Menneet hinnat

Sitä kun säästää kaikenlaista, sitä myös toisinaan löytää siitä säästetystä tavarasta jotain. Tällä kertaa vastaan tuli Telen (oikeammin Telecom Finland Oy, josta sittemmin tuli Sonera ja joka nykyään on TeliaSonera Finland Oyj) NMT-GSM hinnasto 1.1.1995. Hinnat ovat markoissa, mutta olen muuntanut ne euroiksi tähän (kaikki hinnat sisältävät 9 % televeron ja 22 % alv:n).

Aika selkeän oloinen hinnasto. Tarjolla näyttää olleen kolme eri liittymätuotetta: Business, Classic ja Privat. Aika ulkomaankielisiä nimiä (jännä miten kaksi nimistä on englanniksi mutta Privat ei), nykyään taitaa operaattorit tarjota liittymäpaketteja suomeksi: on ykköstä, intoa, puhetta ja minun.

Kaikissa liittymissä oli kytkentämaksu (aika harvinainen nykyään), joka oli joko 22,37 € tai 8,95 €. Halvempi hinta oli tarjolla Business- ja Classic-liittymiin mutta vain GSM:lle (tosin jostain syystä Classic-liittymää ei tarjottu NMT 900:lle). Tuolla varmaan pyrittiin ohjaamaan ihmisiä pois NMT-liittymistä.

Perusmaksu (nyk. kuukausimaksu) vaihteli välillä 3,67 – 16,10 €/kk. Privatissa laskutusjakso oli 6 kk ja perusmaksu 22,20 €/6 kk, riippumatta siitä oliko käytössä NMT tai GSM. Halvinta perusmaksua tarjottiin GSM Classic-liittymälle, kalleinta NMT 450:lle Business-liittymässä.

Puhelumaksuissa oli eroja liittymien välillä, tietenkin, mutta myös soiton ajankohta vaikutti hintaan: oli kalliimpaa soitta arkisin klo 7 – 17 kuin muina aikoina.

Business ja Classic -liittymissä halvempi hinta oli 0,18 €/min ja kalliimpi, riippuen käytetystä teknologiasta 0,32 – 0,50 €/min. Privat-liittymässä halvempi hinta oli 0,15 €/min. Kalliimmasta oli kaksi versiota: Kesäaikaan (15.6. – 15.8.) klo 7 – 17 maksoi puhuminen 0,32 €/min, muuna aikana vuodesta hinta oli kaksinkertainen, eli 0,64 €/min.

Ulkomaanpuheluista veloitettiin 0.17 – 0.32 €/min (oletan: normaalin puhelumaksun päälle vaikka missään ei niin sanota), niin että halvin hinta oli Business-liittymässä, kun taas Privat oli kallein.

Joten kaikkiaan… ehkä tuo nyt ei sittenkään ollut niin selvä hinnasto. Paitsi sen suhteen, että silloin varmaan kannatti harkita siirtymistä GSM:ään.

Sitten tietenkin oli vielä lisäpalvelut jotka joko maksoivat tai ei. Esimerkiksi soittajan numeron näyttö (vain GSM) on listattu maksuttomaksi lisäpalveluksi kun taas vastaaja kytkettiin käyttöön 22,37 €:lla. GSM Teksti pärähti toimintaan 8,95 €:lla ja tekstiviestien hinta oli, kuin puheluiden, riippuvainen kellonajasta: klo 7 – 17 viestin lähettäminen maksoi 50 senttiä, muina aikoina 18 senttiä (tai jotain sinnepäin, sillä hinnastossa nuo ovat merkitty oudosti hinta per minuutti).

Tässä jutun lopussa odottaisi varmaan näkevänsä vielä vertailun vuoden 1995 hinnoista nykyisiin, eli mitä on tapahtunut kolmessatoista vuodessa. Mutta sellaista ei tässä näe. Kommentteihin saa toki sellaistakin, jos joku jaksaa.

