Testar valmaskinerna

Helsingin Sanomats valmaskin, som är saklig och lätt att använda, bekräftade det jag vetat redan en tid — jag har mycket litet gemensamt med Bjarne Kallis. Men med det samma överraskade valmaskinen mig eftersom jag tydligen har ännu mindre gemensmma tankar med Heidi Hautala. Trodde mig vara mera grön än så. Top 3 enligt HS: Halonen, Lax och Niinistö.

MTV3s valmaskin håller sig till hård fakta och frågar bl.a. vad man sysslar med på fritiden och om Finland kommer att vinna VM-guld i ishockey under kommande sexårsperioden. Frågornas höga kvalitet och något yra gränssnittet råddar säkert till svaren. Med Heidi Hautala fortfarande på sista plats blev Top 3 enligt reklamkanalen: Soini, Halonen och Vanhanen. Skillnaderna var små, men obetygliga.

Hufvudstadsbladet gömmer sin valmaskin bakom en kryptisk adress, men när man väl har hittat den (t.ex. via en mycket långsam hbl.fi/val) ser det hela ut som ett klassiskt radioknappshelvete med för många frågor och felfungerande logik. Heidi Hautala och jag har alltjämt minst gemensamt, men Top 3 här är Vanhanen, Lax och Halonen.

YLE presenterar sin valmaskin som en helt saklig blankett med just så många frågor som man orkar med. Inget onödigt tjafs och det ser ut att fungera utan trubbel. På sidan med svaren kan man jämföra två kandidater med varandra – fint! Trenden med att Heidi Hautala tar sista plats fortsätter även här och Top 3 enligt Rundradion är Halonen, Vanhanen och Soini.

Men på riktigt väljer man ju helt själv. Eller vad?

Published

5 comments

  1. Jag kan inte hitta någon valmaskin på Trendi, men deras julhoroskop ser ut att stämma “Syksyssäsi on riittänyt haasteita. Onnittele itseäsi selviämisestä.”.

  2. Noh, det måste vara bara i tidning… heh, den horoskopen var bra… Ole terveen itsekäs pyrkimyksissäsi ja raivaa itsellesi surutta omaa tilaa ja aikaa..… Jag ska göra det!

  3. Den horoskopen var lågtryk: “Ympäristösi heittämät haasteet kovenevat. ” … Men nu vet jag hurdana menner tycker jag: “Ihannemiehesi on samaa mieltä ja hänellä on myös kanttia osoittaa se.” ;)

    Likna varandra, valmaskiner och internet tester: underhållning.

Comments are closed.