Hyvää matkaa, trevlig resa – not!

Suurin osa verkkosivuista joiden kautta voisi kuvitella varaavansa tai ostavansa matkoja (ns. ‘palveluista’ – sallikaa minun naurahtaa, hah!), perustuvat näköjään aika tasan kahteen isoon taustajärjestelmään joista kumpikaan ei palvele käyttäjää ystävällisesti. Nämä isot järjestelmät sitten integroidaan kaikenlaisiin sivustoviritelmiin ja yritetään meikata kivan näköisiksi ympäten ympärille kaikenlaista huttua ja viritelmää joiden käytettävyys on usein täysin ala-arvoista. En nimeä tässä mitään tiettyjä sivustoja (suurin osa niistä löytyvät makupaloista), vaan sen sijaan luettelen jokusen mieltäni synkentäneen havainnon.

Alati avautuvien uusien ikkunoiden määrä on uskomaton. Ei auta vaikka yrittää avata linkkejä välilehtiin. Fiksua?

Hakutuloksissa hintatiedot tulevat tarjolle usein hyvin myöhäisessä vaiheessa ja muutenkin tuntuu siltä että tarjotut tiedot ovat olemattomia, vääriä tai ristiriitaisia. Äkkilähtö Kroatiaan, viikon matka, 99999 EUR (Päivitys: tässä oli kuva jonkun matkatoimiston hinnastosta, mutta se katosi kun tietokanta hajosi). Luotettavaa?

Jos sivusto, yllättäen, oikeasti muistaa tekemäni valinnat sivulta toiselle (tai ehkä jopa ikkunasta toiseen) on jossain varmasti jonkun idiootin suunnittelema älytön JavaScript joka muuttaa jo valittuja arvoja, samalla herjaten minua tyhmäksi, ja joudun siis kuitenkin toistamaan tekemäni valinnat moneen kertaan. Huomioivaa?

Matka-ajankohdaksi voi valita menneisyyden, mikä ei varmaankaan ole ihan mahdollista oikeasti (vai onko?). On vielä sivustoja joilla ei osata tarjota automaattisesti mitään järkevää päivämäärä matkan alkamisajankohdaksi (esim. kuluvaa vuotta ja kuukautta). Palvelevaa?

Huonosti kirjoitetut ja joskus jopa ihan väärät virheilmoitukset pitävät huolen siitä että käyttäjälle tulee huono mieli. Tai jos virheilmoitukset ovat esimerkiksi kylmän teknisiä Microsoft VBScript runtime erroreita, avautuvat ne tietenkin uuteen ikkunaan jossa on framesetti. Laadukasta?

Argh. Lopetan tämän kärsimysten tien tähän. Luulenpa että hilppasen huomenna kuulkaa ihan oikeaan matkatoimistoon katsomaan onko palvelu siellä parempaa. Ehkä siellä oikeasti haluttaisiin myydä jotain.

Published

5 comments

 1. Ne lentomatkat, joita en saa buukattua halpislentoyhtiöiltä, ostan yleensä travellinkilta: http://www.travellink.fi. Palvelu tehokasta ja hyvää (esim. lentolippujen muuttaminen kävi kätevästi ja ystävällisesti), hinnat halvemmat kuin esim. Ebookersilla ja hinta-laatu-suhde muutenkin kohdallaan. Heidän kauttaan on tullut vuokrattua edullinen vuokra-autokin, hotelleja en ole vielä tarvinnut. Suosittelen.

 2. pni kirjoitti: Matka-ajankohdaksi voi valita menneisyyden, mikä ei varmaankaan ole ihan mahdollista oikeasti (vai onko?).

  > Matkalukemiseksi sopinee vaikkapa Niffeneggerin romaani Aikamatkustajan vaimo?

 3. Katri: tuossahan on tuo sama hakuvehje kuin niin monella muullakin. Mutta… sehän tuntuu toimivan. Melkein. Hotelleja ei voi vertailla välilehdillä ja yllättäen hinnat muuttuvat dollareiksi. Back -nappi ei oikein toimi. Vaadin varmaan liikaa.

  Fru p: Aivan, mutta vasta erinäiden demonien, enkeleiden ja Harryn jälkeen. Siihen menee aikaa.

 4. Vietin viime joululoman sohvalla läppäri sylissä: tsunamia piti seurata ja loppu aika meni neljän päivän Dublinin-reissua etsiskellessä. Suoraan netistä en matkaa tilannut, vaan mieleisen kombinaation löydettyäni lähetin s-postilla tarjouspyynnöt muutamaan toimistoon. Ammattilainen sitten hoiti aikataulujen lopullisen viilauksen, matkan tilaamisen, lähetti laskun, liput jne. Matkaa ostaessani ja maksaessani en joutunut raahaamaan itseäni matkatoimistolle asti, palvelu pelasi s-postilla.

  Mutta oli siinä esityössä hirveä vaiva! Ja niin omituisia olivat suoran ostamisen käyttöliittymät, etten vielä pitkään aikaan aio siirtyä matkojen nettiostamiseen. Paitsi yksittäisten lentolippujen ja Tallinnan risteilyitten.

  PS Se muutaman päivän sohvalla tehty esityö säästi liki satasen per lippu verrattuna saman matkatoimiston tarjoamaan pakettimatkaan.

 5. Halvemmalla jos saa liput niin sitten jaksaa varmaan netin kautta varata, mutta mä en ole onnistunut parempaan kuin parinkympin säästöön omissa etsinnöissäni. Ainakaan toistaiseksi…

Comments are closed.