Lång väntan och lite extra fyrk

En liten berättelse om hur det kan gå när man beställer via nätet. Slutet är lyckligt, men det tog sin lilla tid och några extra euro. Det hela började 18.12 2004.

Jag hade redan en längre tid funderat om jag borde köpa skivan BetchaWannaDanceStoopid! av The Flower Kings. En skiva som finns till salu på bandets hemsida. Tycker inte så mycket om improviserad musik, men eftersom jag har allt annat som bandet har släppt, var det ju fullt logiskt (?) att beställa denna live skiva.

Klick klick och så hade jag beställt och betalat skivan via PayPal. Aderton euro, inkl. postkostnader. Senast jag beställde en skiva från samma sida, Swedish Family, Vintage Prog, tog det ungefär en vecka innan den ramlade in genom postluckan.

Julen kommer och går, likaså nyåret. Jag har totalt glömt hela beställningen men blir påmind om saken av swana. En månad, minus ett par dagar, efter beställningen skickar jag e-post till personen vars namn stod i PayPal-kvittot, R. Palmen. Får ett svar samma kväll. Min betalning har kommit fram, det lär vara långa leveranstider men alla andra skivor, ungefär 150 stycken, som han har skickat lär ha kommit fram, utom då min. Han ber att jag skulle vänta ännu i ett par dagar. Vilket jag gör.

Som en liten lustig grej måste jag berätta att jag skickade mitt e-post på svenska (det är ju ett svenskt band) och svaret kom på engelska och det börjar “I think I understand what you are saying…”. Det visar sig att nätbutiken sköts från Holland, inte helt överraskande egentligen, när jag tänker efter, eftersom The Flower Kings fanclub ligger i samma land.

Ett par dagars väntade blev tolv dagar och 28 januari skickar jag igen ett e-post där jag undrar vad som händer. Inget svar. Tre dagar senare ett e-post igen. Vad händer, har jag blivit utan skiva och 18 € fattigare, undrar jag i mitt meddelande.

Nästa dag får jag ett svar. Ett helt vänligt svar där Palmen påpekar att det på sidan, där man gör beställningen, står att försäljaren inte ansvarar för borttappade paket, men att han nu i detta fall skulle kunna göra ett undantag. Han undrar om jag skulle hitta något annat jag kunde beställa och så kunde ha lägga med skivan jag egentligen hade beställt. Eller om det inte finns något jag vill ha så kunde jag åtminstone betala en extra postkostnad på 3,50 €. Skulle detta vara OK?

Jag tycker inte att det är OK, men ser inte andra alternativ. Några e-post skickas ännu eftersom jag inte hittar något från nätbutiken jag vill ha, och Palmen menar att 3,50 är en helt bra deal för mig eftersom han hamnar att betalar 15 €.

Den tredje februari betalar jag en extra postkostnad och informerar Palmen om saken.

Idag kom skivan. Lyssnar på den medan jag skriver. Låter helt bra, lite psykedeliskt. Men så är det ju improviserad musik.

Det tog alltså en månad och tre veckor efter den egentliga beställningen och blev lite dyrare än tänkt. Så kan det gå. Men jag undrar hur det egentligen är? Försäljaren borde väl kunna bevisa att de har skickat skivan, eller hur? Hur är det med ens rättigheter i sådana fall som den här? Okej, nu handlade det om små summor, men vad om det skulle ha varit en beställning på hundratals euro? Är det så enkelt att försäljaren bara kan skylla det hela på posten och slippa sålunda lätt undan?

Published