Vale, sen vaikutus ja asian puinti

CNN:llä on kansalaisjournalisteille avoin uutispalvelu iReport joka, palvelun oman otsikon mukaan, on editoimaton ja suodattamaton (“Unedited. Unfiltered.”) ja jossa joku irvileuka oli julkaissut eilen perättömän ‘uutisen’ jonka mukaan Steve Jobs oli saanut sydänkohtauksen. Tämä mielikuvituksen tuote sai Applen osakkeen notkahtamaan oikein kunnolla.

Juttua on tietenkin puitu ympäri internettiä. Se on ollut aika mielenkiintoista seurattavaa. Tässä kolme eri näkemystä asiasta:

TechCrunchissa epäillään hiukan kansalaisjournalistien arvoa uutistuotannossa, kuitenkaan polkematta kaikkia lokaan vaikka joukosta löytyykin mätiäkin omenoita. Samalla pohditaan julkaisukanavan merkitystä:

But as this incident shows even the an unvetted report carries more weight than if it had appeared on Twitter or a random blog because it is on a CNN site. And that may be purely because it gets distributed more broadly. It could also be because people tend to believe what they read on CNN-branded sites.

Erick Schonfeld, TechCrunch

Publishing 2.0 syyttää CNN:n palvelua asiasta, eikä kansalaisjournalista. Vika on avoimessa järjestelmässä johon kuka vaan voi julkaista tarinoitaan. Kyse ei ole siitä kuka on tarpeeksi pätevä tai älykäs journalistiksi:

The issue with citizen journalism is not about who is qualified or smart enough to be a journalist. It’s about TRUST and TRANSPARENCY. It may not be brain surgery, but (dis)information in the wrong hands does have the potential to do real harm. There’s a reason why journalism has developed standards for reporting, sourcing, fact checking, and accuracy.

Scott Karp, Publishing 2.0

CNN:n Tech Check pahoittelee tapahtunutta. Vaikka huijausjutun julkaisija olikin idiootti, on CNN:n mukaan myös finanssialalla syytä itsetutkiskeluun:

How unfortunate. But such is the ridiculous climate on Wall Street right now. I hope they find this guy who wrote this post. But all the traders who dumped Apple shares based on that garbage have some searching of their own to do. Soul-searching. Selling first and asking questions later is the work of amateurs.

Jim Goldman, CNN Tech Check

Lisää luettavaa asiasta esim. uudistuneen Googlen blogihaun kautta.

Published

1 comment

Comments are closed.