Automaattori apuun

Laiska kun olen, en ole päivittänyt ohjelmistoja jolla olen imuttanut kuvia kamerastani tietokoneelle. Tarvetta ei ole ollut. Vaikka Canonin softa ei toimi moitteettomasti Mac OS X 10.4 käyttiksessä, olen saanut tehtyä sen minkä tarvitsen.

Mutta viime aikoina on prosessi hiukan tökkinyt. Ei muuten mutta kun siinä on niin monta vaihetta. Pitää käynnistää ohjelma, luoda kansio, valita mitä kuvia kamerasta haluaa (yleensä kaikki), kertoa ohjelmalle mihin ne haluaa kovalevyllä ja käynnistää siirto. Kaiken lisäksi Canonin Camera Window haluaa aina avata toisen ohjelman jolla kuvia hallitaan. Ja kun projekti on ohi pitää ohjelmat sulkea.

Ei mikään iso duuni, mutta usein tehtynä sitä rupeaa kaipaamaan jonkinlaista helpotusta elämään.

Vielä kun olin TaiKissa töissä tein itselleni Apple Scriptillä työtäni helpottavia pieniä ohjelmia joista esimerkiksi yksi katsoi läpi yhden kovalevyosion kansiot ja merkitsi ne joita ei oltu muokattu yli kahteen viikkoon. Se oli yksi tehtävistäni. Siivota roskia. Ja pienellä skriptillä työ helpottui.

Nyt olen leikkinyt Automatorilla, Image Capturella (ja myös Apple Scriptillä). Rakensin itselleni systeemin joka siirtää kuvat kovalevylle kun kameran kytkee tietokoneeseen.

Aluksi minulla ongelmia Automatorin logiikan kanssa. Halusin ensin luoda kansion sitten hakea kuvat, mutta hommahan pitkin tehdä niin että ensin käynnistetään kuvien haku, sitten luodaan kansio toivottuun hakemistoon ja lopuksi kansion nimi muutetaan.

Automator

Olen tässä ympyröinyt kakkoskohdan options-valikon. Kun se on rastitettu, saan kuvien siirron alkaessa esiin dialogin jolla voin tahtoessani vaihtaa kansion nimen. Voin naputella siihen vaikka yleiskuvauksen siitä mitä kansiossa on (esim. ‘kuvia suokista’). Päivämäärä tulee nimen eteen aina automaattisesti, siitä pitää ohjelman kolmoskohta huolen.

Tähän asti kaikki oli aika selvää. Seuraava askel olikin hiukan kinkkisempi. En ole pahemmin käyttänyt Image Capturea, se kun ei ole ollut mielestäni kiva. Olen ollut väärässä. Ohjelmahan on ihan kiva kaveri.

Automator ei osaa reagoida siihen että kameran kytkee tietokoneeseen. Ja pähkäilinkin pitkään tämän parissa. Miten ihmeessä saan kätevän imutusohjelmani käynnistymään automaattisesti? Osaahan Image Capturekin käynnistyä kameran kytkennästä. Ja siinä se vitsi juuri onkin. Otetaan kiva kaveri apuun.

Image Capturen preferences-dialogista voi valita mitä tapahtuu kun kameran kytkee tietokoneeseen kiinni. Valikosta löytyy ohjelma itse, iPhoto (jota en käytä) ja No application jolloin ei tietenkään tapahdu mitään. Valikossa on myös mahdollisuus myös valita jokin muu ohjelma. Automator pystyy tallentamaan tehdyt automatisoinnit ohjelmiksi. Joten tallensin imutusohjelmani ja valitsin sen Image Capturen alasvetovalikosta.

Image Capture Preferences

Tädää! Nyt kun kameran kytkee tietokoneeseen alkaa kuvien siirto heti kättelyssä. Kätevää. Toimii oikein hienosti.

Ongelmiahan syntyy jos töpeksii. Saman päivän aikana, eri aikoina siirretyt kuvat saavat kansioon saman päivämäärän ja silloin kansion nimeäminen on eri tärkeätä. En ole jaksanut viritellä asiaa sen kummemmin. Omassa käytössäni tuo kelpaa mainiosti.

