God eller dålig jul

I min smak lite onödigt tidigt på året har julen tagits upp i den den finska blogosfären. Det skrivs både mot och för den stora helgen nästa månad och fast jag skrev min cyniska kommentar i Schizhobloggens kommentarer, är jag inte helt och hållet emot jul. Trots att jag personligen inte tänker lägga önskan om dålig jul på skrubu, tycker jag att det är envars eget val att göra så, och det är helt rätt. Alla får ha sina åsikter, och svart humor är nog helt kul.

Egentligen har inget emot julen. Jag bara hatar det vad julen blivit. Pengar, slöseri, onödiga saker. Plast, blinkande ljus och stress. Lugnet är borta. Julen har blivit en tävling i prestationer. Bigger, better, more i antingen Jesus eller Coca-Colas namn. Tidigare år för år. Onödigt amerikanisetat i min smak.

Ibland, oftast såhär på senhösten när julen börjar visa sig i reklamerna, drömmer jag om att åka bort till julen. Sitta någonstans utomlands, på ett litet kafé kanske och ta det lugnt, observera världen omkring mig. Ta några fotografier. Läsa en bok. Inte för att komma bort från Finland på vintern, inte har jag något emot vintern, men för att slippa stressen och Det Stora Tvånget att fira jul.

Som sagt. Jag vill inte önska någon en dålig jul. Tvärtom, ha en möjligast trevlig jul, hur än ni må fira den. Alla har rätt att vara lyckliga. Jag bara hoppas att alla på riktigt är lyckliga. Lyssna på I wish you peace av Eagles. Julen för mig handlar om harmoni och lugn. Uppnår jag det är jag lycklig, oberoende var det sker.

Published