Ei laitteiden määrä vaan tulosten julkaiseminen

Kameroiden yleistyminen haastaa myös perinteisen kuvajournalismin ja saa kuvaajat puolustamaan ammatillista osaamistaan.

hs.fi: Kameroiden yleistyminen haastaa kuvajournalismin (28.5.2009)

Ylläolevassa lainauksessa on mielestäni tapahtunut perusvirhe ajattelussa. Ei se ole kameroiden määrä joka haastaa kuvajournalismin tai muut ammatikseen valokuvaavat, vaan kuvien julkaisemisen helppous.

Published

4 comments

 1. Ongelmalliseksihan jutun tekee se, että jos ihmiset todella kuvittelevat kameroiden määrän olevan syyn, niin korjaustoimenpiteet, jos sellaisiin ryhdytään, kohdistuvat väärin.

 2. Nuo jutun esimerkit (kuvat Lontoon pommi-iskuista) toisaalta kyllä kuvaavat kameroiden määrää – mitä enemmän kameroita on, sitä todennäköisemmin saadaan kuvaa heti tuoreeltaan. Mutta en näe sitä edes haasteena, sillä kaikkialla oleminen on jotain, mihin ammattikuvaaja ei edes pysty vastaamaan.

  Muutoin amatöörikuvaaminen on haaste jos toimituksessa ei arvosteta laadukasta kuvamateriaalia. Voidaanko ajatella, että lukijoiden arvostus kuvia kohtaan on suhteessa niiden esittämiseen – eli jos tuotteessa käytetään suuria, yksityiskohtia ja kompositiota korostavia kuvia, ammattilaiset erottuvat edukseen, mutta jos kuvat rajataan, pakataan ja esitetään pienessä koossa (kuten valitettavan monilla verkkolehdillä on tapana), niin amatöörikuvat nousevat kilpailijaksi, sillä laatueron havaitsemista on vaikeutettu liikaa.

 3. En minä sitä sano, etteikö kameroiden määrä lisää kuvien määrää. Ja mitä enemmän jengillä on kameroita, sen enemmän kameroita on myös siellä missä ei juuri oikealla hetkellä ole ammatikseen kuvaavia.

  Joukkotiedotusvälineiden ihastus kerätä ja julkaista lukijoiden ottamia kuvia on yksi monista tavoista joka on helpottanut saada kuville iso yleisö. Toimituksille se tietenkin on myös halpa tapa kuvittaa juttujaan (ja samalla esimerkiksi saada rajaton käyttöoikeus isoon kuvamassaan). Huvikseen kuvaaville on kuvan julkaisu joukkotiedotusvälinessä varmaan aika palkitseva kokemus johon kai liitty arvostuksen tunne ja hetkellisen julkisuuden ilo.

  Entäpä jos ajatellaan asiaa näin: “Näppäimistöjen yleistyminen haastaa myös perinteisen journalismin ja saa toimittajat puolustamaan ammatillista osaamistaan”.

  Enpä ole juurikaan nähnyt, ainakaan täälläpäin maailmaa, kerättävän tekstejä yhtä ponnekkaasti kuin kuvia, vaikka tekstin tuottajia on pilvin pimein.

  Ehkä se on juuri tuo mainitsemaasi kuvamateriaalin arvostus julkaisijan puolella? En oikein usko lukijoiden mielipiteiden kuvien laadusta vaikuttavan juurikaan.

Comments are closed.