Musik i örat

Har varit iPod-ägare i ett tag nu och är över lag väldigt nöjd med den lilla apparaten. Tyvärr vill man inte kunna njuta alltför mycket av musiken när man rör sig ute bland bilar eller sitter i bussen eftersom de små knapphörlurarna släpper in alltför mycket oljud. Alltså var det dags att fundera på alternativa hörlurar.

Att gå omkring på stan med riktiga slutna hörlurar är inte riktigt min grej heller så jag beslöt mig för att skaffa ett par In-Ear hörlurar av Apple. Jag hade ett vagt minne av att jag läst en recension som ansåg att de var helt OK för sitt pris på c. 40€.

Idag kom hörlurarna och den första reaktionen var en stor besvikelse. Maken till tunnt ljud hade jag aldrig hört! Den första recensionen jag googlade gav dem 4/5 vilket verkade helt fel. Samma sida hade också en länk till en infosida hos Apple som berättade hur man skall lägga in hörlurarna i örat. Varför fanns denna info inte i den lilla manualen som kom med?

Man måste dra i öra och trycka in hörlurarna i örongången helt som när man lägger i öronproppar av gult skumgummi. Vilken skillnad när jag äntligen fick dem och passa! Litet dåligt med bas kanske men de verkar definitivt stänga ute bakgrundsljud. Tyvärr hör man ju också sin egen andning och sina sväljande mycket tydligt men man kan ju inte få allt här i världen.

Published

1 comment

  1. Etteivät olisi tuollaiset plugit vaarallisia kuulolle. Kyse on siitä, että suoraan kuuloaistimiin ohjattu ääni heikentää jatkuvassa käytössä melko varmasti kuuloa, vaikka ääni ei olisi kovin voimakas.

    Muistaakseni kuulo heikkenee tällöin erityisesti puhetaajuuksilla: tuloksena on kuuroutuminen keskustelulle, vaikka matalat ja korkeat äänet erottaisikin.

    Ongelma havaittiin aikoinaan YLE:n äänitarkkailijoilla, jotka olivat juuri ulkopuoliselta ääneltä suojaavat luurit päässä päivät pitkät. Kuulokkeiden volyymitasoa, joka ei ennestäänkään ollut korkea, laskettiin. Kuulin tästä jo 20 vuotta sitten ollessani radiotoiminnan kurssilla YLE:ssä, joten kyse on kuulopuheesta…

Comments are closed.