Kun miettii miten pitkään nettisuodatustamme on valmisteltu, on suorastaan uskomatonta miten huonosti se on toteutettu. Enkä nyt viittaa siihen miten suodatus toimii, vaan siihen miten se manifestoituu käyttäjälle. On surullista nähdä niin ala-arvoista toteutusta kuin poliisin estosivu.
Estosivua ei kai voi ihan verkkopalveluksi kutsua, mutta koska se on viranomaisen virallinen sivu, kuuluu se mielestäni saman lainsäädännön alle kuin mikä tahansa julkinen verkkosivusto ja sen pitäisi ehdottomasti seurata julkishallinnon verkkopalvelun suunnittelun ja toteuttamisen periaatteita, eli JHS 129 -suosituksia.
Verkkopalvelua suunnittelevan viranomaisen tuleekin varmistaa jo suunnittelun alkuvaiheessa palvelun mahdollisimman hyvä saavutettavuus ja esteettömyys, jotta ei tarpeettomasti estetä verkkopalvelun käyttöä vammaisilta tai muilta erityisryhmiltä.
—
Suomi.fi: Laatua verkkoon, Julkiset verkkopalvelut ja lainsäädäntö
Pääsy estetty -sivu ei pääse lähellekään mitään saavutettavaa sivua.
Virheitä estosivusta löytyy niin paljon etten oikein tiedä mistä aloittaa. Kaikki menee päin puita jo siinä ettei sivu ole validia koodia millään standardilla (ei doctypeä, ei mitään). Muita nopeasti havaittuja mokia: kehykset, kehykset nimetty tyhmästi ja niistä puuttuu title-määreet, sivujen otsikot eivät ole kuvaavia, koodi on vanhanaikaista ja sekavaa, metatietoa puuttuu tai se on virheellistä, sisältöä tarjotaan pdf-muodossa tarjoamatta siitä HTML-versiota (en tutkinut pdf-tiedoston saavutettavuutta, mutta oletan muun toteutuksen pohjalta että siihen ei ole panostettu), merkistökoodaus windows-1252…
Miten estosivu siis toteuttaa yhdenvertaisuusperiaatetta? Todella huonosti.
Mitä tapahtuu kun näkörajoitteinen kansalainen, joka on riippuvainen lukulaitteesta, joutuu estosivulle? Jos estosivulle joutuva ei näe, tai lukulaite ei lue, kehyksiä (epätodennäköistä, mutta täysin mahdollista)? Tämä kansalainen saa eteensä version sivusta josta puuttuu kaikki linkit lisätietoon.
Lukulaitteen lukiessa sivun viidessä kehyksessä (joista osa on kehyksiä kehysten sisällä!) olevan sisällön, on jo ensimmäinen puolitusinaa toistoa “poliisi polisen” aivan hirveätä ja täysin turhaa kuunneltavaa.
Kehykset aiheuttavat myös tekstin katoamisen jos selaimen ikkuna on liian pieni, tai jos jollain on kirjasinkoko säädetty isoksi. Eli taitto ei jousta, eikä se sovellu pienille näytöille (esim. kännyköihin).
Ymmärtääkseni kehykset eivät ole saavutettavuuden pahimpia ongelmia. Mutta ne eivät tee sivusta parempia, ja osaamattomien sivuntekijöiden käsissä ne vaikeuttavat näkörajoitteisten kansalaisten mahdollisuutta päästä viranomaistietoon.
Miksi ihmeessä sivu on toteutettu kehyksin? Siihen ei voi olla olemassa mitään järjellistä syytä. Järjettömiä ja surullisia syitä siihen varmasti on, ja yksi niistä lienee Microsoftin toimisto-ohjelmisto, joka näyttäisi olevan (ainakin osittain) syypää estosivun majesteetilliseen huonouteen.
Kun, tai jos, estosivun sisältöä joskus pitää päivittää, on poliisi onnistunut luomaan ei vain viiden vaan kuuden sivun sivun päivitysrumban. Kaiken lisäksi estosivuista löytyy useampia versioita (joista jälkimmäisessä, KPO:n estosivussa, ei ole mitään sisältöä niille jotka eivät näe kehyksiä). Ei mitenkään erityisen tehokasta toimintaa joka viittaa usein suunnitelmallisuuden puuttumiseen (tunnettu myös koheltamisena).
Jos estosivun tarkoitus on olla informatiivinen ja saavutettava, ei se onnistu siinä rakenteeltaan. Eikä se onnistu siinä myöskään visuaalisilta ominaisuuksiltaan. Sivun ei pidä olla kaunis, mutta kyllä uskottava ja selkeä. Poliisin estosivun pitäisi huokua virallisuutta ja viranomaista. Nyt se muistuttaa kotskasivua viime vuosituhannelta kahden tunnin kansalaisopiston kurssin jälkeen.
