Nousee suosio, laskee suosio

Eilen sai lukea kuinka klassisen musiikin mp3-kauppa riemastui myynnistä.

Kaupan avaus osuu Deutsche Grammophonin mukaan ajankohtaan, jolloin monet ennakoivat klassisen musiikin suosion uutta nousua.

Eikä siitä ole kun vain kuin noin viikko, kun kerrottiin että rockin kuulijoista tuskin kasvaa klassisen suosijoita.

“Kiteytettynä voi sanoa, että klassisen musiikin suosio laskee ja yleisöt vanhenevat”, sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Mirja Liikkanen.

Yleisö vanhenee. Kopiosuojaamaton musiikki myy. Lieneekö suosion lasku oikeasti kiinni yleisöstä? Tiedä häntä… (ja jos joku minulta kysyisi en syyttäisi rokkia, vaan sitä mautonta, hajutonta ja muodotonta tusinapoppia jota tulee kaikenmaailman hittimusiikkiradiokanavailta 24/7).

Minä ainakin olen viihtynyt Saksalaisen Levysoittimen musiikkikaupassa. Pidän sen no-nonsense ulkonäöstä. Se jopa tuntuisi huomaavan että olen Suomesta. Pieniä asioita, mutta juuri sellaisia jotka vaikuttavat siihen miten koen Deutsche Grammophonin brändinä: tyylikäs, konstailematon ja asiallinen. Ei se ole täydellinen verkkokauppa, mutta tarpeeksi hyvä: Se tuntuu hyvältä. Ainakin musiikin selaamisessa. Rekisteröinnissä ei ehkä niinkään (jossa kauppa mm. ei yllättäen enää tunnista/muista että olen Suomesta) ja on siellä muutakin ärsyttävää.

Olen kuitenkin sen verran kokematon klassisen suhteen, etten oikein tiedä mitä hankkia. Tietenkin tunnistan hittibiisejä esimerkiksi Vivaldilta, Mozartilta, Orffilta ja vaikka Bachilta tai Ravelilta. Jokusen hyvän hitaan vaikka Sibeliukselta tai Barberilta. Mutta on paljon jota en tunne. Enkä oikein osaa etsiäkään. DG Web shop, jos joku, tarvitsisi ehdottomasti hyvän suosittelumekanismin.

Published

13 comments

 1. Corelli, Stöltzer, Scarlatti, Purcell, Telemann ja Rameau itsestäänselvien Händelin, Bachin ja Vivaldin lisäksi.

  Ja jotta en vain pakkosyöttäisi pelkästään barokkiperversiotani, niin vastapainoksi vaikka Saint-Saëns. Shostakovski. Rodrigo. Smetana. Rahmaninov. Puccini.

  Täytyykin itsekin uppoutua tuonne musiikkikauppaan. Kyllä se niin on, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän kaipaa myös “räminätöntä” osastoa musiikkia. Paljon puhuvaa on jo se, että keski-ikäisten ex-rokkinuorien autostereoissa soi Apocalyptican vähemmän säröinen ei-metallicaosasto.

 2. Safari kaatuu, kun yritän ostaa DG:sta. Muuten voisi olla hyvä juttu.

 3. Kriisipuuro: Kiitos vinkeistä.

  Mikko: Itse olin Firefoxilla shoppailemassa, se toimi… kohtuullisen hyvin.

 4. Raportoin bugista ja DG:n nörde vastasi alle puolessa tunnissa, että “kiitti vinkistä”. Hienoa. Luuli tosin, että puhun Safari betasta Windowsille. Melkein loukkaannuin.

 5. Kerrotaan nyt uutiset loppuun saakka. Ongelma piilee uusimmassa Safarissa, joka bugittaa vähän hölmön asian käsittelyssä. Kaupassa pitää näet olla popup-ikkunoita target="_blank"-attribuutilla määritettynä. Pakko. Mutta bugi mikä bugi. Ehkä Apple korjaa sen.

 6. Rajoituksia: tylsää. Maks. 25 kuuntelijaa kerrallaan, enintään 2 tuntia kuuntelua per sessio.

 7. Leevi: Toi siis on palvelu jossa voi katsoa joko livenä tai on-demandina klassisia konsertteja. Maksua vastaan, tietenkin.

  Ihan mielenkiintoinen, mutta en usko että tuo on minulle. Olen kuuntelija, en niinkään katselija (ja mulla on mäkki: “at the moment, we cannot guarantee video compatibility with Mac”).

  Jos olisin palvelusta löytänyt jonkin tavan seurata sisältöä (esim. kalenterisyöte olisi vallan mainio lisä, etenkin kun sisältö on hyvin sidonnaista aikaan, mutta ihan tavallinenkin syöte olisi riittänyt) olisin laittanut seurantaan. Nyt kun en sellaista löytänyt voi hyvinkin olla etten parin viikon kuluttua enää muista koko palvelua.

 8. Törmäsin duunin kautta tuohon classicLiveen aiemmin syksyllä, ja täytyy sanoa että pienimuotoinen wow-efekti syntyi tuota testikonserttia katsellessa 19″ flatscreen-monitorilta kohtuuhyvät luurit päässä.

  Konserttien suhteellisen lyhyt on-demand saatavuus on jonkinmoinen turnoff, mutta on yhtä kaikki hauska nähdä lähteekö homma lentoon.

 9. Juuri tulleessa Mac OS X:n turvallisuuspäivityksessä pitäisi olla mukana korjaus Safarin yllämainittuun ongelmaan. En vielä testannut mutta DG:n nörtti laittoi vallan sähköpostia asiasta. Erinomaista palvelua.

Comments are closed.