Voimapiste

Iltalehden PowerPoint tyhmentää!-jutun huomasin Lingosta. Mitenkäs Iltalehti nyt uutisoi tästä? Edward Tuften Wired-juttu on pari vuotta vanha. Johan ohjelmaa on puolustellut muiden muassa niin Presentations.comin päätoimittaja kuin kuin Nielsen Norman Groupin Don Norman.

PowerPoint is a competent slide manager and projector. But rather than supplementing a presentation, it has become a substitute for it. Such misuse ignores the most important rule of speaking: Respect your audience.


PowerPoint Is Evil, E. Tufte

Vika ei ole niinkään PowerPointissa vaan niissä hölmöissä jotka tekevät huonoja esityksiä. Vaikka toisaaltahan vika on juuri PowerPointissa koska se opettaa ihmiset muotoilemaan esityksensä tietyllä tavalla. Eikä vika loppujen lopuksi ole ohjelmassa, vaan ohjelman tekijöissä. Redmondissa ohjataan millaisia meidän tekemät tai katsomossa kärsimät esitykset ovat.

Tietyllä tavalla näkisin että ongelma on hiukan sama kuin mikä koettiin PageMakerin kanssa joskus. Kuviteltiin että kun koneeseen asennetaan taitto-ohjelma, osaavat kaikki taittaa julkaisun. Periaatteessa kyllä, mutta eihän ohjelma tee kenestäkään osaajaa. Se on työkalu. Työkalu siinä missä reprokamera, jakoavain tai leka. Lekalla saa aikaiseksi paljon. Se on joihinkin tarkoituksiin juuri oikea työkalu. Mutta niinpä sitä voidaan myös käyttää väärin.

PowerPointin kohdalla vaan tuo olettamus siitä että kuka tahansa osaa tehdä hyvän esityksen on vain elänyt paljon pidempään, ja tuhoisammin seurauksin, kuin illuusiot jokamiehen taitto-ohjelmasta. Photoshoppiakin osataan nykyään käyttää ilman että on pakko tunkea joka kuvaan lens flarea tai embossausta.

Loppukevennyksenä Tuften Cognitive Style of PowerPoint esitettynä PowerPoint-muodossa sekä pieni huomio jonka opin Tognazzinin kurssilla. Kun PowerPointissa tallentaa niin kaikki undot siihen mennessä katoavat. Eli jos haluat perua muutoksia, älä tallenna (toimii näin ainakin mäkissä). Hienoa!

Published

12 comments

 1. Jo pelkkä sana Powerp… en pysty… saa aikaan pahoja viboja. Olen joutunut useamman kerran (eräässä aiemmassa) työyhteisössä todistamaan sitä, kuinka AIKA VTUN ISOT LAINAUSMERKIT esityksen AIKA VTUN ISOT LAINAUSMERKIT pitäjä näkee esityksenä sen, että luetaan ääneen sanasta sanaan PP:n bullettien sisältöä. Oli veikeää se. Neukkarin muovilusikat olivat niin tylsiä, että niillä ei voinut vetää ranteita auki (siltä esittäjältäkään).

 2. Jep. Kauheinta on paljon pientä piperrystä, bulletteja kahdessa palstassa jotka esityksen pitäjä lukee monotonisesti läpi, unohtamatta yhtäkään, lisäämättä niihin mitään. Brrr… *kylmiä väreitä*

 3. Mutta eihän me tietääkseni ole oltu samassa työpaikassa koskaan? Ilmeisesti tuo tekniikka opetetaan kuitenkin jossain, niin käytetty se on.

 4. PowerPointkäyttäjien salainen juoni maailmanherruuden saavutamaseksi. Tekniikka siirretään suoraan aivoihin yön aikana kelloradioiden ja mikroaaltouunien avulla. Foliohattu suojaa pahaa vastaan (wink wink).

