenkiintoisen historian omaava 21,4 metriä korkea torni. Valon korkeus merenpinnasta on 34,2 metriä. Sitten jonotettiin. Hyvin venäläismallisen jonotuksen (epäjärjestys, kiilailu) jälkeen pääsimme kiipeämään majakkaan. Kaunis sisältä ja ihan mukavat näkymät ylhäältä. Pääsimme jopa katsomaan linssistöä jossa on miljoonan kandelan verran valotehoa. Verrattuna Söderskäriin (rakennettu 1862) on Russarö todella hyvässä kunnossa.

Been there, done that. Palasimme takaisin veneelle ja kohta olimmekin taas Hangossa. Ei mikään maailmaa järisyttävä kokemus, mutta koska tämä oli ensimmäinen ohjattu reissu Russarön majakalle, tuntui kuin olisimme tavallamme olleet mukana tekemässä historiaa. Majakka on tärkeä osa Suomen merenkulun historiaa ja se on nyt koettu. Kaikenkaikkiaan onnistunut sunnuntaireissu, etenkin kun mukaan tuli vielä tuubillinen Hangon sinappia.

Published

2 comments

  1. Sisäpiiritietona voin paljastaa, että majakkaseurassa on myös ihan mukavia jäseniä ;-) Itse olin mukana perustamassa seuraa pari vuotta sitten ja olen ollut tyytyväinen toimintaan.

  2. Eiköhän sieltä ihan mukavaakin jäsentä löydy, en epäile ollenkaan. Tuo ensikohtaaminen vain antoi hiukan toisenlaisen kuvan. Hienoa toimintaa kuitenkin.

Comments are closed.