Nimestä

Kesäkuussa kirjoitin sekakielisyydestä ja mainitsin myös lyhyesti mitä skrubu minulle tarkoittaa. Mutta voin tietenkin tarkentaa koska tämän blogin nimi, Skrubu, on aiheuttanut hiukan ihmettelyä ja kommentointia.

Mistä on siis kyse? Jos sivuutamme päivänselvät selitykset, kuten sen että petankkisanastossa skrubu tarkoittaa reikää (Gimeemp grevaa skrubu ku sneppaa snadiii), stadin slangissa kuoppaa (esim. simmisskrubu), lanttipeliä ja kaivamista/kavertamista (Ootsä skrabannu tohon tommosen skrubun?) sekä tietenkin Swahilin kielen merkityksen korkkiruuvi (mutta myös ruuvi tai pultti) jää jäljelle se mitä Pää Aukissa (Aukeassa, Avoimessa?) komenttiosastolla spekuloitiin ja mihin alaotsikko “Se on epätasainen” viittaa: epätasaisuus.

Skrubuinen pinta on epätasainen, rupuinen, epätaydellinen, mutta kaunis sekä elävä: monipuolinen ja mielenkiintoinen. Skrubu on kulumista ja sattumaa, se voi myös olla suunniteltu. Skrubu sopii valokuvaan, graafiseen suunnitteluun ja muuhun kuvataiteeseen. Sitä voi käyttää tehokeinona siinä missä patinointiakin (jota skrubu myös on), mutta skrubu voi sellaisenaankin olla ihan kaunista katseltavaa.

Opin termin opiskellessani valokuvausta ja ihastuin vähitellen ajatukseen jossa kuvan ei tarvitse olla täydellinen ollakseen hyvä. Hyvä kuva voi olla epätäydellinen. Epätäydellinen kuva voi jopa olla parempi tai mielenkiintoisempi kuin tekniseen kliinisyyteen hiottu. Esimerkkinä Joel-Peter Witkinin mahtavat kuvat, joissa tietoinen skrubutus (esim. naarmutukset) luo mieletöntä tunnetta tai Deborah Turbeville jolla oli silmää niin naiskauneudelle kuin skrubuestetiikalle.

Joskus saatan ehkä kirjoittaa siitä miten skrubutetaan. Mutta en tänä vuonna.

Published

2 comments

  1. Keskustelin aiheesta aidon helsinkiläisen kanssa ja huomasin, että kyllähän minä adjektiivin ‘skrubuinen’ tunnistan, vaikka skrubu yksinään jäi vieraaksi.

    Hienoa kuulla, että nimellä on pitempikin tarina! Omani pyrkii olemaan lähinnä typerän nokkela sekä – kuten havaittua – mahdollisimman vaikeasti taivutettavissa. Kiusa se on pienempikin.

Comments are closed.