Viikon Cool

Jouduin siis yllättäen tilanteeseen jossa olen pakotettu käymään läpi digitaalista arkistostoani, tai lähinnä sitä siis mitä siitä on jäljellä, lähes käsityönä. Data Rescue 3 -ohjelman esiin kaivamat tiedostot, 143364 kpl, löytyvät nätisti niputettuina tiedostomuodon mukaan nimetyissä kansioissa.

Koska vanhaa kansiorakennetta ei tietenkään ole, on esimerkiksi JPG-kansioissa (joita taitaa olla 57) niin valokuvia, taittoja, verkkosivujen osia, powerpoint-esitysten kuvituksia, ruutukaappauksia ja vaikka mitä kuvamatskua täysin sikin sokin, tuhat tiedostoa per kansio. Kuvatiedostot ovat nimettyjä koon perusteella, eli näkemättä mitä esimerkiksi J2267x1581-07807.jpg pitää sisällään ei voi millään hahmottaa mistä on kyse.

Toisaalta, vaikka näkisi, että P205x65-01645.png sisältää selvästikin jonkun verkkopalvelun palasen (gradientti valkoisesta vaaleankeltaiseen, tumma viiva ja heittovarjo) ei voi millään muistaa mikä kaikista niistä vuosien mittaan valmistuneista palveluista on kyse, tai edes tietää pitäisikö siihen olemassa jossain muita palasia tai edes jotain HTML- tai PHP-sivua. Kerran jonkinlaisen merkityksen omannut palanen on nyt lähinnä vain turha tiedosto.

Työ etenee hitaasti edellä mainittujen syiden vuoksi, mutta samalla tavalla kuin fyysisissä arkistoissa (lue: kaikkissa säilyttämissäni isoissa laatikoissa) on vanhojen tavaroiden läpikäymisessä aina myös toinen hidaste: nostalgia. Mitä kaikkea sitä löytääkään, kun käy joutuu kelamaan läpi monen vuoden asioita satunnaisessa järjestyksessä.

Törmäsin tiedostoon G65x65-02686.gif yhdessä niistä kansioista johon oli pelastettu gif-tiedostoja. Ah, ajattelin kun näin mistä oli kyse, tuota en olekaan varmaan nähnyt yli kymmeneen vuoteen. Jotkut tiedostot kyllä tunnistaa.

Serveri.net: Viikon Cool -merkkiKyseessä on nimittäin Serveri.netin (kotimainen linkkihakemisto/hakukone 1996-1998) aikanaan jakelema Viikon Cool -pränikkä. Niitä jaeltiin jollain logiikalla verkkosivuille jotka löytyivät Serveri.netin linkkilistoilta. Ja Wayback Machinen avulla löysin tiedon siitä, että silloin www.uiah.fi -osoitteessa asustanut Pekka’s PhotoDiner sivusto oli Viikon Cool 9.12.1996.

Miltä näytti se Pekka’s PhotoDiner josta tuli viikon cool? Se tieto löytyi jostain kumman syystä TIFF-kansiosta ja siellä majailleesta PS6-00214.tif -tiedostosta:

Pekka's PhotoDiner etusivu 26.8.1997

Entä mitä tapahtui Serveri.netille? Se vaihtoi nimeä ja omistajia, ja on nyt osa sen palvelun historiaa joka aloitti nimellä Sirkus.com mutta tunnetaan nykyään Suomi24:na, tietää Wikipedia kertoa.

Published

6 comments

  1. Tästä versiosta todellakin puuttuu suositeltu resoluutio, mutta oli niitäkin (tietysti) ja myös selainsuosituksilla sekä ilmoituksella siitä, että kuvat voivat näyttää tummemmilta “ei macintosh” -koneilla :)

  2. Mutta mahdatkos tietää, kuka teki Serveri.netin? Ahem *röyhistää rintaa*.

    Ahosen Rami valitsi sitten nuo Viikon Coolit :-)

Comments are closed.