Olemme, mutta katoamme?

Jotenkin vuoden 2008 lopun trendinä vaikuttaa olevan blogien kuoleman manaaminen. Että tähän tämä nyt loppuisi.

Kuitenkin mielestäni on hupaisaa lukea väiteteitä blogien kuolemasta erinäisistä blogeista. Miksi joku, joka väittää blogien olevan kuolleita, kirjoittaa asiasta blogiin? Eikö se ole jotenkin paradoksaalista? Toisaalta, mihin muualle nämä blogikuoleman korppikotkat voisivat kirjoittaa?

Hassu tilanne.

Published

15 comments

 1. Niinhän toi on vähän jokaisen ilmiön kohdalla. Jossain vaiheessa kaikki ovat siitä kiinnostuneita ja sitten myöhemmin se julistetaan kuolleeksi vain noustakseen taas vähän ajan päästä kuolleista uudelleen syntyneenä … Pyörä, joka keksitään aina uudestaaan ja uudestaan. Kai se on sitä “kehitystä”.

  Ehkä pitäisi julistaa kuolema kuolleeksi. Jos vaikka päästäisiin näistä julistuksista eroon ;-)

 2. Höpönlöpön blogit minnekään ole kuolemassa :) Ehkä uutuuden viehätys on hieman hiipumassa mutta tuskin kuolemaa nyt kuitenkaan…

 3. “Kuolema” tulee (aina) …kun elämästä ei pidetä niin kovaa meteliä joukkotiedotusvälineissä, …kun sisällön merkitys korostuu ja välineen merkitys vähenee, …kun hypetyksen jälkeen ei jäljelle jääkään messiasta vaan huomataan tilanteen vain normalisoituneen.

 4. Kommentointi on kyl vähentynyt… tai ainakin osassa blogistania siirtynyt toisaalle, tyyliin et osa perinteisestä sisäpiiristä on siirtänyt kommentointinsa jaikuun ja toinen osa taas pelkän rss-seurantaan siirtymisen myötä on lopettanut kommentoinnin/kommenttien seurannan kokonaan.

  Joka on vähän sääli kun se kommentointi on minusta motivoinut jengiä terävämpään kirjoitteluun.

  Noh, mut toisaalta blogistaniin on tullut rutkasti uutta verta kentälle niin mikäs hätä tässä on. Eli ei, en ole kokenut mitenkään erityistä uhkaa siitä et blogit olis kuolemassa tänä tai ensi vuonnakaan.

 5. Kommentointi on kyl vähentynyt… tai ainakin osassa blogistania siirtynyt toisaalle, tyyliin et osa perinteisestä sisäpiiristä on siirtänyt kommentointinsa jaikuun ja toinen osa taas pelkän rss-seurantaan siirtymisen myötä on lopettanut kommentoinnin/kommenttien seurannan kokonaan.

  Tämä on kyllä hyvin mahdollista. On jotenkin perverssiä, että ihmisten omaksuessa entistä paremmin erilaisia uusia tapoja käyttää nettiä, blogikommentointi saa kärsiä siitä. Ensin halusimme ihmisten oppivan blogien tilaajiksi, ja nyt kun he ovat tehneet niin, valitammekin jäävämme yksin.

  Toisaalta uskon myös, että ihmisten odotukset blogeja kohtaan ovat kasvaneet. Vuonna 2009 ei tule olemaan enää mikään “juttu” lukea ja kommentoida blogeja. Blogin täytyy olla jollain tavalla elämää rikastava, hyödyllinen tai edes hyvää ajanhukkaa, jotta sellaista on mielekästä seurata. Se, että tyyliblogit ovat vallanneet navankaivelublogeilta Blogilistan kärkisijat, on nähdäkseni osa tätä kehitystä.

  Ennustan hyvin kirjoitetuille ja sisällöltään merkityksellisille blogeille elämän jatkumista myös ensi vuonna. Kuten sanottu: hype kuihtuu, muoto vakiintuu, sanottava saa etusijan. (Tai ainakin niin voi toivoa.)

