Jag. Fascisten.

Alla som känner mig vet att jag är en besvärlig typ. Speciellt jävlig i käften, häver ur mig saker och ting i tid och otid. En “ovana” jag har är att häva ur mig fascistoida kommentarer om människor i min omgivning, speciellt hur dessa sakta borde pinas till döds på något trevligt sätt som får Idi Amin att se ut som en korgosse vid vatikanen.

Ta som exempel: Det brukar stå en brud och vänta på samma buss som jag på morgonen. Hon röker, och när bussen kommer “knäpper” hon iväg sin brinnande cigarett så där coolt in i närmaste skogsdunge. Oberoende av om det varit torrt eller inte. Direkt dödsdom av mig! Henne skulle jag binda fast någonstans och så fick folk knäppa brinnande cigaretter på henne tills hon fattar eld eller drunknar i cigaretter…

Nu har jag fått dessa tankar några gånger senaste vecka. Igår på Fish keikka stod då några av dessa typer jag inte kan fatta mig på bredvid mig. Varför betalar man 22 € för att gå på en konsert och stå och snarvla??

Dödsdom.

Förra veckan kom förra undervisningsminister Tuula Haatainens bok ut. Dödsdom.

Varför? Fick konstig känsla av att i Finland skall man tydligen vara väldigt utbildningsfientlig för att bli undervisningsminister. Riitta Uosukainen såg till räntestödet för studielånen försvann. Tuula Haatainen är då tydligen “mamma” bakom bland annat “pakkoruotsi” i regeringen, vilket ju förtäcktes genom att göra alla studentexamensämnen frivilliga utom modersmålet. Och under årens lopp har vi då fått följande beslut: Man kan gå ut gymnasiet med underkänt i 1/3 av alla kurser, universiteten får resurser på basen av antalet studeranden som blir färdiga, vilket redan lär skall synas som en klar nedgång i de kunskaper dessa har. Både universitet och yrkeshögskolor tar in allt för många suderanden, etc, etc.

Dödsdomar!!

Published

9 comments

 1. Mmmm.. Det där med en tredjedel underkända kurser är inte kanske helt världens undergång. Om man vet att man kommer att ta studenten med tillräckligt många laudatur eller eximia, kan man faktiskt nästan sopa gålvet med gymnasiebetyget och försöka skolka så mycket man bara kan.

  Okej, måste medges att mestadels är väl underkända typer något annat än laudatur-studenter, men det finns också ganska mycket sådana som är uttråkade. Problemet har ju på något sätt indentifierats på grundskolenivån, men inte slutar det ju bara med det att man startar gymnasiet… där man upptäcker att nästan hela första året är mer eller mindre bara repetition av det man lärde sig på högstadiet.

 2. Ja just ja, dom där idioterna som stod precis bakom mixerbordt och snarvlade konsrten igenom. Nu fattar jag varför du Swana mittialt rusade några steg framåt under konserten.

  Det är överraskande hur det finns typer som står och snackar crap en hel konsert igenom. Mest överraskande är det att dom finns på alla jäkla konserter.

  Men gällande skolsytemet…

  — foliehatt —
  År för år krävs det mindre och mindre av studeranden. Det är ju solklart att politikerna vill ha en dummare nation: folket märker inte (/orkar inte bry sig om hur) dumma politikerna är och politikerna kan lättare hålla på med idiotier utan någon märker. Divide et impera, eller något sådant.
  — /foliehatt —

  Det var dagens konspirationsteori.

 3. – lånar fåliehatten en stund –

  Ned-dummnigen går för snabbt i jämförelse med människans adaptationsförmåga. Först får vi några generationer med uttråkade skolrebeller som kan ett och annat men hatar systemet. Så blir dom väliinputoajia och alkohol- & drogmissbrukare som är kliniskt deprimerade hela sitt liv.

  Ungerfär först efter 50-60 år av det där är en tillräckligt stor majoritet tillräckligt dum för att politikernas framtidsplan börjar funka.

  – ger fåliehatten åt nästa i kön –

 4. Kriisi: Ja, hela grundskolan är ju ett misstag. Speciellt det “demokratiska” med att det inte finns nivågrupperingar, utan alla skall göra samma saker, så att de smarta blir så uttråkade de kan inte göra annat än störa. Men håller definitivt inte med om att första året bara repetition i gymnasiet. Nivån har bara satts så jävla lågt så att alla de som borde gå diekt till någon yrkesskola, och inte till gymnasiet läser in det de aldrig lärde sig i högstadiet. Vilket ju betyder att de smarta blir så uttråkade att… Tror dock inte det skrivs laudaturer där… I dagens gymnasium är det ju dessutom inga problem med att skriva godkännt i studentexamen, man får ju prova tre gånger i varje ämne om man så vill. Glömde det i mitt ursprungliga inlägg. Bra beslut där också.

  Pni: Ja, de där idioterna blev bara högljuddare och högljuddare… Saatan. Dödsdom!

 5. Jag tyckte nog att ganska mycket av första klassen i gymnasiet var bara repetition. Förstås var det också nya ämnen man inte hade i grundskolan. Det borde väl inte vara någon skillnad med språket, men det känns att i grundskolan som jag gick på svenska krävdes det mera än sen i gymnasiet som jag gick på finska.

  Alla mina vänner var finskspråkiga, och när vi alltid då och då jämförde vad vi höll på med i skolan, så känndes det i alla fall att det var en massa olikheter i vad vid gjorde även om vi var lika gamla och i alla fall i teorin borde lära oss helt samma saker ungefär samtidigt.

  Det kan väl vara olikheter mellan skolor oavsett språk, men jag har gått i tre olika svenskpråkiga grundskolor och alltid haft den lilla gnagande kännslan av att saker görs på något annat sätt än i finska skolor. Konkreta olikheter finns det ju på riktigt, t. ex. när vissa språk börjar, omgivningslära redan på första klassen osv.

  Kanske hade vi så hiskeliga skolmonster till lärare att vi bara hann gå igenom allt som fanns i böckerna. Gamla monster var de i alla fall ganska många av dem. :-)

Comments are closed.