Jag som inte manualer läser

För inte alltför länge sedan råkade jag få på något i min Ixus 850 IS som syntes på bildskärmen som AFL och AEL. Efter lite sökande, testande och diskussion blev det klart att jag i misstag hittat både Auto Exposure och Auto Focus Lock. Helt behändigt, i princip (har inte kommit ännu på hur man kopplar av funktionerna – förutom genom att stänga av kameran) för situationer där man vill snabba upp själva fotograferingen (mindre skärpande och funderande), men kräver att man kommer ihåg en hel del, eftersom det inget på själva kameran står.

Idag fick jag höra av en kollega att kameran erbjuder möjligheten filma video med 60 bilder per sekund (max. 1 minut). Efter frenetiskt sökande både på nätet och i kamerans användargränssnitt hittade jag funktionen. Helt kul, men vet inte riktigt vad jag skulle behöva den till, åtminstone inte till att analysera golfsvingar, vilket verkar vara ett av försäljningsargumenten.

Tyvärr i mitt sökande idag råkade jag också notera att för en mindre peng än vad jag betalade för min kamera, får man nu, inte ens ett år senare, en 12,1 megapixlars Ixus. Suck.

Published

8 comments

 1. Tji fick alla som trodde att megapixelkriget är över. Fast Canon har ju bumpat upp storleken på CCDn en aning. Men 850 ser ut att ha bättre vidvinkel (28mm vs. 36mm). Så allt är kanske inte så svart.

 2. Nå nä, och megapixlar i sig är ju inte garanti för bra bildkvalitet, vet man ju.

  Men visst blir man ju och fundera.

  En Ixus pushar typ tolv megapickels för ca 400 evro, och en Canon 40D bara har 10 men kostar över tre gånger mer. Är då den dyrare kameran också över 3 gånger bättre? Går pris och kvalitet hand i hand? Bådas CCD slits ändå ungefär lika snabbt, vilket betyder att den dyrare tappar sitt värde snabbare i proportion till den billigare…

 3. Är det så att CCD i en systemkamera och pocketkamera “slits” lika snabbt?

 4. Fakta har jag inte, men jag lever starkt i tron att allt som är ljuskänsligt blir mindre ljuskänsligt ju mera exponerad för ljus. Och jag har svårt att tro att en systemkameras CCD är på något sätt mera hållbar.

 5. Juttu: Löysin kamerasta vahingossa autofokuksen ja -valotuksen lukituksen. Etsimällä myös sen että voin kuvata videota 60 kuvalla sekunnissa. Ja nykyään saa 12,1 megapikkelsin kameran halvemmalla kuin mitä maksoin omastani.

  Kommenteissa väitän että mikä tahansa joka on valoherkkää (esim. CCD) muuttuu vähitellen vähemmän valoherkäksi (se kuluu) ja siksi järkkäreiden (kalliita) arvo laskee nopeammin suuhteessa kuin näpsykameroiden (halpoja) joten mietin josko on järkevämpää hankkia 12 mp:n ixus n. 400 eurolla kuin 10 mp:n järkkäri yli 3 kertaa kalliimmalla (vaikka pelkästään megapikseleiden määrä ei suinkaan määrittele kuvan laatua).

 6. Jaa. Onko tosiaan noin, että CCD tai CMOS epäherkistyisi iän myötä. En ole missään foorumilla tai muuallakaan törmännyt moiseen tietoon tahi epäilyyn. Mielenkiintoista.

  Kokemuksesta voin sanoa, että Canonin 10 Mpix G7 saattaa tehdä melkein yhtä hyvän kuvan (teknisesti ottaen) kuin Nikonin 10 Mpix D80, mutta se vaatii hyvän valaistuksen. Järkkärissä on niin paljon isompi kenno, että se tuo aivan valtavasti lisää dynamiikkaa ja mahdollisuuden ottaa ok kuvia vähemmässäkin valaistuksessa. Puhumattakaan sitten aivan järkyttävän suuresta nopeuserosta… vähän aikaa kun kuvaa järkkärillä, niin on tosi vaikea taas sopeutua pokkarin “lämpiämisaikaan” ja seuraavan kuvan odotteluun.

  No, ne vaan ovat eri laitteita. Ja varsinkin erikokoisia laitteita :)

  ps. en oikeasti käsitä, mitä pokkarissa tekee 12 megapikselillä, ellei sitä kennoa ole samalla kohinan puolesta ratkaisevasti parannettu. Se Fujin 6 Mpx:n kenno oli aika passeli.

 7. Etsin myös tukea väitteelleni kennojen epäherkistymisestä (ei niinkään vain iän myöden vaan niiden vastaanottaman valon määrästä), mutta en löytänyt. Toisaalta, en ole koskaan kuullut mistään valonherkästä joka ei vähitellen (ajan/käytön määrän perusteella) muuttuisi vähemmän valoherkäksi. Ilman todisteita menköön tämä siis toistaiseksi yhtenä monista foliohattuteorioista kunnes toisin todistetaan.

  Pokkarissa 12 megapikseliä (verrattuna seitsemään) antaa mahdollisuuden ehkä isompiin printteihin, mahdollisuuteen isompiin kuviin kirjoissa, mutta laatu ei sanotusti ole parempi jos kennon koko ei ole isompi: En kääntänyt kohtaa jossa sanoin että megapikkelsien määrä ei ole takuu kuvan laadusta.

  Kuten analogifilmissä vaikuttaa valoherkän alueen koko kuvan laatuun. Mitä isompi, yleensä sitä parempi. Yleensä, ei aina, mutta useimmiten.

Comments are closed.