Pieni neuvoa-antava

Okei. Sain käynnistettyä valokuvablogini, jonka yksi olemassaolon peruste on kaikki ne kuvat jotka tulen ottamaan. Toinen peruste blogille on se kokoelma kuvia jotka jo olen ottanut, mutta joita en ole vielä julkaissut. Ja nyt mietinkin että pitäisikö minun:

1) julkaista kuvia sitä mukaa kun otan uusia ja jaksan käsitellä vanhoja, eli vanhat ja uudet sekaisin?

2) julkaista kuvat silloin kun ne on otettu, eli vanhat kuvat menneisyyteen?

Tavallaan tuntuu hölmöltä julkaista sekaisin talvea, kesää, reissua ja paikallista. Kuvista ei tule kertomusta, vaan tilkkutäkki.

Toisaalta menneisyyteen julkaiseminen on myös hassua, koska silloin saattaa saada kuvan siitä että blogi on ollut olemassa pidempään kuin oikeasti on, eikä menneisyyteen julkaistut kuvat koskaan pääse etusivulle.

Mielipiteitä?

Published

14 comments

 1. Kannatan sekajulkaisua. Vanhoilla kuvilla on aina jokin tarina, jotka ovat uusien kuvien sekaan ripoteltuina aina jotenkin hirveän mukavaa. Ihminen ei kuitenkaan ole mieleltään lineaarinen elukka, vaan poukkoilee tulevaisuuden, nykyisyyden ja menneisyyden välillä aika vapautuneesti.

 2. Itse ainakin julkaisen kuviani ihan sekaisin. Kesäkuvia näiden pakkasten keskellä ja toisin päin.

 3. Mielipiteitä tästä asiasta olisi todella mukava lukea, minulla kun on tosiaan omatkin vispilät ojassa tässä kysymyksessä. Itse olen päätynyt ratkaisuun että päivitän myös “takaperin”. Olen jotenkin kokenut tärkeäksi että kuvista voisi hahmottaa kokonaisuuksia ja tarkastella kuvia ikään kuin aikajanana. Voihan niitä vanhoja kesäkuvia surffailla katselemaan vaikka olisi talvikin.

  Joskus oma blogini on osoittautunut jopa näppäräksi työkaluksi kun on tullut tarve tarkastaa että millä päivämäärällä jokin tietty tapahtuma oli tai että missäs vaiheessa olin siellä ja siellä.

  Vanhojen kuvien “hukkumista” olen pyrkinyt estämään sillä että tiedotan uusimman kuvan yhteydessä myös arkistoon tehdyistä lisäyksistä. Vielä on toteuttamatta selkeämpi FAQ/infosivu joka havainnollistaisi blogin luonnetta hieman paremmin, mutta tämän olen toistaiseksi antanut vielä odottaa sitä hetkeä kun alan lisäämään reilusti ennen blogin syntymää otettuja kuvia. Jotain todella vanhaa materiaalia nimittäin on minulla tallessa.

  Mutta tämä nyt on oma ratkaisuni, eikä se välttämättä suoraan toimi toisten tyyliin tai tekemisen rytmiin.

  Meillä ilmeisesti on käytössä samat julkaisualustat. Saisinpa vain itse tehtyä nykyistä toimivamman leiskan…

 4. Sun kuvissa on usein se sisältö/idea aivan muussa kuin esim. näkyvässä vuodenajassa, joten mun mielestä se kesäkuva talvella ei mitenkään haittaa, ehkä jopa päinvastoin.

  Eli suosittelen sekakäyttöä.

 5. Kiitos kommenteista.

  jyrik: Ehkä se on juuri tuo aikajana jota mietin… mutta saahan ne kuvat sitten joskus varmaan järjesteltyä uudestaan, jos sikseen tulee.

  Joo, samat on, huomasin sen itsekin tuossa kun etsiskelin sopivaa alustaa. Olin ajatellut käyttää WordPressiä, mutta en saanut sitä oikein sellaiseksi kuin olisin halunnut, ja se on turhan järeä softa yksinkertaiselle kuvablogille. PixelPost on mukavan simppeli yhden asian softa.

 6. Digikuvilla tuo myöhempi uudelleenjärjestäminen ei liene suuri ongelma, kunhan edes jonkinlaista exif-tietoa pyrkii tallentamaan kuvien yhteydessä.

  Itse työskentelen paljon filmin kanssa, joten en oikein voi ajatellakaan että jättäisin kuvien järjestelyn ja ottohetken arvuuttelun joskus myöhemmäksi. On vaan tehtävä mahdollisimman paljon muistiinpanoja ja merkattava aikatietoja ylös ennen kuin ne unohtuvat. Siltikin välillä yksittäisen kuvan ajankohdan määrittäminen tuntuu täysin mahdottomalta.

 7. Njet, njet,njet…..

  maailma on kuvia täynnä. Ja virtuaalimaailma eritoten.

  Vaikka tiedän että kuvasi ovat hienoja niin pistä vain uusia.
  Näin säilyy blogimuodon antama kerronnallinen ja myös ajallinen taso. Tee vanhoille joku arkisto johon sitten viittaat tarvittaessa.

 8. Ugh! Olen päättänyt. Julkaisen kuvat 2-vaihteoehdon mukaan. Vanhat menneisyyteen, uudet uusimmaksi. Hiukan hassua, mutta näin tyydytän kronologiaperversioni.

  Lupaan ilmoitella kun jotain vanhaa ilmestyy… kuten nyt: kuvia kesältä 2007 (ja lisää tulee varmasti).

 9. Jo jo, blanda lungt. Du skriver ju på flera språk redan.

  Du kan ju sätta kategorier på “notes from the past” eller “old haunts” på de äldre. Kaipa och Fish, respektive, om jag inte nu är alldeles och cyklar.

  Förresten kunde du skriva ett inlägg om varför du vill ha en egen fotoblogg och inte nöjer dej med Flickr! Flexibilitet? Frihet? Kontroll?

 10. Varför fotoblogg? Kanske det kunde bli ett inlägg… eller så skriver jag det här, eftersom förklaringen är ganska enkel.

  Flickr är, för mig, en plats dit jag samlar mera ‘konstnärliga’ bilder (enligt min egen syn naturligtvis, det är ju en mycket subjektiv grej). Fotobloggen är en plats för mera ‘vardagliga’ bilder.

  Och eftersom bilderna är mera vardagliga (eller: mera bundna i tiden) vill jag inte blanda gamla och nya bilder, utan publicerar dem enligt fotograferingstidpunkten.

Comments are closed.