…kuin pussillisessa uusia?

Joulukuussa 2007 Jyrki J. Kasvi kertoi blogissaan eduskunnan uuden äänestysjärjestelmän vaikeuksista: “199 äänen laskeminen ei _voi_ olla näin vaikeaa.”

Helmikuussa 2008 hs.fi kertoi, että eduskunnan salijärjestelmä valmistuu syksyksi vuoden myöhässä ja Taloussanomat jutussaan Tietoenatorille lisälasku eduskunnasta, että pompasahti 4,5 miljoonaan euroon alkuperäisestä 3,2 miljoonasta.

Nyt sitten ollaan testaamassa sähköistä äänestystä vaaleissa jossa on hiukan yli 199 äänestäjää. Se tuntuu ihan ajatuksenakin hiukan jännittävältä, eikä vain siksi, että järjestelmän kustannusarvio on toistaiseksi alle eduskunnan systeemin, vaan myös siksi, että koko homma tuntuu hiukan epäilyttävältä.

Voi tietenkin olla, ettei mitään pahaa tule tapahtumaan. Sitä vaan on tässä vuosien mittaan tietotekniikasta huomannut, että kun jossain keksitään suojauksia ja salauksia joiden väitetään olevan mahdottomia murtaa, on joku sitten jo, jopa seuraavana päivänä, paljastanut maailmalle miten suojaus murretaan tai kierretään.

Entä kuinka usein (esim. viime aikoina: talouskriisi jne.) kun yhtenä päivänä viralliset tahot vakuuttelevat, että kaikki on kunnossa, saa seuraavana päivänä lehdestä lukea miten homma menikin ihan toisin ja kakka onkin jo housuissa.

Ja vaikka järjestelmä oikeasti olisikin luotettava, voi hyvinkin olla, että yleisesti ei niin uskota. Irlannissa käytettiin 50 miljoonaa euroa sähköiseen äänestyssysteemiin jota ei otettu käyttöön koska kansa ei kokenut sitä luotettavaksi.

Published

2 comments

  1. Äänestän sähköisesti kun äänestyskoneen softa on open sourcattu ja tämä äijä ei ole onnistunut peukaloimaan koneen tuottamia tuloksia.

Comments are closed.