Ekstraa ja suojaamattomia levyjä

Mitenkäs se sanoikaan Tietokone-lehdelle, ÄKT:n Tommi Kyyrä tuossa pari kuukautta sitten… olikos se ollut jotain sen tyyppistä että musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoista. Tietokoneella kuunteleminen on ekstraa. Tai jotain semmoista. Riippuen minkä version jutusta lukee.

Mutta mitä voikaan lukea Guardian Unlimitedistä pari kuukautta Kyyrän haastattelun jälkeen?

Lovers of the old-fashioned record shop should think about going into mourning – an online music store has outsold two of its high street rivals for the first time.

iTunes outsells CD stores as digital revolution gathers pace

Oho! Tämmöistä pientä bisnestä on tuo Kyyrän ‘ekstra’ USAssa jossa iTunes Music Store on musiikkimyyjien top kympissä.

Samasta Tietokone-lehden jutusta jossa Kyyrä puhuu ekstroista, voimme lukea miten Sony BMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kertoo ettei levy-yhtiöllä ole tällä hetkellä (siis 22.9.2005) käytössä kopiosuojauksia, mutta että yhtiö testaa kahta tekniikkaa. Toiselle julkaisulle kertoo Valtanen seuraavaa:

Sony BMG ottaa toisen polven kopiosuojaukset käyttöön ensi keväänä.

“Suojaus tulee kaikkiin levyihin. Se otetaan käyttöön kansainvälisissä levyissä keväällä ja suomalaisissa loppuvuodesta”, Valtanen kertoo.

Kaleva High Tech

Ensi keväänä? Mutta mistäs tuo Sonyn CD-kopiosuojahässäkkä sitten materialisoitui tietoisuuksiimme? Onko linssissäni keltaista nestettä? Voiko olla että Sony BMG potkii itseään nilkalle ja lisää samalla mäkkikäyttäjien määrää?

Ja tässä vähän luettavaa tiistaiyön ratoksi:

Päivitys 3.4.2007: JupiterResearchin alkuperäinen juttu on kadonnut netistä (höh). Muutin linkin toiseen.

Published

6 comments

  1. Minusta on mielenkiintoista ettei yhdessäkään rootkit-jutussa ole katsottu asiaa artistien näkökulmasta. En tiedä minkälaisen sopimuksen he tekevät levy-yhtiön kanssa Amerikassa, mutta voisin kuvitella että osa palkkiosta tulee levymyynnin mukaan.

    Korvaakohan Sony artisteille mokastaan johtunutta tulonmenetystä? Pakeneekohan osa nimijengistä toisiin levy-yhtiöihin? Ottaakohan pattiin työstää uutta levyä vuoden, parikin, ja huomata sitten ettei sitä myydä? Minä olisin ainakin ihan raivona.

  2. Niinpä. Minun tekisi mieli ostaa parikin levyä yhdeltä bändiltä joka on Sony BMG:n listoilla, mutta taitaa jäädä ne levyt hyllylle toistaiseksi. Ei tee mieli rahoittaa haittaohjelmien levitystä. Ei edes sen vertaa että ostaisin levyt iTunes Music Storesta. Sillä vaikka Apple ei iTMS kaupasta saa kuin 4 senttiä per biisi väitetään että levy-yhtiöt saavat sitä kautta enemmän rahaa kuin myymällä CD:n. Onko se ahneutta?

  3. Olen hämmästellyt noita samoja lukuja. Voiko olla totta että kauppias saa noin vähän? Miksi ihmeessä sitten niin monet suomalaiset firmat lähtevät mukaan kilpailuun? Täällä markkinat ovat kuitenkin niin pienet etten voi käsittää miten nuo nettikaupat pysyvät pystyssä. Juoksevat kulut ovat tietenkin pieniä, mutta johan markkinointikin maksaa, vaikka sen tekisikin vain oman konsernin mediassa.

  4. […] the reason the music recording industry wants different prices has nothing to do with making a premium on the best songs. What they really want is a system they can manipulate to send signals about what songs are worth, and thus what songs you should buy. I assure you that when really bad songs come out, as long as they’re new and the recording industry wants to promote those songs, they’ll charge the full $2.49 or whatever it is to send a fake signal that the songs are better than they really are.

    Joel on Software: Price as Signal

Comments are closed.