Ei mikään linjanmuutos, tietenkään

Hänen [Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi] mukaansa yhtiön tiedossa ei aiemmin ole ollut, että digitaalista ja analogista signaalia voidaan lähettää taloverkoissa rinnakkain.

HS: Yleisradio sietää sittenkin taloverkkojen digisovittimet

Jaa? Mitenkäs tässä sitten kun meidänkin taloyhtiössä voi katsoa tällä hetkellä töllöä niin digiboksin kautta kuin myös ilmankin. Eikös se nyt tarkoita sitä että niin digitaalinen kuin analoginen signaali kulkee samaa kaapelia pitkin, ymmärtääkseni siis nimenomaan rinnakkain?

Published

12 comments

 1. Ensiksi komppaan kervåa.

  Sitten, miten se on oikein mahdollista että televisiolähetyksiä melko pitkään hoitanut lafka ei ole ollut tietoinen moisesta. Onko joku luullut että esimerkiksi meille on vedetty eri kaapeli sitä analogista kaapeli-televisiota varten ja toinen sitten digitaaliselle kaapeli-televisiolle? Voi jumalauta noita “oppineita”.

 2. No sepä onkin kelpo selitys, toimiva jopa, mutta ei se kyllä anteeksi anna yhtään mitään. Ainakaan täältä päin ei heru “ymmärrystä” edes tuosta syystä.

 3. Jokin mättää… Aikaisemminhan YLE on “kieltänyt” talonkohtaisia sovittimia sanoen että ne eivät ole “demokraattisia”, että yksityiset asiakkaat eivät silloin saa kaikki ne palvelut jotka liittyy digisignaaliin. (Erikieliset tekstitykset, textitv, jne.) Mihin tämä selitys nyt yhtäkkiä häipyi?

  Mutta muuten kervå on aivan oikeassa.

 4. Eiköhän tuolla tarkoiteta sitä, että luulivat että keskusboksi blokkaa digisignaalin ja lähettää vain analogista. Samaan tapaan kuin RF-modulaattorilla varustettu digiboksin tekee, kytkemällä toisen digiboksin sen perään se ei toimikkaan kun signaali onkin vain analogista.

  Ja yks selitys oli myös tekijänoikeudessa, signaalia kun ei saa muuntaa julkisiin jne… tiloihin ilman TV-yhtiön lupaa.

  (“Kaikille pitää tarjota digitaalinen vaihtoehto. Jos sen ohella tarjotaan myös analoginen vaihtoehto, tuskin lähdemme siitä käräjöimään”, Tunturi sanoo.)

  Niin tuskin, mutta voivat lähteä käräjöimään, ja oikeudellisestihan Yle taitaisi voittaa asian koska ei ole sanonut olevansa käräjöimättä.

 5. Eikun kaikki nörtit (ja ihme insinöörit) tietää että digisignaalit eivät ole kivoja sinus-signaaleja vaan palikoita, ja nehän sitten helposti tukkii kaapeleita. Varsinkin jos sielä jo on analoginen signaali.

 6. ” Yleisradio keskittää nyt kaikki voimansa siihen, että tämän asian ymmärtäminen ja käsittely kansalaisten mielissä tapahtuisi mahdollisimman kivuttomasti. Niin että tästä vallitsisi selkeä, yksiselitteinen tieto”. Huojentavaa, entäs ko laitoksen henkilökunta? Hälyttävää taas että nämä viikarit hallitsevat digimonopolia. Tosiaan, kervån jäljillä.

 7. “Eiköhän tuolla tarkoiteta sitä, että luulivat että keskusboksi blokkaa digisignaalin ja lähettää vain analogista”, sanoi Nimetön.

  Eikös tuolla länsinaapurissamme ole keskusdigiboksit ja ihmisten omat yksityiset toimineet rinnakkain jo jonkin aikaa? Vai miten homma on järjestetty Sweedenissä? Onko sitä edes käyty katsomassa, vai istutaanko täällä vain olettamassa?

 8. Amerikan ihmemaassa ollaan myös siirtymässä täysin digitaaliseen televisioon.

  However, keep in mind that the trend towards digital-only cable is going forward anyway, irrespective of the analog over-the-air TV cutoff date, and is not a goverment requirement. This means that cable companies can continue to offer both analog and digital cable services, or switch to all-digital service at their own pace.

  About.com: February 17, 2009 – Analog Television Broadcasting Gets Turned Off

  Siellä, jo näin pari vuotta etukäteen, on selvää että analogiset ja digitaaliset televisiosignaalit liikkuvat, ainakin jonkin aikaa, rinnakkain.

  Heh. Tuossa jutussa mainitaan DA-muuntimen hankkiminen kotiin: jos ei ole digivastaanotinta niin voi itse muuntaa signaalit analogisiksi. Vähän eri meininki siellä kuin täällä.

Comments are closed.