Tuttu mutta tuntematon

Oli perjantai. Iltapäivä. Istuin työpaikalla tehden vertailuanalyysiä. Yhdestä vertailun palvelusta jäi jonnekin taustalle soimaan radio-ohjelmaa. Yllättäen huomaan keskittymiskykyni herpaantuvan, hitaasti – jokin jossain siirtää aivotehoja muualle. Huomaan kuuntelevani jotain tuttua vaikka en oikein tajua mistä on kyse. Joudun lopettamaan hetkeksi leipätyöni ja keskittymään kunnolla kuuntelemaani musiikkiin. Sehän on… hetkinen, kyllähän minä tämän tunnen, ööh… Finlandia. Sibeliuksen Finlandia. Mutta mikäs versio se tämmöinen on? Kuoro. Taitaa olla poikakuoro. Ja sanat englanniksi?

Pienen etsimisen jälkeen olin taas hiukan viisaampi (tai ehkä olen kuullut siitä ennenkin, mutta en vaan muistanut). Wikipedia tiesi nimittäin kertoa, että Finlandiaan on olemassa Oi, Suomi, katso, sinun päiväs’ koittaa ohella useampiakin englanninkielisiä sanoituksia (ja ainakin yksi kymriksi).

Finlandia (kokonaisuutena) on upea sävelruno, mielettömän kaunis ja täynnä tunnetta. Ja vaikka poikakuoro Liberan versio hymnitaitteesta on mitä mainiointa kuunneltavaa, tuntuu hyvin vieraalta liittää Finlandia uskonnolliseen kontekstiin. Sitä kun on oppinut, että teos kuvaa tämän kansan taistelutahtoa 1800 ja 1900 -lukujen vaihteessa, sisua ja perkelettä.

Vallan mahtavaa viihdettä on kuitenkin lukea kyseisen kuoron joidenkin videoitten (aika paljon löytyy, en jaksa linkittää) kommentteja. Jos viestit eivät koske kuoron tajutonta fanittamista, niin sitten siellä on joko ihmettelyä siitä miksi suomalaiset käyvät kommentoimassa, tai sitten siellä tapellaan jumalan olemassaolosta.

Muita huomioita tänään: Keppana muovipullossa on kalliimpaa kuin vastaava aine lasipullossa tai tölkissä (mitenköhän se vaikuttaa muovipullon myyntiin). Yhtäkään en ostanut. Spårakuski muistutti yhtä entistä opettajaa (oletan nähneeni väärin – toivon jopa niin). Guitar Hero III:ssa oleva Barracuda-biisi soi ekassa Charlie’s Angels leffassa (siksiköhän se on GHIII:ssa?).

On perjantai. Puolta vaille keskiyö.

Published

9 comments

 1. Mä varmaan lähden kohta taistoon vastaan keppanan alennusmyntiä yksittäis- tai muissa bulloissa.

 2. Ukkoni oli ostanut ekat muovipullot, kokeeksi.

  Tuo Finlandia-versio oli puhdas ja kirkas, mutta aivan liian pliisu mun makuun. Ei vedä vertoja vaikka Kuosmaselle.

 3. Itselleni kolahtaa Finlandia parhaiten kun teoksen kuulee kokonaisuudessaan ja ilman laulua.

 4. Finlandian virsiversio tuli minulle tutuksi 70-luvulla Gustavus Adolphus Collegessa Minnesotassa, missä sitä laulettiin Christ Chappelissä. Silloin myös muistan kuulleeni, että se oli aikoinaan Biafran kansallislaulu.

  Keppana on parasta alumiinitölkissä.

 5. Sun äitis: Keppana on parasta hanasta, mutta jos ei ole sitä vaihtoehtoa niin tölkki on ehdottomasti kakkosvaihtoehto.

  Tuo Biafran kansallislaulu on tullut vastaan useammassakin jutussa, joten siinä lienee on jotain totuutta.

 6. Finlandian virsiversio on rienausta.
  Olut juodaan lasista, hevosen kanssa.

 7. Leivällä.

  Tuorejuustoa, tummaa leipää ja savuhevosta.
  Sen kanssa hieman huonelämpöä kylmempi olut.

  Oikea tapa juoda olutta.

Comments are closed.