Aikavyöhyketerapian tarpeessa

Tämän piti olla lyhyt kirjoitus siitä, miten Nokia N95:n kalenteri ei ole käyttäjäystävällinen. Mutta kun tutustuin asiaan hiukan tarkemmin, tulikin jutusta hiukan laajempi kokonaisuus.

Annan esimerkin siitä mikä mielestäni tökkii.

Minulla oli tämän kesän euroreissun perustiedot kännykässä. Oli progefestarin ja lentojen aikataulut, hotellien check out -ajat ja osoitetiedot sekä hiukan muutakin. Näppäränä jätkänä olin ajatellut, että olisi aivan loistavaa kun tällainen tieto löytyisi nimenomaan siitä yhdestä aina mukana olevasta laitteesta.

Vaan kun sitten Brysseliin saapuessani, tapani mukaan vaihdoin kännykän toiseen aikavyöhykkeeseen, muuttuivat kaikki kalenterin kellonajat. Hotellien check out -ajat olivat aikaistettuja, progefestarin aikataulu ei pitänyt paikkaansa ja lento takaisin lähti kännykän mukaan tuntia aikaisemmin. Älypuhelin my ass, ajattelin. Sinänsä tietenkin hyvä, että etuajassa eikä tunnin tai kaksi myöhässä.

(Välihuomio: En käytä automaattista ajan [=aikavyöhykkeen] asetusta kännykässä. Miksi? Varmaan siksi, ettei se ole perusasetuksissa päällä ja siksi, että viimeksi kun sitä kokeilin kännykän kellonaika muuttui monta kertaa päivässä jo pelkästään Helsingin sisäisessä matkustamisessa eikä kello kertaakaan näyttänyt korrektia kotimaan aikaa.)

Ja kyllä, teille jotka jo olitte kirjoittamassa kommenttia, tiedän: Olisin tietenkin voinut muuttaa kännykässä vain kellonaikaa ja pitää aikavyöhykkeen samana (näin pitää kalenterissa olevat ajat muuttumattomina). Mutta se ei mielestäni ole oikein ja en minä aina muista (tai jaksa muistaa/välittää) montako tuntia ollaan kotimaasta edellä tai jäljessä siellä missä ollaan. Minä tiedän missä olen, tekniikka hoitakoon loput.

Olen törmännyt tähän tapahtuma-aikojen muuttumiseen aikaisemminkin, mutta se on yhtä yllättävää joka kerta. Onneksi kännykkä ei taaskaan ollut ainoa tiedonlähde, olisi muuten voinut tulla hiukan hoppu toisinaan.

Nythän siis ongelmana ei oikeastaan ole se, että kellonajat muuttuvat, vaan se, että kalenteri ei anna mahdollisuutta vaikuttaa asiaan tai edes ilmoita muuttuneista ajoista vaan mennä porskuttaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Sellainen hämää pientä ihmistä näytön tällä puolella.

Miettiessäni mitä asialle voi tehdä, tulin tarkistaneeksi niin Applen kalenterin, iCalin, kuin myös Googlen kalenterin aikavyöhyketuen. Olinhan alun perin luonut kesäreissun kalenterin Googleen, jotta saimme koko ryhmälle yhtenäisen aikataulun (ei kuitenkaan minuuttisellaisen) sekä mahdollisuuden lisätä ja muokata tietoja. Sieltä sitten imutin kaiken iCaliin josta synkkasin tiedot kännykkään.

Googlen kalenterissa on jonkinlainen aikavyöhyketuki, mutta en oikein tajua sen toimintaa. Koko applikaatiolle voi kertoa millä aikavyöhykkeellä on. Sitten jokaiselle kalenterille voi ilmoittaa oman aika vyöhykkeensä, mutta yksittäisille kalenteritapahtumille ei voi määritellä aikavyöhykettä (eli jos samana päivän siirtyy aikavyöhykkeeltä toiselle, on molemmille aikavyöhykkeelle luotava omat kalenterinsa). Tai ainakin näin sen mielestäni ymmärsin. Mutta en saanut hommaa oikein toimimaan järkevästi. Tapahtuma Belgian aikavyöhykkeelle asetetussa kalenterissa klo 10 näkyi Suomen aikavyöhykkeelle asetetussa applikaatiossa klo 10, eli väärin.

