Havaintoja matkalta

Tässä jokunen havainto viimeviikkoiselta matkalta:

 • Polttoaine vaikutti olevan kalliimpaa Ranskassa kuin Suomessa.
 • Paikallinen Spar -lähikauppa Val d’Iseren kylässä lyö tuotevalikoimallaan laudalta Stockan herkun kuus-nolla. Ihan kevyesti. Paljon, tuoretta ja monipuolista. Ja mikä viinivalikoima! Sinappiakin oli vaikka minkälaista. Kotiin oli ihan pakko tuoda neljää erilaista moutardea sekä Dijon -majoneesia. Nam nam.
 • Lompakkoon kerääntyi yllättävän paljon yhden- ja kahden sentin kolikoita.
 • Olen juntti, koska en ymmärtänyt tryffeleiden päälle. Ne eivät mielestäni maistuneet juuri miltään. Helmiä sialle.
 • Ranska on ihmeellinen yhdistelmä tosi modernia (ja hämmentävän rumaa) arkkitehtuuria sekä pittoreskia vanhaa rakennustaidetta. Vaikka värejä käytetään voimakkaasti oli lumen peittämä Savoie hyvin mustavalkoinen, kuin klassisen luontokuvaajan unelma.
 • Kylmä ja tuulinen sää täytti alppi-ilman hienonhienolla lumipölyllä joka vahvassa vastavalossa sai taivaan näyttämään todella rakeiselta valokuvalta ja kirkkaassa myötävalossa koko maailma vaikutti olevan verhottu sadunomaiseen moniväriseen kimalteeseen.
 • Kommunikaatio paikallisten kanssa, jos ei osaa paikallista kieltä, voi loppua lyhyeen vaikka molemmilla osapuolilla olisi ollut asiaa toisilleen. Tämä itsestäänselvyys tuli todistettua kun 2700 metrin korkeudessa hissijonoon pelmahti kourallinen nassikoita murtsikkasukset jalassa. Erikoinen näky laskettelukeskuksessa. Me turistit pällisteltiin suksia varmaan sen verran intensiivisesti että muksut päättivät selvittää mistä on kyse, mutta koska me emme parlanneet francea, eivätkä nassikat spiikanneet englishiä jäi informaationvaihto vajaaksi. Kyseessä kai oli jonkun paikallisen koulun suksisulkeiset.
 • SAS nyhti välilaskullisilla lennoillaan rahaa. Kaikki maksoi. Paljon. Voileipä, pieni pullo viiniä, kahvi ja 3 cl:n konjakki yhteensä 17 euroa, eli noin sata mummonmarkkaa. Mieletön hinta (minä kuulun niihin jotka uskovat hintojen nousseen euron myötä). Yllätyksenä oli reissun viimeinen etappi (Köpis-Hesa) takaisin tullessa jonka hoiti SASin halpislentofirma Blue1. Siinä missä emoyhtiö ryövää nälkäisen ja janoisen lompakosta euroja, tarjoaa halpayhtiö voileivän, vettä, käsipyyhkeen, kahvia ja olutta ihan ilmaiseksi. Outoa.

Kunhan ehdin niin laitan kuvia katseltavaksi, mutta sillä aikaa, jos ette ole aikasemmin nähneet, voi matkatunnelmia katsoa (ja osittain myös kuunnella) Lokala.orgin MMS Blogista (tästä entrystä tähän).

Published

8 comments

 1. Harmi, ettei tuo minun lähi-Spar ole samanlainen. Osaatko sanoa, oliko hintataso silti ‘lähikauppa’ vai oliko sekin yhtä erikoinen?

 2. JP: Eiköhän tässä taas vähän aikaa jaksa raataa.

  Jani: Hintataso oli mielestäni perin normaali verrattuna meidän hintoihin. Ehkä pikkasen halvempi. Mutta koska en tehnyt mitään tarkempaa hintaindeksitutkimusta on olettamukseni fiilispohjalta vedetty.

  Juomapuolella noteerasin että viiniä oli tarjolla parista eurosta useamman sadan euron pulloihin (sen lisäksi erikoisvalikoima erikseen piilossa viinikellarissa!) ja normaali leka Tullamore Dew viskiä oli kympin verran halvempaa Sparissa kuin meidän monopolissa.

 3. Kas, matkakuulumisia ranskalaisin (miten osuvaa) viivoin! Varsin toimivaa, melkein kuin valokuvia olisin katsellut. Merci siitä. Eksyin myös linkityksesi kautta lueskelemaan juttua hintojen noususta (kyllä, minäkin olen pnin lailla "niitä"). – En tiennytkään, miten lyhyt matka hintakeskustelusta on (itse)murhateemaan!

 4. Je t’en prie, Fru p.

  Hinnoista senverran että parturi joka oli maksanut 100 mummoa, maksoikin yllättäen 20 monikansallista eurouudenvuoden jälkeen.

  "Täysin varmaa on, että euro ei ole nostanut hintoja ainakaan niin paljon kuin kuvitellaan", sanoo valtion ylläpitämän Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija Marita Nikkilä [ http://media.keskisuomalain… ].

  Ihan kuviteltu 20% hinnankorotus tuon parturin osalta siis. Töissä muistan että 8-9 markan sämpylät olivat yllättäen hinnaltaan 2 euroa. Mutta täysin varmaa siis on että hinnat eivät nouseet. Leffaliput nousivat 60 markkaan jo vuotta ennen euroa. Sattumaa, kuvitelmaa? Ihan varmasti, juu juu.

 5. Niin, ja Stokkan 10 mk:n kaffekupponen pyöristyi valuutan vaihtumisen myötä 2 euroon eli nousi käytännössä melkein 2 mk! Pikkujuttu mutta konkreettinen todiste!

 6. Entäs narikka baarissa? Kuka olisi maksanut 12 mk narikasta? Vitosen kolikolla niitä makseltiin…

 7. Niin me vaan kuvitellaan että euro on nostanut hintoja. Ollaanpas me hölmöjä.

Comments are closed.