Dagens spamvibes

De senaste dagarnas trackback-spam fick mig att fundera litet på min inställning till blogspamning. Första gången jag drabbades av litet värre kommentarspam var reaktionen ett halvblint nördraseri. Efter att ha installerat spamfilter och senare bytt blogsofta helt och hållet kunde jag andas ut igen. Den värsta “attacken” har varit att få alla artiklar genomgångna med tillhörande spamförsök. Detta har hänt två gånger.

Den nya grejen inom spamning jag råkat ut för är trackback-spam. Nu var min reaktion redan i eget tycke mera sansad. Jag kollade in på nätet vad det egentligen var frågan om och stängde av egenskapen som jag ändå aldrig använt.

Bloggen skall helst vara möjligast öppen för att dra till sig aktivitet, d.v.s. kommentarer. Det är ju öppenheten som gör och alltid har gjort Internet till något speciellt. Samtidigt drar man till sig dem som utnyttjar den. Idioter, flametroll och spammare har nästan sedan tidernas begynnelse figurerat på Internet. Först var det Usenet och mail, sedan sajter som Slashdot och till sist alla personliga bloggar. Inget nytt här inte alltså. Lägger du ut något på nätet får du vara beredd på en del oönskat innnehåll. Så är det bara.

Såvitt jag förstår är inte kommentar- och trackback-spam egentligen olagligt. Tydligen drar spammarna nytta av dåligt konfigurerade servers och öppna bloggar. Så kan vi egentligen klaga på spammarna eller är det egentligen dålig design och slappa operatörer vi borde vara arga på?

En server som läggs ut på nätet borde vara svår att installera så att den är öppen för alla. Respektabel blogsofta borde alltid komma med ett bra spamfilter som är på från första början. Varför är det inte så? Eller är vi på väg åt rätt håll? WordPress 1.5 har redan inbyggd spamfiltrering. Kanske blogspammen dör ut när spamskyddet blir bättre. Det är lättare att leva om man är optimist.

Published