Published

6 comments

 1. Ja nyt nopeasti Verkkokauppaan scanneriostoksille niin voit perustaa digitaalisen arkihistoria-arkiston!

 2. No, tuskin näitä niin paljon tulee kirjoiteltua, ettenkö pärjäisi kameralla.

 3. Ajatella että Ranskassa nuo “kytkentämaksut” ovat vielä nykypäivää !

  Olin ymmärtävinäni jonkun kotimaisen tarjoavan rajatonta surffia 1,99 egen hinnalla, joku taisi mennä multa ohi. Puhelut oli maksullisia, kun taas täällä ne kuuluu pakettiin. Minulle joka en soittele vaan surffaa, tuo olisi autuas apaja. Mutta kai siinä oli joku ansa.

  Kohta lomalla sitten testataan mitä roaming siellä maksaa, ihan pikkuvarpaalla varovasti…

 4. On täälläkin vielä kytkentämaksuja, joillain operaattoreilla joissain liittymissä (tai jos esim. ei tilaa niitä netistä), mutta ne kai ovat jotain parin kolmen euron luokkaa. Datamaksusta en tiedä, enkä muistakaan hinnoista kun en ole itse maksanut sellaisia pitkään aikaan.

  Roaming sen sijaan, se kuuluu sarjaan: et koskaan voi tietää paljonko ulkomailta verkon käyttäminen maksaa (vai voitko?). Eikös tässä juuri ollut tapaus jossa joku sai 25000 euron laskun mobiilidatan käytöstä ulkomailla?

 5. Onhan tämä nykyviestintä uskomattoman edullista!

  70-luvun lopussa laskeskelimme, että pelkkään äitini ja meidän neljän lapsen väliseen puhelinkommunikointiin meni 1500 markkaa laskutuskaudessa (joka oli 2 kk). Ennen kuolemaansa äiti sairasti nelisen vuotta ja hänen yhteytensä ulkomaailmaan oli pitkälti puhelimen varassa. Veli asui vielä kotona, mutta me kolme tyttöä kaikki kaukolinjan päässä.

  Ja entäs yhteydenpito ulkomaisiin ystäviin. Ystävättärelle Amerikkaan soitin kerran vuodessa joulun kunniaksi ja minuuttitaksa oli jotain neljän markan pintaan.

  Nykyään meillä menee n. 100 € kuukaudessa sähköiseen viestintään. Sillä saamme 10 megan kaapelimodeemiyhteyden, muinaisjäänteenä tyhjän panttina seisovan lankaliittymän (Gorban), minulle 400 min puheaikaa + mobiililaajakaistan + N73:n laitemaksun, Spögejen kännykkäpuhelut + kummallekin 25 megan datapaketin sekä Gorban privaattikännykän kuukausimaksut (puhumiseen sitä ei käytetä, mutkun Gorba haluaa säilyttää vanhan numeronsa, joka on ollut hänellä liki 20 vuotta!). Gorban työkännykän verotusarvo ei ihan tuohon sataseen mahdu, mutkun siitä ei tule laskua maksettavaksi, niin pakkaa unohtumaan, ettei sekään ilmaista ole! Minusta hinta on edullinen.

 6. OK, ehkä arkidigiarkisto oli hieman yliampuva ideana vaikka olinkin puolitosissani. Tässä olisi toinen idea: digitaalinen aikakapseli webissä (aikakapseli = time capsule).

  Palvelussa esimerkiksi pni voisi aloitta trackin “Matkapuhelinkustannukset Suomessa: otteita ajasta kolmentoista vuoden välein” ja tallentaa vuoden 1995 hinnaston kommentteineen ensimmäisenä dokumenttina. Toisena voisi olla tämän vuoden hinnasto kommentoituna.

  Ettei projekti unohdu, palvelu lähettää vuonna 2021 muistutuksen etsiä ja tallentaa vuoden 2021 matkapuhelinhinnaston.

Comments are closed.