Nya A9

Är det en ny Audi: A9? Låter så, men det är Amazons nya sökmaskin. En ganska så mångsidig service som söker så webben som imdb.com, böcker från Amazon (naturligtvis) och ger ordförklaringar. En bred monitor är ett måste om man vill ha allt på rutan på ett tag, eftersom alla delsökningar visas i egen spalt. Det blir många spalter om allt är påknäppt. Men man kan ändra på spaltbredd bara genom att föra pekaren mellan spalterna och dra. Enkelt, men ändå simpelt.

Troligen hittar man inte desto bättre på webben med A9 än med Google, eftersom både nätresultaten och bilderna sökes från Google, men det extra speciella med A9 är egna bookmarks, automatiska rekommendationer och sökhistoria samt möjligheten att skriva egna kommentarer på nätsidor, sådana du ser alltid du kommer in på den sidan: supersvala funktioner som man kan ta i bruk om man laddar ner och installerar en toolbar till sin browser. Tyvärr erbjuds detta bara åt dem som är registrerade hos Amazon och kör med Windows och IE 5.5 eller nyare. Argh. Okej, naturligtvis är det så eftersom det är majoriteten av nätanvändare som har en sådan konfiguration. Men visst är det lite störande ensidigt.

Undrar om Firefox kan hota IE på riktigt? Kanske det blir Google som slår Gates på fingrarna? Under tiden jobbar Spread Firefox på: över 1000000 nerladdningar på under 100 timmar. Det blir närmare tre Eldrävar per sekund. Imponerande.

Men kan någon berätta vad A9 betyder? Hur har sökmaskinen fått ett sådant namn? Har inte hittat svaret, och det stör nog lite.

Published

2 comments

  1. Sointuu aika hyvin yhteen koiran (canine, K9) kanssa. Olisiko taustalla jotain tällaista kaukaa haettua sanaleikittelyä?

  2. No mä mietin että A on varmaan Amazon… mutta siihen se sitten loppui. Oisko Amazonin kanava nro 9: niillä kun on putiikissaan kahdeksan täppää, ja tää on se yhdeksäs…?

Comments are closed.