Case Nuevo Latino, eller hur saker kan bli större än vad de borde

Idag har man då följt med hur fel det kan gå.

Nu, när case restaurang Lehtovaara sakteligen efter tre år blivit glömt, upprepas motsvarande. Denna gång är det restaurangen Nuevo Latino i Helsingfors som med sin okunnighet om hur saker kan eskalera på nätet har fått mera publicitet än de (antagligen) förväntat.

Mikko Eerola med sällskap åt på restaurangen och sin vana trogen skrev han om det på eat.fi. Maten ansågs god (fyra poäng av fem) men för dyr (2/5 poäng), dessutom var sällskapet missnöjd med servicen (2/5 poäng). Senare kommenterade Eerola restaurangen på Jaiku-kanalen #eatfi.

Tydligen var detta inte i restaurangens smak och de bara inte skickade ett hotmejl till Eerola (som han publicerade), utan också kontaktade Eerolas frus arbetsplats om saken.

Inte helt oförväntat har saken skapat en hel del skriverier i Jaiku och de finska bloggarna. Även tidingar har skrivit om saken (Ilta-Sanomat, hs.fi) och åtminstone Radio Helsinki har nappat på incidenten.

Och med eskaleringen av uppståndelsen (som hämtat en hel del badwill för restaurangen och vilket skulle ha kunna undvikas med lite förståelse om hur saker och ting på nätet fungerar) samlas det en hel del kommentarer i skriverierna. Inte minst på Eerolas egna blogg, där någon anonym person skrivit bland annat: “Dö, satans pisshuvud”. I kommentarerna undrar vissa om det är krögaren själv som valt att skända Eerola anonymt.

Om yttrandefriheten stör förtagsamheten, kan man göra det till en lagfråga.

Pertti Cestoni (restaurang Nuevo Latino) i Digitoday

Det kommer att vara riktigt spännande att följa med hur det intressanta fallet Nuevo Latino vs. Eerola kommer att utvecklas. För de som vill läsa en noggrannare utredning om saken (på finska) gör väl i att läsa hur Erkka summerat dagens händelser. De som preferar engelska kan klicka sig antingen till ButtUgly och/eller nettiapina.fi.

Published

1 comment

Comments are closed.