Close but no cigar

Vaalikoneet ovat oikein hauskoja leluja tylsän illan ajankuluksi. Kokeilin Alman konetta, Flash-versiota. Okei, onhan se tahmaisen hidas (mutta niin testasinkin sitä ikivanhalta mäkiltä, OS 9 käyttiksellä) ja aika ruma, ja vaikea käyttää, mutta siinä on jo jotain… jotain erilaista.

Idea on hieno ja tuntuu tuoreelta. Toteutus ontuu kuin klenkka mukulakivikadulla. Kerrankin jotain muuta kuin niitä iänikuisia radiobutton- ja checkboxhelvettejä. Uudenlaista, siis vaalikoneissa uudenlaista, ajattelua tulosten esittämisen suhteen. On piirakkaa ja karttoja. Kaikki elää. Voi vapaasti liikkua ja tarkistella ehdokkaiden sopivuutta, vaikka ei olisikaan vielä vastannut kaikkiin kysymyksiin. Tosi rokk! Mukavaa on myös mahdollisuus liikkua vapaasti edestakaisin kysymyksestä toiseen. Mutta se käyttöliittymä! Monikohan esimerkiksi ymmärtää merkitä kartan pisteitä klikkaamalla, jotta pääsee lukemaan listattujen ehdokkaiden vastauksia? Ohje oli köykäinen, eikä auttanut ongelmatilateissa. Eikö tuommosta pavelua voisi toteuttaa niin että ohjetta ei tarvitsisi, tai että palvelu opastaa käyttäjää? Entä miksi koko härveli on pop-upissa ja miksi koko ajan avautuu lisää uusia ikkunoita? Esteettisesti ei mikään kummoinen palvelu, mutta ei tuo nyt ihan epäselväkään ollut. Hiukan puolivalmiin oloinen tosin. Ne “humoristiset piirroshahmot” olisi voinut jättää pois, en oikein ymmärtänyt niitä. Esittivätkö ne minua? Olivatko ne rotat ja koirat ehkä suunnattu nuoremmalle kohderyhmälle?

Alaman kone on kirkkaasti hyvää Close but no cigar -tasoa. Ei voittoa, vaikka henkinen valmentautuminen on hoidettu hyvin. Toivottavasti Alma, TaiK ja HKKK jatkaa koneensa kehittämistä. Siitä voi kehkeytyä ihan hauska hilavitkain kunhan se saa muhia vielä jokusen vaalikauden ajan.

Tämä helmi, erään ehdokkaan perustelu yhteen vastauksistaan, kuvaa mielestäni jollain absurdilla tavalla koko palvelun fiilistä, ja tähän on hyvä lopettaa: “enemmän rohoja tarvittaisiin, vanhokst lisääntyvät”.

Published

1 comment

  1. Noista hahmoista voin sanoa sen verran, että TaiKin porukka tykkää (kokemukseni mukaan) tehdä värikkäitä ja hassuja juttuja. Ja joskus vähän pelottaviakin.

Comments are closed.