Toimii, ei toimi

Musiikkibisneksen äänitorvi Bilboard analysoi iTunes Storen huhtikuun alun hinnoittelumuutosta toukokuun alussa kertomalla, että hinnankorotus 99 sentistä 129 senttiin (k)ilahdutti kassaa yli 14 000 dollarilla ekstrafyrkkaa viikossa. Hyvin menee, sanovat Bilboardin näkemystä kannattavat.

Sitten on tietenkin niitä, jotka tulkitsevat lukuja toisella tavalla: Levy-yhtiöt menettävät rahaa uudella hinnoittelumallilla. Myynti sakkaa ja samalla myös tulot. Homma ei toimi, sanovat.

Mitään erityisen tarkkaa analyysia siitä miten kuukauden verran voimassa ollut uusi hinnoittelumalli oikeasti vaikuttaa myyntiin ja tuloihin ei kai voi vielä tehdä. Sen verran vaihtelevaa on musiikin myynti, olen antanut itselleni kertoa. On sesonkia ja hittiä ja vaikka mitä shittiä joka vaikuttaa. Ja tietenkin myös vaikuttajat musiikkibisneksen ulkopuolelta: Se, miten ja missä musiikkia kulutetaan, hankitaan tai tehdään – jota myös kulttuuriksi kutsutaan.

Meni myynti miten tahansa on voittajana koko hela hoidossa, jälleen kerran, se taho joka ylipäätään mahdollistaa musiikin digitaalisen myynnin.

Finally, many downloads bought elsewhere end up on iPods anyway. The iTunes Store profit is a bonus. As long as people keep buying iPods, Apple wins.

Apple a Day: You’ll get used to $1.29 songs at the iTunes Store

Published