Photoshoppijuttu

Johan tuli vastaan aikamoinen ylläripylläri.

Käsittelin kuvia Photoshopilla ja kuten tapanani on, annan tekemieni actioneiden hoitaa esimerkiksi Flickriin menevien kuvien rutiiniduunin, eli flättäyksen, koon muutoksen, skarppauksen sekä tallennuksen. Hyvällä actionilla on kiva batchata isompikin kuvamäärä toivottuun muotoon.

Harvemmin on actioneiden kanssa ollut ongelmia, mitä nyt joskus itse mokannut kun niitä on tehnyt. Mutta nyt käytössäni olevat ovat toimineet ongelmitta jo pitkään. Eilenkin oikein mainiosti. Tänään tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta.

Ajoin kuusi kuvaa Flickriä varten actionin läpi ja kun katsoin kansioon jossa työn lopputulosten olisi pitänyt olla, ei kuvia löytynyt sieltä. Se oli hämmentävää. Tiedättekö sen tunteen kun odottaa näkevänsä jotain jossain, eikä sitten näekään. Vähän kuin laittaisi lasin pöydälle, ja kun seuraavan kerran olisi ottamassa sitä käteensä taas, ei lasi olisi pöydällä. Sitä ei olisi missään näkyvillä. Hups vaan, kadonnut. Olin aivan juuri niin pöllämystynyt.

Siinä sitten tutkiessani asiaa kävi ilmi, että kaikki Save As -toiminnot actioneissa olivat muuttuneet, eivät muuten, mutta kohdekansioiltaan. Jostain kumman syystä kuvat menivät kovalevyn juuressa olevan Libraryn alle jonkun apudokumentaatiotiedoston resursseissa olevan French.lproj kansion graffahakemistoon, siellä jo olevan gif-tiedoston nimellä. Todella outoa. Yhdenkään actioneissa olevan export, eli Save For Web & Devices, ei ollut vaihtanut tallennuskansiota väärään.

Photoshop sekoilee

Tuo ei onneksi aiheuttanut mitään suurta vahinkoa, en usko tarvitsevani ranskankielistä apua käyttiksessäni. Poistin tiedoston (kaikki kuusi kun tallentui samalla nimellä päällekkäin) ja kopioin tilalle toisesta kieliversiosta samannimisen tiedoston. Samalla myös actionista katosi väärä osoite. Mutta mitä jos (kun?) tämä tapahtuu uudestaan? Minne kuvani silloin joutuvat, minkä järjestelmätiedoston Photoshop silloin keksii korvata kuvalla?

Hämmentävää.

Published

1 comment

Comments are closed.