 5. Tämä aihe se vasta herättää tunteita ja mielipiteitä.

  Pni tietää hyvin, kuinka monta kertaa tätä samaa asiaa on tullut veivattua: PPT on esitystekninen työkalu, jonka tehtävänä on _tukea_ auditointia. Monesti homma menee specsauksen puolelle, tai ihan yyber highfly shittaukseen, jolloin substanssi ja todellinen tarkoitus unohtuu ja jäljelle jää “no mä nyt sain aikaiseksi tällaisen presiksen”.

  Itse olen pyrkinyt hyödyntämään Wordia (jolla voi surutta kirjoittaa auki koko ajatuksen) ja Freehandia (jolla voi saada paljonkin visualisoitua yhdelle A4:lle), mutta toki Allmighty Powerpointkin osoittautuu usein järkeväksi vaihtoehdoksi.

  Heitin aikoinaan yhdelle nimeämainitsemattomalle designista vastaavalle, että Powerpointin liiallinen käyttö rajoittaa luovuutta ja ohjaa ajatuksen kulkua työvälineen ehdoilla.

  Parhaat työvälineet ovat edelleen tussit, fläppitaulu ja post-it laput.

 6. Minusta huvittavinta – kuten kerran kirjoitin – on, kun esittäjällä on kalvoillaan jumalattomasti pientä tekstiä, jota lukee sitten sanasta sanaan ääneen yleisölleen. Huomaa sitten, että suottahan mä tätä luen, kun te voitte lukea sen itsekin ja istuu sitten koneen takana painamassa speissiä siinä kohtaa, kun yleisö nyökkää lukeneensa kalvon valkokankaalta. Kalvon, jossa on pientä tekstiä, joka olisi luettavissa paljon paremmin vaikka paperilta, jos kerran lukea täytyy…

 7. Aamulla sanoin Hanhensulassa, että jos esityksessä on sellaista asia-asiaa, josta on pakko saada muistiinpanot mukaan, niin PowerPointin kestää, muuten kuuntelen mieluummin esitystä, jossa korkeintaan sutaistaan jokin kuvio taululle (mieluiten liitutaululle).

  Päivän mittaan asiaa tarkemmin ajateltuani tulin siihen tulokseen, että ne asia-asiatkin ottaisin sata kertaa mieluummin tiedostoina. Muuton lähestyessä huomasin, että työtilassa lojuu tonneittain epämääräisiä tärkeitä prujunippuja, joista ei tiedä pitäisikö ne polttaa vai muuttaa mukana.

  (Liitutauluista vielä: Dosentti Oikkonen aikoinaan kertoi, että amerikkalaisten yliopistojen matematiikan laitoksilla näkee usein, että käytävien seinät on peitetty liitutauluin. Jos vaikka yllättää inspiraatio matkalla ja pitää kaverin kanssa käydä pohtimaan, niin mikään ei voita liitutaulua.

  Liitutaulun reaaliaikaisuus tässä ja nyt viehättää minua suuresti. PowerPoint on liian jäykkä, siinä ei ole tilaa uusille ajatuksille.)

 8. Tero: joo, tiedän, mutta koska en ole asiasta kirjoittanut blogiin, ajattelin että kirjoitan asiasta blogiin. En kuitenkaan usko että maailma paranisi siitä että kaikki käyttäisivät vaikka Applen Keynotea. Esitykset olisivat ehkä tyylikkäämpiä, mutta Keynotekin on vain työkalu. Jos esityksen tekijä ei osaa tehdä esitystä, ei hän osaa sitä PowerPontilla, Keynotella tai edes kalvoilla ja tusseilla. Uskon että moni osaisi tehdä paremmin jos olisi aikaa, osaamista ja/tai ymmärrystä siitä kenelle esitys on suunnattu.

  PA: aivan. Ja sitten ihmetellään kun esitykset venyvät ja aikataulut eivät pidä. Työkalut eivät poista harjoituksen puutetta. Satuloikaa hevonen, nostakaa minut hepan selkään ja näyttääkää tie tuulimyllyille. Jos en putoa kyydistä, saatan taistella. Jos jaksan. Ehkä.

  Sun äitis: moleskine on hyvä, jos iskee inspis :)

Comments are closed.