Suurta tyytymättömyyttä ilmassa

Lopputulos. Ihmiset haluavat päästä lopputulokseen. Ihmiset eivät halua käyttää verkkopalveluja, keskittyä etsimään ruudulta painiketta tai linkkiä, tai verkosta jotain tiettyä palvelua. Ihmiset juuttuvat käyttämään jotain palvelua koska saavuttavat sen kautta lopputuloksen johon olivat pyrkineet. Tyydyttävä lopputulos johtaa kokemuksen toistoon, joka johtaa tottumukseen.

Se mihin on tottunut on henkisesti oma. Tähän perustuu “kokeile 30 päivää”-tarjoukset. Kun on kokeillut esimerkiksi sohvaa kuukauden ajan ilmaiseksi, on tottunut siihen eikä siitä halua luopua – mieluummin vaikka maksaa pitääkseen esineen. Huutokaupassa on hiukan samat mekanismit. Tarjoat enemmän kuin muut: huutamasi tavara on henkisesti jo sinulla – olet koukussa. Joku muu tarjoaa enemmän ja sinusta tuntuu kuin olet menettämässä jotain omaasi, siispä tarjoat vielä lisää. Ja lisää. Ja lisää.

Henkisesti omaa ei helposti mennä muuttamaan. Entä jos sitä, mikä on sinun (eli tässä tapauksessa tuntuu omaltasi tottumuksen kautta) muutetaan sinulta kysymättä? Muutosvastarinta. Barrikaadeille, veljet ja siskot! Mielenilmaisut! Boikotti, uhkailu.

YouTube on muuttamassa kanavasivujaan uuteen uskoon: 63446 kommenttia, ei yhtä monta kommentoijaa mutta sitäkin vakaumuksellisia ovat. Joukossa pari positiivistakin heittoa, mutta ihmiset ovat tottunet nykyiseen ulkoasuun ja toiminnalisuuteen, kokevat kanavasivut omikseen ja siksi muutos on negatiivinen asia. Uhkaavat lähteä, siirtyä muualle – boikotoida YouTubea.

The Pirate Bay siirtyi kaupalliselle toimijalle. Ihmiset eivät tykkää. Tässä ei ole kyseessä muutos vain totuttuun tapaan saavuttaa haluttu lopputulos – päästä käsiksi siihen mikä on henkisesti omaa – vaan myös ilmaisuuden katoaminen (unohtamatta kommentteja piraatti-ideologian vaihtamisesta kahisevaan). Raha on vahvasti sidoksissa tunteisiin.

Ilmassa on suurta tyytymättömyyttä. Sellainen saattaa johtaa muutoksiin, suuriinkin. Sellaisillakin muutoksilla on oma vastarintansa. Näinhän tämä menee.

Published

4 comments

 1. Jokaisen nettisivujen uudistajan painajainen.

  Jotenkin tuohon vuosien varrella tottuu itse, mutta miten viestiä organisaation sisällä, että uudistus on harkittu, pätevä ja kertaluokkaa vanhaa parempi, jos yleisö antaa kylmää kyytiä – tottumuksen vuoksi. Arghhh.

  Tässä tuorein oma kokemus: http://kaksplus.fi/keskustelu/t1426052

  Case Pirate Bay on tietysti ihan eri asia.

 2. Sitten voi tietysti kysyä yleisön mielipidettä, kuten tämä lehti teki:

  http://www.courant.com/community/hc-design-cbox-comment,0,3594462.htmlstory

  Mutta usein vaan tuppaa olemaan niin, että yleisön mielipide ei ole sama asia kuin fiksuin uudistus, joka toimii seuraavat kolme-neljä vuotta. Eli toisinaan kyllä voi muokata sitä vanhaa sananlaskua vähän, ja sanoa, että kameli on suuren yleisön toiveet huomioiden designattu hevonen.

  Mutta saako näin ylimielisesti enää ajatella?

 3. YouTuben kohdalla voi tietenkin miettiä, miten iso osa kanavasivut omikseen tuntevista tuolla blogissa meuhkaa – huomattava osa vai vain pieni osa ja miten vaikutusvaltainen joukko on kyseessä. Sitten tietenkin on se, että tuoko kanavasivujen uudistus Googlelle mahdollisesti lisää tuloja, sellainen kun tietenkin vaikuttaa myös.

  Kompromissi ei ole hyvä ratkaisu.

Comments are closed.