Upp och ner

December. Året närmar sig sitt slut. Julen. Självständighetsdagen. Det händer en hel del denna månad. Det händer mycket i postluckan också. Mängden reklamer som skyfflas in via postluckan är mångdubbel jämfört med andra månader. Och så kommer det ännu diverse reklamer och julhälsningar från olika företag som vill att man skall komma ihåg dem. God jul åt dig som tagit ett stort lån/blivit stamkund/köpt något och fått namnet och adressinformationen inskriven i databasen hos oss, glöm inte oss: vi finns kvar och Ni får vänligen fortsätta bära era pengar till oss.

Tack tack, god jul åt er också.

Men det var en av dessa mera opersonliga gåvor som fick mig att tänka. Det var en karta över Finland. Måttligt kul, tänkte jag först och glömde hela kartan för ett par dagar.

Så råkade jag titta lite närmare på kartan. En nästan helt vanlig vägkarta. Nästan. Allt var upp och ner. Söder var högst upp på kartan, väst till höger öst till vänster och norr längst ner. Som att hålla en karta fel väg med den skillnaden att all text var läsbart. Hangö längst uppe till höger, Utsjoki nere till vänster. Inte ett helt fel sätt att tänka på det hela. Annorlunda, men inte fel.

Vi lär oss att norr på kartan är uppåt, men skulle man se på jorden från rymden kunde det vara annorlunda. Vi är så vana med att det skall vara på ett visst sätt, att det kan vara svårt att rubba ens cirklar. Men det handlar ju inte om att rubba på cirklarna, utan att se på cirklarna från en annan vinkel, att se på saker genom att stå på huvudet en stund. Bildvinkeln blir annorlunda, men inte fel: cirklarna är de samma som alltid men helheten känns annorlunda.

Väljer man att tro på den bild av världen vi har lärt oss, eller vågar man ifrågasätta den? Eller kanske inte ifrågasätta utan acceptera att det går att se på saker från en annan vinkel än den som är allmänt accepterad eller enligt vilken man lever, utan att det är fel. Utan att det ens känns fel.

Julen kommer. Det här är en av dom stunderna det kunde vara bra att stå på huvudet och se omkring sig.

Published