Fin utställning

Tog mig igår till Amos Andersons för att se Le romané phirimàta, en fotoutställning av Joakim Eskildsen.

Många fotograferar har dragits till romerna, den mest kända lär väl vara Magnumfotografen Josef Koudelka. Och man kan ju förstå varför: subjektet mycket tacksamt. Slitet, förfallet och inte speciellt rent. Men med en massa toner, ytor och mönster. Ansikten med djupa spår av ett hårt liv. Snorungar med trasiga kläder. Men bland allt det som vi ser som misär, finns det spår av lycklighet. Skratt och njutning. Vardag.

Det är alltså en kombination av en myriad av olika kontraster och en livsstil som inte är vardag för de flesta som ser bilderna. Allt sådant som fungerar i fotografier.

Men, för att kunna förmedla alla känslor och toner i form av fotografier, behövs det en kunnig fotograf som kan sin sak. Och jag tycker Eskildsen faktiskt lyckas. En ypperlig utställning, vågar jag påstå, som kompletteras med ett mycket väl inpassande ljudlandskap av Cia Rinne.

Gå och se. Utställningen är öppen fram till söndagen den 11 mars.

Published