 6. Jos ihmisten odotukset blogeja kohtaan ovat kasvaneet, voiko se olla syy kommentoinnin vähenemiseen? Odotetaanko kommenteiltakin enemmän?

 7. Jos näin on, se on kyllä sääli. Tuntuu, ettei suomalainen oikein rohkene kommentoida, ellei (a) hänellä ole jotain mielestään erityisen tähdellistä sanottavaa tai (b) hän ole kirjoittajan tuttu.

  Uskoisin useimpien bloggaajien arvostavan kuitenkin jo sitä, että joku ilmaisee lukeneensa viestin ja ehkä jopa pitäneensä siitä. Englanninkielisten blogien “Great post!! -yksiriviset haiskahtavat ehkä oman sivuston promoamiselta, mutta on niissäkin oma arvonsa vähintään uskon vahvistajina. En ole kuullut monenkaan täkäläisen bloggaajan valittavan saavansa aivan liikaa yhdentekeviä kommentteja…

 8. Itse uskon, että syötteet ovat vähentäneet kommentointia. Mutta myös Jaikut, Facebookit ja sen sellaiset vaikuttavat, sillä ennen niitä jengi hengasi, jopa vietti joulujuhlia, jonkun blogin kommenttiosastolla. Nyt viihdytään reaaliaikaisemmalla pohjalla siellä missä on keskitetymmin enemmän pöhinää.

 9. Video killed the radio star, mese killed the email, Twitter/Jaiku/Facebook/Friendfeed killed the blog comments? Olisiko tämä osa luonnollista kehitystä?

  “In my mind and in my car, we can’t rewind we’ve gone to far.”

 10. Luonnollista kehitystähän se. Eivät Twitterit, Jaikut, Facebookit ja FriendFeedit ole mitään evoluution päätepisteitä, nekin tulee jäämään taustalle kun lisää vastaavanlaisia syntyy ja niistä sikiää jotain uutta ja erilaista joka houkuttelee ihmiset uusille poluille (internet, as we know it, on kuitenkin aika tuore tapaus, ja me todistamme vain kehityksen alkumetrejä).

  Josta tulikin mieleen, että voisiko blogikommentoinnin vähentyminen olla indikaatio blogien määrästä suhteessa kommenttien määrään?

  Eli, mitä enemmän blogeja, sen vähemmän kommentteja riittää blogeihin.

  Aikana jolloin blogeja oli vähän, näkyivät kommentitkin selkeämmin blogikuvassa (vrt. katukuvassa). Nyt on niin paljon enemmän kommenttilaatikoita, että vaikka kommentoijien ja kommenttien määrä olisi lisääntynyt on blogien määrä monikertaistunut selvästi nopeammin ja tämä kehitys manifestoituu niin, että kommentteja näyttäisi olevan vähemmän.

  Kuitenkin vaikka yksittäisen blogin näkökulmasta blogissa kommenttien diluutio suhteessa blogien määrään näkyy selkeästi kommenttien määrän vähenemisenä, on kommentteja blogeissa kaikenkaikkiaan kuitenkin nyt enemmän kuin ennen, koska blogejakin on enemmän kuin ennen. Tätä on kuitenkin vaikea huomata, sillä kokonaisuuden hahmottaminen on lähes mahdotonta ilman järkevää kommentointien seurantatyökalua.

  En tiedä onko näin, kunhan nyt vaan mietin.

  (Mese killed the email? Vai olisiko niin, että späm killed the email?)

 11. Järkevä kommentoinnin metatyökalu, sellaisen minä ottaisin. Keinon seurata useita eri blogikeskusteluja helposti ja vaivattomasti kuin foorumia ikään. Onko jollakulla tiedossa toimivia ratkaisuja?

 12. Jos asiaa vähän ajattelee, niin tavallaanhan Blogilistan (tai vastaavien) pitäisi ottaa myös blogikommentointi haltuun: Samalla tavalla kun ilmoitetut blogit ovat seurannassa ja jengillä omat suosikit olisi myös suosikkiblogien kommentit yhdessä paikassa. Silloinhan kirjoituksia tarvitsisi seurata eri paikasta kuin kommentteja.

Comments are closed.