Banaanit ja varsisellerit sekaisin

Jos sanotaan, että Sweamamman väestö aiheuttaa 3 % laittoman tiedostonjaon liikenteestä ja, että koko maailman väestöstä 0,14 % asuu kyseisessä maassa, niin eikös tässä tavallaan verrata banaaneja ja varsisellereitä toisiinsa?

Asiasta kertoo esimerkiksi Digitodayn Absolut-blogi jutussa Piraattipitoisuus mitattu, lähteenään ComputerSwedenin artikkeli “Uppseendeväckande stor fildelning i Sverige”.

Tuollaisesta uutisoinnista voisi olettaa, että kaikki maailman ihmiset ovat verkossa. Näinhän ei ole. Jos Internet World Statsiin on luottaminen niin nettipenetraatio koko pallolla on hiukan alle neljännes.

Eikös Bengt-Åken ja Eva-Birgittan waretus pitäisi suhteuttaa siihen määrään ihmisiä jotka ovat verkossa, ei koko maailman väestöön – sillä ne jotka eivät ole verkossa eivät juurikaan harrasta laitonta tiedostojakelua, eller hur? Sitä paitsi ruotsalaistakaan kaikki ei ole verkossa.

Ja koska, kuten jutusta käy ilmi, kyseessä on seurantatieto vain yhdestä P2P-protokollasta (aika pieni otanta), eikä siinä ole mukana kuin ohjelmistot, ei musiikkia tai elokuvia, vaikuttaa siltä, että uutisen sisältö on tiivistettävissä näinkin informaatiiviseen muotoon:

Ruotsissa asuu 0,14 % maailman väestöstä. Osa heistä imuttaa ohjelmia laittomasti verkosta.

Jos jaksaisi laskea luvut kunnolla, niin uutiseen saisi varmaan jotain sisältöäkin.

Published

1 comment

  1. Eieieiei – kenenkäs etua se nyt ajaisi, että asiat menisivät noin helposti ja nopeasti jakeluun? Laiskat/tyhmät työntekijät vain joutuisivat nopeammin työn ikeeseen, kustantaja/mainostajat menettäisivät (mahd.) arvokasta kontaktiaikaa ja kilpailijoilta (olettaen että sellaisia on) vaadittaisiin ripeämpää reagointia…

Comments are closed.