Tietokannan automaattinen varmuuskopiointi

Viime viikolla sain vinkin (kiitos) että WordPressin (WP) voisi saada hoitamaan tietokannan varmuuskopioinnin automaattisesti. Koska itselläni on kerran käynyt hassusti, ja olen sen jälkeen hoitanut hommaa käsin perin sattumanvaraisin intervallein, ajattelin tutkia asiaa.

Hommaan tarvitaan, nykyään WP:n mukana tuleva, WordPress Database Backup -plugi. Jos se puuttuu, tai jos se on jäänyt päivittämättä (tietoturvapäivitys), voi sen hakea täältä.

Tämän lisäksi tarvitaan saman tekijän plugi WP-Cron.

Kun molemmat plugit ovat asennettu ja käytössä, ilmestyy WP:n hallinnointivalikkoon Manage > Backup -kohta josta voi kytkeä automaattisen varmuuskopioinnin päälle: Scheduled Backup.

Valitaan radiobuttonilla Schedule: Daily, näppäillään meiliosoite Email backup to: -laatikkoon (tässähän esimerkiksi gmail on mitä sopivin suuren levytilansa vuoksi), rastitetaan varmuuskopioinnin piiriin mahdolliset WP:n ulkopuoliset tietokantataulut ja lopuksi klikataan Submit -nappia.

Yksinkertaista, eikös vaan.

Liiankin yksinkertaista varmaankin, koska jostain syystä homma ei vaan toimi täällä. Varmuuskopiointi toimii kun klikkaan Backup -nappia, mutta automaattinen ajastus ei. Palveluntarjoaja sallii cronit, eli sen suhteen homman pitäisi olla ookoo. Ja varmuuskopiointisivulla ajastuksen päivämäärät kyllä näyttävät että jotain olisi tapahtunut. Mutta… niin. Huokaus. Nämä ATK-hommat ovat niin outoja tosinaan.

En ymmärrä.

Published

10 comments

  1. Vaan mik’ on tuo mielenkiintoinen linkki, joka yhden pisteen takaa löytyy? Olaa.com.br?

  2. Asensin nuo itsellekin. Eipä tuo näyttänyt mitään crontabiin installoivan, joten ihmettelen vaan että millä tuo aikoo säännöllisesti prosessejaan käynnistellä.

  3. Tjaa, hmm, heti huomasinkin että tuo kytkeytyy WP:n itsensä toimintaan, eli jobit käynnistyvät silloin kun joku sattuu saittia surffailemaan. Mielenkiintoista. Saapa nähdä, tuleeko minulle ensi yönä ensimmäinen backup-liite.

  4. (sori tuplapostauksesta, mutta kun tuo koodinpätkä meni reisille tuossa ekassa. Voit varmaan moderoida nämä yhdeksi toimivaksi.)


    #!/bin/bash
    backupsuffix=`date +%Y-%m-%d`
    tempdir="$HOME/tmp"
    mailbody="$tempdir/dummymail" #text file

    mysqldump [*1] > $tempdir/db-$backupsuffix
    mutt -s "DB: $backupsuffix" -a $tempdir/db-$backupsuffix username@host.tld < $mailbody

    *1 Tarvittavat optiot tähän. man mysqldump tai mysqldump --help auttaa

  5. Postia ei ole vielä näkynyt. Nikken ohje vaikuttaakin paljon järkevämmältä.

  6. Itse hoidan varmuuskopionnin WordPressistä kotimäkkiin ssh:lla, rsyncillä ja parilla scripulalla. Plussana on, että paitsi tietokanta tulee muutkin tiedostot.

Comments are closed.