Kun otsikot eivät enää riitä

Olen kahdesti huomannut reagoivani valtamedian hassunhauskaan villitykseen lisätä otsikoihin kehote (esim. “katso kuvat”).

Ensimmäinen tapaus sattui joskus pimeän vuodenajan aikaan Kampin ulkopuolella. Kävelin Narinkan yli kohti kauppakeskusta. Kampin elämää suurempi videoruutu pimeni hetkeksi: ruudulla näytettävä uutinen vaihtui. En muista mikä juttu ilmestyi häikäisevän valovoimaisesti ruudulle, mutta muistan, että otsikon perässä luki “katso video”.

YLEn uutinen kauppakeskuksen seinällä kehottaa katsomaan videota, tarjoamatta kuitenkaan siihen mahdollisuutta. Hulluutta! Tai no, ehkei hulluutta, vaan hölmöä oikeastaan. Kaksisuuntaiseen kanavaan räätälöity sisältö kun ei sellaisenaan oikein aina toimi yksisuuntaisessa. Se on vähän samaa kuin se, että näköradion ohjelmia ei sellaisenaan voi jaella perinteisen radion kautta.

Toinen tapaus sattui tänään kun silmäilin ampparit.comin tarjontaa. Näin otsikon mutta en nähnyt kehotetta, reagoin siis kehotteen puutteeseen. Otsikossa luki “Jenni Dahlman-Räikkönen nauraa raskaushuhuille” ja minä odotin näkeväni sen lopussa ” – kuuntele nauru”.

Published