Ai mikä, ai missä?

Lomalla on hyvä nillittää. Siispä käyn heti asiaan: Helsingin tapahtumia on oikeasti aika vaikea löytää.

Kaupungin omalla saitilla tarjotaan, aika monen klikkauksen jälkeen, päätapahtumia (esim. Ars 06, asuntomessut ja juhannus 2007), muita pitää etsiä tapahtumahaulla, joka mainitaan tekstissä “Ajankohtaisia tapahtumia voit hakea yllä olevasta linkistä: Tapahtumahaku”, linkki on sitten kivasti piilotettu murupolun näköiseen linkkirimpsuun. Ei hyvä. Miksi sanaa “Tapahtumahaku” ei voi tehdä linkiksi? Eikö sisällönhallintatyökalu salli, vaikka se sallii välilehtiä käyttävien surffaajien rankaisemisen perversseillä JavaScript-viritetyillä linkeillä. Lopettakaa kuulkaa tuo onClick = “window.open… -pelleily heti!

Tapahtumahaussa ei oikein tunnu löytävän mitään. Yksi syy on se että haku tarkentuu vain täksi päiväksi, vaikka loppupäivämäärää ei ole määritelty. Juu, se selitetään selitystekstissä, mutta kuka niitä lukee? Selkeämpää olisi laittaa alku- ja loppupäivämäärät samaksi; turhan selittelyn tarve vähenisi. Toinen syy löytämättömyyteen on tapahtumien nimeäminen. Kesäkaivari, jonka tiedän olevan nyt sunnuntaina, löytyy nimellä Elmun Piknik-konsertti, tietenkin. Kätevää.

No onneksi kaupungin sivuilta on linkkejä muihin palveluihin jotka myös listaavat tapahtumia. Vaan eipä ole sielläkään aina helppoa.

Menokoneessa haku hakee vain tämän päivän tapahtumia, mutta se on selkeämmin esitetty kuin kaupungin tapahtumahaussa. Muutenkin pidän Menokoneessa olevasta aikamäärittelystä jossa päivämäärän jälkeen valitaan esim. “ja viikko eteenpäin”. Kätevää. Inhimillistä. Parempi se kuin valita kolmesta alasvetovalikosta pp, kk ja vuosi.

Mihinköhän tuo perustuu, että haetaan vain tämän päivän tapahtumat? Käydäänkö näissä tapahtumahauissa oikeasti katsomassa eniten juuri vain tämän päivän tapahtumia? No, kai siihen on hyvä syy. Ei kai kukaan perusta palvelun hakua vain johonkin olettamukseen, sattumaan tai “me nyt vaan tehtiin se noin”-filosofiaan? Eihän?

Hiukan parempi hakulogiikka voisi kuitenkin olla Menokoneessa kohdallaan. Sanotaan että haluaisin etsiä koska on Helsingin juhlaviikot. Sitähän ei tietenkään löydy tänään. Ja hakutuloksena saan nolla osumaa. Vaan, mitä jos haku, jos ei löydä mitään oikeilla ehdoilla, etsisi kannasta mahdollisia osumia ajankohdan ulkopuolelta (esim. vuoden päähän) ja listaisi ne “Antamillasi hakuehdoilla ei löytynyt yhtään tulosta” -tiedon jälkeen: “, mutta valitun ajankohdan ulkopuolelta löytyi:”. Aika jees, eikös vaan?

Vaikka. Oikeasti. En minä Juhlaviikkojen päivämääriä Menokoneesta hakisi vaan Googlesta. Miksi menisin merta edemmäs kalaan?

Mutta miksi oi miksi “Musiikki” ja “Rock & Jazz” ovat eri asia? Ja miksi kartta ei näytä oikein? Kaikessa karttamatskussa on vähän heittoa. Se ei tietenkään haittaa niitä jotka tuntevat kaupunkia, mutta ulkopaikkakuntalaisille siitä saattaa olla haittaa. Etenkin silloin kun Suomenlinnan lelumuseon näytetään olevan Kaivokadulla.

Onko mitään palvelua jossa Helsingin tapahtumat olisivat yhdessä paikassa, järkevästi ryhmiteltynä, helposti ja loogisesti haettavissa ja jossa vielä olisi toimiva kartta? Tai palvelua jossa voisi etsiä tapahtumia kartalta klikkaamalla. Joku semmoinen Google-kartta tyyppinen vitkain. Ai se olisi killeri. Kukas semmoisen panisi pystyyn? Ja siitä vielä semmoisen version että kun kännykällä avaa tapahtumakartan se näyttäisi sen alueen jossa puhelin on. Eli jos olen Kaivarissa, saan eteeni Kaivarin ja lähiympäristön tapahtumat. Ai sepäs vasta olisikin… utopiaa joka tuskin toteutuu.

Published

2 comments

  1. Uskotko jos sanon, että haaveilin eilen just samanlaisesta vipstaakista? Ja myös semmoisesta, josta saisi kätevästi tietää missä ovat kaupungin jäätelökioskit (ja yleiset vessat!). Veikkaisin, että jälkimmäisestä kiittäisivät ainakin lapsiperheet.

Comments are closed.