Samainen klo 10 Belgiassa, kun toin Belgian aikavyöhykkeelle määritellyn Google-kalenterin iCaliin (jossa oli aikavyöhyketuki napsautettu päälle ja asetettu meidän vyöhykkeelle), näkyi kalenterissa klo 10. Ja kun iCalin aikavyöhykkeen muutti Belgiaan, muuttui tapahtuman aika, kuin se olisi ollut kotimaan aikaan luotu. Homma ei siis toiminut oikein.

Ainoa tapa jolla sain homman toimimaan Googlen kalenterissa oli muuttaa koko applikaation aikavyöhyke ennen tapahtuman lisäämistä. Ei erityisen kätevää sellainen (en usko että jaksaisin sitä tehdä oikeasti), mutta silloin tapahtumien ajat näyttäisivät siirtyvän iCaliinkiin oikein, jopa aikavyöhykeriippuvaisesti: Ajat olivat oikein vaikka Google ja iCal olivat asetettuina eri aikavyöhykkeille.

Aikavyöhyketoteutus iCalissa on ehkä hiukan näppärämpi kuin Googlen kalenterissa. Tapahtumalle voi merkitä oman aikavyöhykkeensä. Se ei ehkä ole kaikkein käytettävin toteutus (siinä on hätäisen päälleliimauksen makua – ‘ai pitikö tämmöinenkin vielä saada tähän?’), mutta se tuntuisi toimivan. Ainakin jollain tasolla.

Kännykkään synkatessa ei aikavyöhyketieto näytä siirtyvän mukana, vain kellonaika, kuitenkin vaikka puhelin ja iCal on asetettu eri aikavyöhykkeille synkatessa, eivät kellonajat mene sekaisin. Joten jossain tuolla synkkausten syövereissä liikkuu tieto aikavyöhykkeestä vaikka kännykässä ei sitä tietoa näytetäkään.

Kiva lisä omasta mielestäni iCalissa on kelluva aika (eng. floating) joka määrittelee ajan vyöhykeriippumattomaksi, sellaiseksi joka ei muutu vaikka vaihtaa applikaation aikavyöhykettä. Kännykkäänhän tuommoinen ei tietenkään siirry, joten ilo on vähäinen.

(Itselläni on Nokian N95, enkä ole kokeillut miten iPhone osaa asiat, mutta Ars Technican mukaan Applen puhelimista pitää kytkeä aikavyöhyketuki pois päältä jotta aikavyöhykeriipuvaiset ajat näkyvät oikein. Hassua.)

Aika monimutkaista kaikenkaikkiaan. Eikö tuota voisi jotenkin tehdä helpommaksi? Varmaan, jos sitä hiukan ajattelisi.

Itse näkisin, että kalenteriohjelmissa pitäisi käyttäjällä olla paremmat mahdollisuudet valita mitä kalenteritapahtumien ajoille käy aikavyöhykkeen muuttuessa ja että applikaation pitäisi ilmoittaa asiasta selkeästi. Myös tapahtumien aikojen muuttaminen pitäisi tehdä helpommaksi niin, että voisi kätevästi siirtää yhden aikavyöhykkeen ajat toiselle kellonaikoja muuttamatta (eli korjata tyhmyytensä jälkikäteen ja ehkä oppia seuraavaa kertaa varten).

Olisi hyvä jos kelluvan ajan voisi valita perusasetukseksi (ja että se toimisi applikaatiosta riippumatta). Ei ehkä elegantein ratkaisu, mutta auttaisi monessa tapauksessa. Yleensähän kellonajat ilmoitetaan paikalliseen aikaan, sillonhan voisi naputella sellaisen kelluvana aikana kalenteriin ja riippumatta maasta, aika olisi aina sama. Tietenkin jos olisi jollain toisella aikavyöhykkeellä, lento lähtisi eri aikaan, mutta sillonhan itsekin olisi väärässä paikassa ja homma kusahtaisi kuitenkin.

Googlen luulisi kaikkine lokaatio- ja karttapalveluineen voivan ymmärtää tapahtumaan liitetyn paikkatiedon (maa, kaupunki tai osoite) ja tarjota mahdollisuutta sen mukaan valita tapahtumalle aikavyöhykettä. Ja miksei tuo olisi yhtä mahdollista myös Applen ohjelmassa?

