Mac IE bugi

Yllättävää? Ei tietenkään! Tulipahan vain (taas) vastaan tämmöinen ihme bugi. Kokeilen tässä laittaa DIV:in taustakuvaksi läpinäkyvää PNG:tä. Siis semmoista PNG:tä jossa on oikea alfakanava. Se on jotenkin c00l. Se on niin c00l ettei IE osaa näyttää semmoista. Ei edes Mac IE vainaa. Siksipä semmoinen on ihan pakko tehdä, meille jotka sen näkevät.

En ole saanut devattua kokeilujani Windows™-koneella. Mutta ja kuinkas ollakaan vetää Mac IE suunnittelija suun mutruun. Tyylitiedostoissa blakems.com ehdottama !important:

#main {
background: url(kuva.png) !important; /*Mozilla will apply this one*/
background: url(kuvaie.gif) ; /*IE will apply this one*/
}

ei tietenkään toimi kuten Win-puolella, vaan Mac IE se vaan näyttä PNG-kuvaa. Eikä siinä sinänsä mitään, se näyttää sen melkein oikein, mutta ilman läpinäkyvyyttä. Juju on siinä että osa läpinäkyvistä osista eivät ole näkyviä tai näkymättömiä, vaan Mac IE jättää ne kokonaan pois!

Esimerkiksi näin. Jos PNG -kuvan opasiteetti prosentteina (100% = läpinäkymätön) on seuraavanalainen:

| 40% | 100% | 60% | 100% |

tuo Mac IE sen ruudulle niin että se vähät välittää mistään mikä on kuvan reunojen ja ensimmäisen 100% opasiteetin omaavan pikselin välissä, eli näin:

| 100% | 60% | 100% |

Jolloin siis kuvan koko muuttuu. Uskomatonta. Selain siis päätti että taustakuvani olikin 16px kapeampi kuin mitä se oikeasti oli. Kaikki muu, yllättävää kyllä, oli tasan kohdallaan (tai hajalla huomaamattomasti), mutta taustakuva ei. Aina jotain. Aina yhtä ärsyttävää.

Miksi välittää kuolleesta selaimesta? Siksi että tuolla ulkona on kyseisen zombieselaimen käyttäjiä vielä. Tänne niitä on tässä kuussa tullut yli 1700 hitin verran. Ulkonäöllä on merkitystä enkä halua että saitti näyttää ihan perseeltä revityltä, vaikka Mac IE sitä olisikin.

Published

6 comments

 1. Ah, kiitos. Sain jo tosin ongelman kludgetettua piiloon Mac IE:llä, mutta filtterit tulevat varmaan tarpeeseen kun pääseen kauhistelemaan tuotostani Win IE:llä.

 2. Kaikista noista hienoista sanoistasi en mitään ymmärrä, mutta tässä pari havaintoani:

  – voi olla, etteä minulla on väärä muistikuva, mutta oliko sivullasi ennen sellaiset haapeat varjot? Nyt niitä en nähnyt millään testaamallani selaimella (= Safari, Mac IE, Win IE, Win Firefox)

  – Safarissa yläkerran teksti Skrubu (epätasainen, ojämn) näkyy mukavan tiiviinä, muissa selaimissa "harvaksi venytettynä"

  – Safarissa päivämäärä menee vasemman yläkulman kuva-aiheeen taakse piiloon.

  – kun Mac IE:ssä vierittää sivua, niin vasemman kulman kuva rullaa ulos näytöltä. Safarissa kuva pysyy paikallaan ja teksti liukuu sen päältä.

  – Win IE:ssä ja Firefoxissa kaikki tekstit vaikuttavat "vähemmän kompakteilta" kuin Mac-selaimilla

  – Win IE:ssä sama vasemman reunan kuvan katoamisongelma kuin Mac IE:ssä, Win Firefoxissa kuva käyttäytyy kuin Safarissa

  – Win IE:ssä kaikki hienostuneen keveät täppäviivoituksesi tuossa oikealla näkyvät vahvoina ja harvoina!

  Muuta päällepäin havaittavaa eroa en pikatestissäni havainnut.

  maalikkomaisin terveisin
  Sun äitis

 3. Äiti kulta, kiitän suuresti testauksestasi, mutta mainitsemani muutokset (ja siihen liityvät ongelmat) eivät ole nykyisessä taitossa näkyviä, vaan manifestoituvat vasta seuraavassa isossa päivityksessä. Puuhailen nimittäin muutosta niin ulkonäössä kuin taustasysteemissä. Teen työtä hitaasti, mutta kiireettä. Nykyiselle ulkonäölle en ole oikeastaan tehnyt mitään isompaa sitten julkaisun.

  Luulen että muutos on selvästi havaittavassa kun se joskus tulevaisuudessa tapahtuu.

 4. Ok. Oli se silti kiva katsastaa noilla muillakin, kun tähän asti aina olen vain Safarilla tsekkaillut! Työn iloa uuden leiskan parissa. Kommentoimisiin.

Comments are closed.