Estosivu on rauhaton ja rytmitön. Sisällön ryhmittely on sekava. Oikean laidan piperrys on vaikealukuista ja siitä puuttuu looginen jaottelu, kuin se olisi suunniteltu sellaiseksi ettei sitä haluta luettavan. Linkki, joka vie vastauksiin yleisimmistä kysymyksistä (niissä versioissa joissa linkki on), on aivan väärässä paikassa.
Emme varmaan koskaan saa tietää onko poliisin estosivu tällainen siksi, että jossain ei vaan osata vai siksi, ettei piitata. Kummankaan ei kuitenkaan pitäisi olla syy huonoon jälkeen, sillä maa on täynnä niitä jotka osaavat.
Lopuksi kysymys: kuka auttaisi poliisia saamaan laatua verkkoon? Kuka osaa tehdä estosivusta selkeän, luettavan ja informatiivisen, niin, että se on standardin mukainen, rakenteellisesti korrekti ja saavutettava? Miltä näyttää esteetön estosivu joka seuraa viranomaisille säädettyjä ohjeita ja lakeja? Linkkejä toteutuksiin saa jättää kommentteihin.
(Kalamukille kiitos juttuideasta.)
Ehkä ne olettivat, että sokeat eivät kuulu sivun kohderyhmään, kun harvemmin katsovat lapsipornoakaan.
Huvitti itseänikin sivun toteutus, kun sinne Iltalehden linkistä päädyin. Hienoa, että kirjoitit asian näin huolellisesti auki.
Estosivun saavutettavuus. Absurdia. ;-)
Mahtavuutta :-)
Henri: Mielestäni ei: kyseessä on sivu jonka pitää kertoa miksi se sivu jonne olttin menossa on lukkojen takana. Se on virallista viranomaisinformaatiota – sen on oltava saavutettavissa.
Voisikohan joku tehdä poliisille XHTML-version estosivusta viimeisillä web 2.0 -tyyleillä ja AJAXilla höystettynä.
Enpä käyttänyt kumpaakaan Jaakon ehdottamaa hienoa kirjainyhdistelmää, vaan tein (juttuidean vinkanneen pyynnöstä) kevyehkön esimerkin siitä, millainen tuo estosivu voisi olla.
Koska estosivut ovat varsin puutteellisia sisällöltään, tyydyin vain kopioimaan tekstin sellaisenaan. Ehkä joku haluaisi kirjoittaa copyn uusiksi?
Josku: Loistavaa! Ja kyllä, estosivun tekstiä pitäisi kyllä ehdottomasti rukata.
Näyttävä framehässäkkä tuo estosivu.
Ehdotan että KRP kopioisi toimivan, samannäköisen mutta standardeja kunnioittavan version estoilmoituksesta osoitteesta poliisisensuroi.com.
Thomas Nybergh: Vaikka poliisisensuroi.comissa oleva estosivu menee niin HTML- kuin CSS-validaattoreiden läpi ongelmitta ei sivu ole näkörajoitteisille ystävällinen.
Pni: hehe. Onko konkreettisia ehdotuksia joita voisin kertoa sivua ylläpitävälle henkilölle? En itse oikein harrasta webdesignia, joten nämä koodisäädot menee ihan miten sattuu. Sivun ulkoasua on tosin yhteiskuntakriittisistä syistä pidettävä tällaisena ;)
Kyseessä ei ole koodiongelma vaan se “poliisi poslinen” toisto sivun ylälaidassa. Se on siellä ulkonäön vuoksi, mutta lukulaite lukee siitä joka sanan: ei kiva, hidastaa sisältöön pääsemistä.
Vähän kiirettä tässä ollut, siksi vasta nyt: minun versioni saavutettavasta estosivusta. Koodi validia (document outline kunnossa myös), taitto toimii kirjasinkoosta riippumatta (ja on aika selkeä ilman tyylejäkin) ja mahtuu vaikka N95:n ruudulle. Muokkasin hiukan tekstiäkin ja poistin alun “poliisi polisen” -toiston sisällöstä (jätin sen kuitenkin ulkonäköön).
En tiedä huokuuko tuo virallisuutta ja viranomaista, ja siitä kai voi olla montaa mieltä, kuten ulkonäköön liittyvistä asioista yleensä ollaankin. Ja hiukan kyseenalaista lienee se että teksti on kahdessa palstassa tai että på svenska -versio painuu aika alas pienellä ruudulla (pitäisi varmaan piilottaa sivulle vaikka sisäinen linkki tai jotain). Mutta tällaisen nyt kuitenkin tein.
Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin en leiskannut, mutta linkitin Joskun versioon, se kun on hyvä.