Varma sommarminnen

Såhär efter dagens Apple hysteri tyckte jag det var dags att ta ett steg bakåt i tiden. Återspola minnena till den regninga och svala sommaren då det var ett nöje, rent lyx, att bada i ett träbadkar. Detta hände under semestern på den alltid så idylliska ön Aspö. Lite bastu, lite öl och sedan ligga i det varma vattnet i den inte så varma sommarkvällen. Myggorna var nog lite onödigt törstiga. Men det var ett mindre problem. Huvudsaken var att njuta av livet.

Och man har ju livet i behåll. Men det tänkte gå illa i Sverige, där en kvinna nästan dött av kolera, efter att ha badat i ett träbadkar. Bakterier frodas i badkar av trä skriver Svenska Dagbladet.

Den stora faran uppstår när träkaret inte fylls med kommunalt vatten, utan vatten från hav, insjöar eller åar. El eller ved värmer upp vattnet till behaglig badtemperatur och bakterierna frodas.

Kommunalt vatten på Aspö? Knappast. Kanske det var den finska bastun efteråt som räddade? Tror nog jag undviker dessa bakteriepoolar hädanefter.

Published

4 comments

 1. OK, men du glömmer att citera detta:

  "Den som driver en kommersiell badanläggning måste ha tillstånd från kommunen, installera filtreringsanläggning med vatten- rening och dessutom använda bakteriedödande kemikalier.
  Men privatpersoner behöver inte följa några regler alls."

  Antagligen använder de något motsvarande på Aspö. Eller i alla fall något bakteriedödande nu och då.

 2. Always look on the bright side of life… vissel vissel vissel.

 3. Om man använder sig av kar som töms regelbundet (vilket karet ni ligger i och löhör ser ut att vara) så behövs inga större åtgärder än att det får torka upp ibland = död på diverse bakterier. Det är t.ex. därför ett träskärbräde är mer hygieniskt än ett plast. Trä kan torka, ett plast kan innehålla skit som aldrig torkar, namnam…
  Swain McBesserwisser

 4. Jaja.. så karet i svärje har då varit fyllt med vatten och skitiga människor i längre tider. Nam nam…

Comments are closed.