Viikkovitonen 05 -07

femma marmoroinnillaViikkovitonen jatkaa literäärillä linjalla, siirtyen kuitenkin pikkulasta ihan oikean kirjahyllyn ääreen. Tämän viikon linjakkaan vitosen on pannut kokoon kokoonpanolinjan Edsel, Parnassossa ja Kasassa esille tulleiden kirjakauppapohdintojen hengessä.

 1. Luetko kirjoja? Jos luet, mistä hankit luettavan: kirjakaupoista, antikvariaateista, netistä, kirjastoista. Ehkä saat aina lahjaksi tai lahjukseksi?
 2. Faktaa vai fantasiaa? Alkukielinen vai käännös? Kovakantinen vai pokkari? Vai kelpaako ainoastaan ensipainos omistuskirjoituksella?
 3. Onko kirja sinulle tiedontallennusformaatti vai esine. Pitääkö kirjaa päästä sormeilemaan ja selaamaan vai voiko sen tilata pelkkien metatietojen tai kritiikin perusteella tai printata netistä?
 4. Onko ajatus käytetyn kirjan sormeilemisesta sinulle epämiellyttävä? Vietkö koskaan omia kirjojasi antikvariaattiin. Onko antikvariaattikirjan antaminen lahjaksi loukkaus?
 5. Mitä kirjoja sinulla on juuri nyt kesken? Luetko niitä junassa, sängyssä, sohvalla vai kahvilassa?

Voit vaikuttaa Viikkovitoseen lähettämällä kysymysvinkkejä tai esimerkiksi julkaistavia kuvia vitosista (150 x 150 px: jpg, gif, png — ei animaatiota) osoitteeseen vitosvinkki (ättä) skrubu. Net. Viikkovitonen myös RSS -syötteenä.

Published

9 comments

 1. 1. Luen, ja paljon. Ehkä 2-3 kirjaa viikossa, joskus ehkä enemmän, varsinkin lomalla. Kirjastosta, netistä, antikvariaatista. Kirjakaupasta tulee ostettua harvemmin, ja silloin useimmiten lahjaksi.

  2. Fantasiaa. Fantasy, SciFi ja dekkarit kovassa huudossa tällä hetkellä. Harvemmin tulee luettua faktaa, jos ei joku erikoisalue sillä hetkellä juuri kiinnosta. Kielellä ei ole niin paljon väliä, englanniksi on tullut luettua viime aikoina eniten, mutta kirjoja tulee hotkittua myös ruotsiksi ja suomeksi. Pokkarit on mukavampia, ovat helpompi ottaa mukaan matkalle, ja ovat kevyempiä jos haluaa maata ja lukea.

  3. Ei kumpikaan, se on maailma johon uppoutua. Olen yhtä iloinen jos löydän houkuttelevan kirjan netistä ladattavana formaattina kuin jos löydän sen kädessä pidettävänä esineenä kirjastosta. Sisältö on tärkein.

  4. Ei ole. Hyvä kirja on aarre, mistä sen sitten löytääkin. Vien aika useinkin omia kirjoja antikvariaattiin, ja ostan sieltä uusia tilalle. Sitä paitsi antikvariaattikirjoilla on historiaa, siitä pitäisi nauttia.

  5. Luen missä milloinkin, junassa, reissussa, sängyssä, lattialla, sohvalla ja kesäisin rannalla. Kirjoituspöydän ääressä en muistaakseni ole lukenut yhtäkään kirjaa, ja se on niitä harvoja paikkoja. Ruokapöydässäkin on tullut joskus luettua, isin ja äidin harmiksi.

  Tällä hetkellä luen Elizabeth Moon:in kirjoja: Legacy of Gird: Surrender None, Legacy of Gird: Liar’s Oath sekä Vatta War, ja onhan tuossa kasa J.D Robb:in In Death sarjan kirjoja.

 2. 1. Luen. Monipuolisesti: Akateemisesta, kirjakauppa Sammakosta, huuto.netistä, verkkokaupoista, harvakseen divareista. En, mutta joskus.

  2. Faktaa ja fantasiaa. Riippuen onko tärkeää kieli: esimerkiksi Woody Allen omin sanoin on käännettynä, kuin joisi vedellä lantrattua rasvatonta maitoa. Kovakantinen tai pokkari: jos saman kirjan saa kovakantisena edullisesti se ajaa ohitse, mutta en kylve rahassa, joten moni omistamani kirja on pokkari. Painoksella tai omistuskirjoituksella ei ole väliä, sen sijaan oleellisissa kirjoissa eri laitokset saattavat jopa merkitä jotain: esim. Eeva-Liisa Mantereen eri painoksia saattaisin jopa hankkia.

  3. Molemmat. Kirja on konkreettinen fyysinen esine abstrakteille asioille. Harvaa abstraktia asiaa voi jättää lojuksimaan esimerkiksi mainoksien (myös abstrakti asia) alle ja löytää sieltä. Siirtää sivuun viideksi vuodeksi ja löytää uudestaan.

  4. Ei. En juurikaan, myyn huuto.netissä kirjoja, joiden yhdentekevyydestä olen varma. Ei, kierrättäminen on kannatettava asia, kun luonnonvaroja on rajallisesti.

  5. Eeva-Liisa Mannern: Hämärä, kirkas, hämärä (ollut useita vuosia), Tuomas Anhava: Todenkaltaisuuksista (ollut joulusta lähtien), Samuel Beckett: Miten sanoa, Gianni Celati: Neljä novellia näennäisyyksistä, Woody Allen: Omin sanoin (tulen vain selailemaan, ko. edellä). Divaanilla, sängyllä, jonkin verran bussissa ja jossain paikassa kaupungilla, esim kapakassa tai kahvilassa.

Comments are closed.