Seuraavaksi kävin vielä pienen yksityiskohdan kimppuun. Kuvien siirron jälkeen Image Capture jäi käyntiin. Ei kiva. Se on vain kaveri, ei elinkumppani. Eli käymään saa tulla mutta ei tänne asumaan pidä jäädä. Miten sammuttaa ohjelma kun prosessi on ohi?

Automator ei osaa sammuttaa ohjelmia. Tai ainakaan minä en ole löytänyt miten se tehdään. Ja tähän hätään tuleekin sitten Apple Script.

Viimeksi kirjoitin Apple Scriptiä varmaan kahdeksan vuotta sitten, mutta se on kuitenkin sen verran helppoa että ulkomuistista naputtelin Script Editoriin rivin

tell application "Image Capture" to quit

ja se toimi ilman ongelmia ihan tuosta vaan. Olen hiukan ylpeä itsestäni ja olenkin kehunut itseäni hiljaa mielessäni useammankin kerran.

Image Capturessa on mahdollisuus valita mitä tapahtuu kun kuvat on siirretty. Valikosta löytyy kaikenlaista mikä ei kiinnosta minua ollenkaan. Mutta samoin kuten prefrences-dialogista, on tässä valikossa valittavissa myös jotain muuta (Other…). Ja tämä muu on siis se Script Editorilla tehty, ohjelmamuotoon tallennettu yhden rivin koodipätkä.

Image Capture

Näin Image Capture sulkeutuu kun kuvansiirto on tehty. Kiva kiitti moi. Kiitos käynnistä, tule joskus uudestaan. Don’t be a stranger.

Olen jättänyt kuvien poiston kamerasta itselleni tehtäväksi manuaalisesti. Ajattelen sen olevan hiukan turvallisempi vaihtoehto kuin että se myös tapahtuisi automaattisesti. Mutta jos haluaa kameran tyhjentyvän samaan syssyyn löytyy siihen täppä tuon yllä olevan Image Capture dialogin Options… -painikkeen takaa. Sieltä löytää muutakin pientä viriteltävää johon saatte tutustua ihan itse.

Ei mitenkään hirveän vaikeaa tämä apuohjelmien teko. Eikä aikaakaan kulunut pahemmin, varmaan hiukan vähemmän kuin tämän jutun kirjoittamiseen (olen hidas kirjoittaja). Pitäisi varmaan tutustua Automatoriin tarkemmin, ehkä sillä voisi tehdä jotain muutakin joka vähentää tylsää rutiiniduunia. Osaisikohan se tiskata tai imuroida?

Published

8 comments

 1. Itse tein skriptipätkän, joka lukee kuvien EXIF-datasta kuvan ottopäivän ja kopioi kuvat tämän perusteella hakemistoihin.
  Jotenkin pidän enemmän siitä, että kuvat ovat ottopäivän mukaan jaoteltu.

 2. Z: opiskelin ja tein töitä joskus viime vuosituhannella.

  toni: joo, ottopäivän mukaan minäkin tykkään niitä pitää, mutta usein ottopäivän lopuksi tyhjennän kameran. Siksipä tämä minun ohjelmanpätkäni toimii minulle. Vaan tuommoisen EXIF-skriptin voi kyllä rykäistä joskus kasaan. Se sopisi hyvin imutusohjelman kylkeen.

 3. Jonain päivänä tiskikoneen tilalla on itsepeseytyvä astiakaappi jota ei tarvitse erikseen tyhjennellä ja täytellä. Sitä odotellessa juhlitaan näistä pienistä suurista keksinnöistä :)

 4. PC:llä olen käyttänyt pientä näppärää softaa nimeltään Downloader Pro, joka imuroi ja kääntää kuvat tarvittaessa, laittaa ne päivämäärän mukaan kansioihin, kirjoitussuojaa originaalit, siivoaa muistikortin jne.

 5. Mulle riittä tuo oma viritys toistaiseksi. Se vähentään kolmannen osapuolen ohjelmistojen tarpeen minimiin.

 6. Eikös tuohon AppleSriptiin voisi lisätä vielä rivin että kameran levy unmounttautuu automaagisesti niin sitä ei tarvitse erikseen ejectoida ja kameran saisi sitten heti koneesta irti?
  [koodia]
  tell application “Finder” to eject “Levyn nimi”
  [/koodia]

 7. Ei kamera mountaudu. Ei ainakaan mulla. Ei siis tarvitse unmountata mitään.

Comments are closed.