Pnikipedian Pääsiäinen

Pääsiäinen on vuosittaisesti vietettävä juhla jolla kunnioitetaan pääsiäispupun syntymää. Sitä vietetään eri puolilla Suomea, mutta tämä kausijuhla kokoaa perheet yhteen riippumatta kotipaikkakunnasta.

Tähän juhlaan kuuluu useampi traditio joista tunnetuin lienee pääsiäispukki, joka perinteisessä keltaisessa puvussaan jakaa lapsille suklaaseen käärittyjä lahoja. Muita yleisesti esiintyviä pääsiäiseen liitettyjä tapahtumia ovat savustetun tai uunissa valmistetun lampaan uhraaminen ruuansulatusjärjestelmälle, ruisjauhoista tehdyn imellyksen sekoittaminen sokeriin ja kermaan sekä (ei hallusinogeenisen) ruohon kasvattaminen sisätiloissa. Tämän lisäksi pääsiäinen tarjoaa monia paikallisia erikoisuuksia, joista erikoisin lienee pohjanmaalaisten tapa piiskata lapsia pääsiäispupun kunniaksi.

Yleisesti on luultu että Noitien Etujärjestö ry.:n massavaellus Kyöpelinvuorelle tapahtuu aina pääsiäisenä, mutta uusimpien tutkimustulosten mukaan tämä on vain myytti.

Tunnettuja pääsiäislauluja

  • No onkos meille tullut pääsiäinen näin alkukevään keskelle?
  • En etsi kauppaa avointa
  • Harakka pääsiäisaamuna
  • Pääsiäisruohosi kaikki polta
  • Ruohossa pupun kaukalon
  • Pupuja äidin oomme kaikki
Published

2 comments

Comments are closed.