Se on laitonta koska sitä voi tehdä kuka tahansa

Nimensäkin sanoi, se oli joku elin,
ainakin sen näköinen ja repi irti töpselin

Eppu Normaali: Tihkumme seksiä

Koska internet sallii kenen tahansa vuokrata kirjoja on se laitonta, sanoo TTVK ja vertaa Bookabooka-palvelua Pirate Bayhin. Asiasta kertoo hs.fi ja siitä tietenkin keskustellaan myös, esimerkiksi Qaikussa.

TTVK on lähestynyt Bookabookan ylläpitoa kehotuksella lopettaa tekijänoikeutta loukkaava kirjanvuokraus. Ylläpito vastaa blogissaan “Emme poista palveluita”. Hyvä.

Minun on vaikea ymmärtää näitä edunvalvojia.

Jos tässä jonkun etuja pitäisi valvoa, olisi paljon järkevämpää kieltämisen ja uhkailun sijaan miettiä miten Bookabookasta voisi olla hyötyä kirjailijoille ja kustantajille. Jos joku TTVK:ssa oikeasti haluaisi etuja valvoa, olisi järkevää miettiä miten käytettyjen kirjojen vuokrauksesta saisi pienen siivun rahaa niille jotka niitä kirjoja tuottaa (kysyntää tällaiselle toiminnalle näyttäisi olevan).

Edunvalvojien pitäisi tukea Bookabookaa. Se olisi pitkän päälle järkevää. Hyvin tuettuna palvelusta saisi koko maan kattavan kuluttajien voimalla toimivan käytettyjen kirjojen vuokrauspalvelun, Suomen suurimman ehkä. Näin edunvalvojat voisivat vähitellen ottaa haltuun sen mistä nyt jäävät paitsi. Kansalaiset hoitaisivat vuokraamisen koska Bookabooka mahdollistaisi sen ja edunvalvojat ottaisivat jokaisesta transaktiosta itselleen vaikka viisi senttiä. Se olisi paljon enemmän kuin mitä nyt saavat yksityishenkilöiden kirjadiileistä. Ja se olisi myös paljon enemmän positiivista kassavirtaa kuin se, että pistetään juristit omaa alaa tukevien innovaatioiden kimppuun pesäpallomailoin ja nyrkkiraudoin.

Fyrkan lisäksi edunvalvojat myös saisivat tietoa siitä mitkä kirjat liikkuvat ja mitkä ei. Luulisi sellaisen tiedon käytetyistä kirjoista olevan mielenkiintoista ja arvokasta informaatiota jota voisi hyödyntää uusien kirjojen myynnissä. Ai ja… juu kuulkaa, tuohon kun vielä lisäisi ajatuksen tilauskirjoista… katsokaas, jos jotain kirjaa ei löydy käytettynä, eikä kustantajan siitä kannata tehdä monen sadan painosta, voisi kirjaa tarjota tilattavaksi print on demandina. Sepäs vasta olisikin positiivista etujen valvontaa.

Mutta kielto on se tapa jolla etuja valvotaan. Ja kielto on se joka johtaa siihen, että vuokraustoiminta, jos se kielletään yhdessä osoitteessa, siirtyy jonnekin muualle tai se pirstoutuu niin, ettei sitä millään saa kuriin.

(via)

Published

8 comments

 1. Vieläkös niitä olen rikollinen -nauhoja on jossain myynnissä? Nyt olis tarvetta, olen sentään jo kuusi viikkoa harjoittanut rikollista toimintaa osallistumalla Bookabookan hämäräpuuhiin.

  Hyvä pointti sinulla! Mikä ihme siinä on on, että noiden järjestöjen pitää aina ensimmäiseksi lähteä rajoitusten tielle sen sijaan, että näkisivät mahdollisuudet!

 2. Bookabookan pitäisi hiukan muuttaa malliaan. Sen sijaan, että kirjoja vuokrataan, niitä pitäisi lainata mutta kirjoista otettaisiin kuljetusmaksu ;) Onko se laitonta?

  Voisinko minä laittaa pystyyn firman joka maksua vastaan kuljettaisi kirjoja kirjastosta lainaajalle ja takaisin?

 3. “Sinä teet työsi väärin! Näin ja näin voisit tehdä työsi paremmin. Jos et ymmärrä, viemme sinulta leivän suusta.”

  Ulkoa tuleva muutos aiheuttaa aina pelkoa. On luonnollista vastustaa sitä.

  Tätä ei ole sanottu koskaan:
  “Olet oikeassa. Olenkin ollut hölmö, sulkeutunut ja epäpätevä, kun en ole ymmärtänyt tarttua muutokseen riemulla.”

 4. Digitodayn jutusta TTVK: Bookabookasta ei tule rahallakaan laillista tulee ilmi, että vuokraustoimintaan tarvittavien lupien hankkiminen on vaikeaa: “Sopimuksen hankkiminen kirjojen vuokrauspalveluun ei ole helppoa, sillä luvat pitäisi saada suoraan kirjailijoilta, valokuvaajilta ja muilta tekijänoikeuksien haltijoilta”. Olen tulkitsevani tekstistä, etteivät edunvalvojat myöskään pyri tekemään asialle mitään (siellä ei lue, että “no, niin se nyt vaan on”, mutta sen kuvan tuosta mielestäni saa).

  “Kun keksitään tällainen uusi palvelu, se vaatii enemmän taustatyötä ja selvittelyä” sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja. Ehkä minä elän vaaleanpunaisessa internetunelmassa, mutta haluisin todella nähdä, että toiminnanjohtaja sanoo “Kun keksitään tällainen uusi palvelu, olemme mielelämme mukana yhteistyössä innovaattoreiden kanssa tekemässä taustatyötä ja selvittelyä niin, että saamme painetut teokset monipuolisemmin tuottamaan oikeudenhaltijoilleen lisää tuloa, sillä vaikka se ei sellaisenaan ole valvontaa, näemme näin 2000-luvulla tällaisten mahdollisuuksien olevan, sokean kieltämisen sijaan, jokaisen edun mukaista, myös meidän”.

 5. Mari Koo kirjoittaa Sanomien penäävän hyvin laajoja oikeuksia freelancereiden tuotoksiin.

  Mielenkiintoiseksi tässä yhteydessä asian tekee se, että juuri BookaBookan kaltaiset innovatiiviset palvelut ovat aikaansaaneet sen että Sanoma-konserni joutuu tekemään radikaaleja liikkeitä liiketoiminnan varmistamiseksi.

  En ole henkilökohtaisesti tarkistanut, mutta näppituntuma on että ainakin osa porukasta joka netin syövereissä älähtelee, tekee sen molempien asioiden osalta. Eli kannustaa bookabookia ja nousee barrikaadeille sanomia vastaan.

  Nämä kaksi asiaahan ovat saman kolikon kaksi puolta. On aivan järjetöntä ajatella että Sanomatalossa istutaan tekemättä mitään kun pienet nousevat start-upit nakertavat sentti sentiltä vuosikymmenien aikana rakennettua kassakonetta. Tällä kertaa freelancerit ovat ottavana osapuolena.

  Asioista saa ja pitää älähdellä, mutta kannattaa myös yrittää nähdä mitä kulman takana piilee.

 6. Hannu: “[vastaava päätoimittaja Janne] Virkkusen mukaan ”mediamaailmaan on ilmaantunut uusia, innovatiivisia ja aggressiivisia toimijoita”, joita ovat muun muassa hakuihin perustuvia sisältöpalveluja tuottavat yritykset.(täältä).

  Hakuihin perustuvia sisältöpalveluita? Haiskahtaa Googlelta.

Comments are closed.