Mutta ehkä kaikkien tärkeintä (ja samalla myös vaikein asia toteuttaa) olisi tiedon näyttäminen niin, että tapahtuman ajasta kävisi jollain tavalla ilmi, se on asetettu eri aikavyöhykkeelle kuin missä ohjelma on. Pelkkä kellonaika, kuten tilanne on nyt, ei mielestäni riitä.

Published

7 comments

 1. Minä käytän ihan paperista kalenteria, juurikin siitä syystä, että se ei noin yleensäkään yritä ajatella puolestani.

 2. Huh! Minulla olisi mennyt hermo totaalisesti vastaavassa tilanteessa. Muutenkin olen aika neuroottinen erilaisten liikkumavälineiden määräaikojen kanssa (tyyliin olikohan se nyt varmasti niin, että minun piti olla kentällä, satamassa, asemalla klo 16, vai olikohan sittenkin niin, että se kone, laiva, juna lähtee klo 16? )

  Aikaan liittyy omakin outo havaintoni Nokian N73:sta. Tähän asti kännykkä on omia aikojaan muuttanut kellonajan, kun on jostain tukiasesta napannut paikallisen ajan. Ensimmäisellä kerralla asiasta tietämättömänä vaihdoin itsekin aikaa, ja tuloksena oli tunnilla väärin näyttävä kello. Sittemmin en ole aikoja muutellut.

  Viime viikolla olisi kuitenkin pitänyt! Jostain käsittämättömästä syystä puhelin ei viimeisimmällä Tukholman reissulla vaihtanutkaan aikaa! Onneksi matkaseuralaisella oli ihan perinteinen kello, muuten olisin ollut puolen reissua epävarma, mitä kello oikeastaan onkaan!

 3. Eikös kalenterin pidäkin toimia juuri noin? Jos esim merkkaat Suomessa (puhelimen ollessa asetettuna Suomen aikavyöhykkeelle), että lento lähtee Saksasta klo 14 ja et määrittele erikseen minkähän valtion aikaa tämä klo 14 on (en tiedä mahtaako moinen olla ko. kalenterissa mahdollista), niin mitähän kalenteripoloisen pitäisi tehdä, kun puhelimen aikavyöhykettä muutetaan?

  Toinen juttu sitten on että ko vehje toimii todella tyhmästi, jos se säätää omaa aikaansa, jos vaihdetaan vain aikavyöhykettä. Eihän se saa olettaa, että samalla käyttäjä haluaa muuttaa myös asetettua aikaa.

  Joka tapauksessa minäkin olen repinyt hiiuksiani useitakin kertoja samojen ongelmien kanssa. Nokia E71:n kanssa kaikki on mennyt hyvin, kun olen pitänyt päällä automaattista ajan päivitystä, paitsi että synkkaus MS Outlookin kanssa tuottaa toisinaan suuria yllätyksiä.

 4. Omraj: Probleemi onkin se kun kännykän kalenteri ei tarjoa mahdollisuutta merkintää tehdessä, että nyt olisi kyseessä eri aikavyöhyke kuin mille kännykkä on asetettu, eikä eri aikavyöhykkeelle asetetuista merkinnöistä (esim. synkattu tietokoneen kalenterista) käy ilmi, että kalenterimerkinnän kellonaika ei ole paikallisen ajan mukaan.

  Mielestäni kännykkä toimii aivan oikein kun vaihtaessa aikavyöhykettä vaihtuu myös aika (sehän on aikavyöhyke), näin on aina paikallisaika selvillä. Miksi joku haluaisi asettaa kännykän yhdelle aikavyöhykkeelle mutta näyttämään toisen vyöhykkeen aikaa (joka siis on sama kuin muuttaa kellonaikaa vaihtamatta aikavyöhykettä)?

 5. Ne jotka väittävät että Nokian kalenteri toimii oikein, eivät minusta ymmärrä miten se toimii.

  Kun minä Suomessa merkitsen tapaamisajaksi klo 10 Madridissa, pitääkö minun todellakin laskea ensin mikä on kellonaikojen ero Madridin ja Helsingin välillä eli merkitä klo 9 kalenteriin? Tai kun lentoyhtiö kertoo paluulennon lähtevän klo 22, pitääkö minun merkitä kalenteriin klo 21? Älytöntä.

  Minä en oikein voi kuvitella tilannetta, jossa kalenterin aikojen pitäisi seurata jotain universaalia aikaa eli pysyä koko ajan paikoillaan.

Comments are closed.