Ajankuva talteen

Tulipa mieleen matkalla töihin tänään, että nyt kun Jaikun tulevaisuus näyttää epävarmalta, ja nykyinen toiminnallisuus on vähän niin ja näin, on olemassa yksi taho jonka ehdottomasti pitäisi ottaa vastuu Jaikun ylläpidosta ja ennen kaikkea arkistoinnista: Museovirasto Kansallisarkisto.

Kuvitelkaa miten paljon ja automaattisesti myös aikaleimalla varustettua nykytietoa voisi kerätä Jaikun avulla. Kevyttä dataa, vain tekstiä (kovalevytila on halpaa), suoraan kansalaisten näppiksiltä. Ajankuvaa nykyisyydestä.

Miten arvokasta olisi esimerkiksi kolmen vuosikymmenen kuluttua oikeasti tietää kansan mielipiteitä asioista 00-luvun lopussa? Ja jo nyt Kansallisarkisto voisi Jaikun avulla kerätä lähimenneisyydestä muistikuvia ja kertomuksia, esimerkiksi Top Ass -korteista.

Nyt olisi kuulkaas loistava mahdollisuus imuroida kovalevyt täyteen materiaalia, josta tulevaisuudessa tutkijat voivat kirjoittaa kirjoja ja väitellä tohtoriksi. Eiks vaan olisi hyvä juttu, jätkät hei. Jätkät?

Published

5 comments

  1. Hieno oivallus.

    Olen huolissani siitä, miten paljon tästä digitaalisen viestinnän ajasta jää loppujen lopuksi talteen. Ajatellaan vaikka, että joku tutkija haluaisi 30 vuoden kuluttua selvittää suomalaisen netin ensimmäisiä säännöllisiä julkaisuita.

    Lähteenä olisivat todennäköisesti lehdet…

  2. Kas kas, mutta “Laajaan otantaan perustuva keräys kattaa kaikki fi- ja ax (Ahvenanmaa) -päätteiset sivut sekä muut Suomessa sijaitsevat http-protokollan välityksellä aineistoja levittävät www-palvelimet.” tarkoittaa kai sitä, ettei Jaikun sisältö kuulu kerättäviin.

Comments are closed.