Koordinaatit

Oletetaan että haluaisi tietää jonkin paikan koordinaatit. Silloinhan voisi, jos ei omista GPS:ää tai satu juuri olemaan oikealla paikalla GPS:nsä kanssa, käydä esimerkiksi 020202.fi karttapalvelussa, hakea sieltä toivottu kohde ja valita alasvetovalikosta “Näytä koordinaatit”. Perin helppoa.

Otetaan esimerkiksi Senaatintori jonka koordinaatit ovat 3386505 6674840.

Mutta, koska 020202 antaa koordinaattitiedot KKJ:n mukaan eivät ne oikein käy sellaisinaan kansainvälisissä yhteyksissä. Siksipä 020202 koordinaatit kannattaa konvertoida WGS84 -muotoon. Tämän voi tehdä esimerkiksi Viestikallion työkalulla KKJ/WGS84/Maidenhead. KKJ koordinaatit syötetään P ja I kenttiin (P on se isompi luku) painetaan nappia “Muunna KKJ->WGS84/MH” ja ruutuun ryöpsähtää iso kasa erinäisiä koordinaatteja. Mikä niistä on se?

Otetaan referenssipisteeksi Suomen Navigaatioliitto, Mannerheimintie 43:ssa, joka tietää informoida majailevansa koordinaateissa 60° 11, 25’N 24° 55, 33’E. Kun tarkistaa sijainnin 020202 kartalta ja tietää tarkan WGS84 koordinaatin niin näyttää siltä (ja tässä olen kyllä ihan arvausten varassa) että toinen KKJ ylhäältä laskettuna olisi lähimpänä totuutta. Näin ollen (saa huomauttaa jos näin ole) Senaatintori löytyy koordinaateista 60°10.1N 24°57.3E. Saman tiedon saa tietenkin myös esimerkiksi Multimap.comista. Helsingin kaupunginosatasolla voi koordinaatteja katsella esim. Heavens-above.comista

Miksi tämä kiinnostaisi? En tiedä. Triviatietoa ehkä. Tai mahdollisesti joku haluaa lisätä bloginsa pari päivää sitten avattuun GeoURL 2.0 betaan ja/tai joulukuussa 2004 avattuun GeoURL re.loadediin (eivät siis ole sama palvelu eri osoitteissa). Tarvittavien tagien teossa auttaa Geo Tag Generator, paitsi että se ei tee ICBM tai DC.title tagia, mutta niiden syntaksi löytyy geourl.orgin sivulta.

Kannattaa muuten huomata että geourl -palveluihin on koordinaattien oltava desimaalimuodossa (ei asteina, minuutteina jne.), eli esimerkin Senaatintori ilmoitetaan siis leveytenä 60.1695 ja pituutena 24.9521 (=latitudi ja longitudi).

Published