Undersökande journalism

Dagens HBL erbjuder på alarmerande information. Undersökande journalismens pärla “Stora brister i metrons tidtabell” (finns inte på nätet) vet berätta att tidtabellerna för metron i Helsingfors är vilseledande. Som ett exempel nämns resan från Hagnäs – Sörnäs, som borde ta två minuter men som avklaras på 33 sekunder snabbare än lovat. Himmel! Man “tvingas stå i Hagnäs och trampa i vinterkylan” i 33 sekunder! Vanvettigt! Och åker man från ändhållplats till ändhållplats får man räkna med försena sig flera minuter. Denna stora oärlighet från HSTs sida fick mig att testa om det HBL skriver är sant.

Packade med mitt fickur och tog mig till centrum för se med mina egna ögon hur hemskt metrohelvetet i Helsingfors är.

“Jee! En ny vagn!”, ropade en lite pojke när metron kom. Med motsvarande spänning och entusiasm hoppade jag på metron vid järnvägsstationens hållplats och tog tid från att vagnen knyckte i väg till att dörrarna öppnades i Kajsaniemi. Jag kunde konstatera samma som HBL. Resan tog inte en minut, som den borde ha tagit, utan bara 50 sekunder! Jag skulle ha tvingats stå i vinterkylan i 10 sekunder, om jag skulle ha gått ut. Som tur kom jag dit jag var på väg utan att behöva ta mig ut på gatan.

På tillbakavägen gjorde jag en längre resa, för att kontrollera hur fel det kan gå. Kajsaniemi – Järnvägsstation tog nu 53 sekunder (metrovagnen var av gammal modell). Lite bättre alltså, men fortfarande sju sekunder under det lovade. Otroligt. Efter 17 sekunder stängdes dörrarna och jag fortsatte till Kampen. Det skulle ta en minut enligt HST. Det tog endast 42 sekunder. Hela 18 sekunder för snabbt. Totala restiden Kajsaniemi – Kampen blev 2 minuter 2 sekunder. Det borde ha tagit två minuter.

Jag kunde alltså konstatera att HBLs undersökande journalism har stött på en scoop. Bristerna är sannerligen stora. Hur i fridens namn kan jag på något sätt nu planera mina metroresor? Vad om jag skulle ha haft ett möte i Kampen och kommit fram 18 sekunder i förtid (om jag alltså hoppat på metron vid järnvägsstationen)? Hur kan man förklara något sådant? Varför hänger det konstverk vid metroperrongen i Kajsaniemi som säger “Time is your friend”?

Den djuptlodande och informativa artikeln i HBL var nog något jag inte hade väntat mig att se i tidningar som Metro eller UL 100, men nog kanske i Puoli Kaupunkia eller stadsdelstidningen Töölöläinen som på sommaren undersökte bl.a. tre Alepa -butiker längs Mannerheimvägen.

Kanske HBl till nästa undersöker den strejkdrabbade busstrafiken. Ganska ofta får man vänta på bussen som aldrig kommer. Jag skulle ha berättelser om 14b som lämnat en tur emellan och tvingat mig att trampa i vinterkylan lika länge som det tar att åka med metron från ända till ända (enligt tidtabellen). Spårvagnarna kunde vara ett tacksamt undersökningsobjekt också. Det har nämligen hänt att fyrans spåra har kommit i förtid till hållplatsen!

Dagens Nyheters ledare 26.11 “När både läsarna och annonsörerna flyr” kommenteras av Stambordets “A Yawn a Day Keeps the Dailies Away“. Henrik Tortsensson har i sin weblog skrivit om dagstidningarnas död och länkar bl.a. till j|turn som undrar om inte Jon Katz, som 1994 spådde att papperstidningarna dör om 10 år, hade rätt?

Själv tackar jag HBL (199 e/12 mån) för en inspirerande och informativ söndag.

Published

7 comments

 1. Vi satt vid frukostbordet och funderade om journalisterna hade varit i fyllan

 2. Jag trodde först att det var ett skämt, men nä…

  Hur som helst, ett riktigt bottennapp. Fast ganska roligt.

 3. Hör det inte till den stereotypa bilden av journalister att dom är i fyllan hela tiden?

  Husis måste lida av megalomanisk idétorka. Artikeln kunde fungera som en prank call:
  – Varför kommer metron för tidigit fram
  – Ööö.. är det inte bra?
  – Ni tvingar mig frysa i en halv minut
  – Kan ni inte vänta inomhus?

 4. Jag vet inte riktigt om det är frågan om att Husis skulle ha idétorka eller bara att journalisten i fråga skulle vara förtjust i skandaler. Under det senaste halvåret har jag några gånger lagt märke till att Husis har haft överraskande skandal-aktiga artiklar och alla har varit skrivna av Staffan Bruun. Ett bra exempel är alla artiklar om Matti Nykänen, som kanske skulle ha passat bättre i nån annan tidning. Det som inte har duger till Husis tycks han skicka till <a href="http://aftonbladet.se/vss/s…">andra tidningar</a> ;-)

 5. Hmm… han citerar Seitsemän päivää i Aftonbladet. Inte värst imponerande.

Comments are closed.