Sika, säkki ja datamaksu

[mobiililiittymän] Lasku voi helposti nousta satoihin euroihin, jos kännykän kautta ladataan viihdettä tai ohjelmia.

Tietokone.fi: 13-vuotias sähläsi 14 500€ kännykkälaskun

Sanoisin, että ne sadat eurot tulevat täyteen yhtä nopeasti myös joukkotiedotusvälineiden sivuja selatessa, sen verran on mainosta ja sälää sivuillaan.

Nopeasti laskettuna, käyttämällä tieokone.fi:ssäkin mainittua Elisan 4,80 eur/megatavu, tulee satasen verran euroja laskuun kun käy joko
tietokone.fi:n etusivulla 21 kertaa tai
hs.fi:n etusivulla 16 kertaa tai
iltasanomat.fi:n etusivulla 10 kertaa.

Jos viikon ajan joka päivä kävisi kerran jokaisen yllämainitun palvelun etusivulla, muodostuisi siitä n. 150 euron lasku. Tämä siis Elisan hinnoin kotimaassa ilman datasiirtosopimusta. Ulkomaan datasiirtohintoja laskeskelin viime vuonna.

Mielestäni on outoa, että datamäärään sidottu hinnoittelu voi olla sallittua. Kuluttajallahan ei ole mitään mahdollisuutta tietää mitä netin käyttö kännykällä tulee maksamaan ennen kuin lasku tärähtää luukusta. Datamaksu per siirretty mega on sika säkissä – kuin autovuokra joka määrittyy siitä miten monta kierrosta pyörät ovat pyörineet.

Olen sanonut aikaisemmin, ja toistan itseäni taas: Mobiilin internetin suurin hidaste ovat kännykkäoperaattorit ja heidän älyttömät hinnoittelumallit.

Published

6 comments

 1. Amen, datamäärä pitäisi kieltää laskutuksen default-mallina, jos sellaisen välttämättä haluaa, niin ok.

  Mutta mitä defaultin tilalle?

  Aika? Jos, niin mikä olisi sopiva yksikkö ja yksikön hinta?

  Jos rajattoman mobiilidatasopparin saa kympillä kuussa, niin mikä olisi sopiva vrk-hinta? Euron?

  Vai onko vrk liikaa ja euro liian vähän? Tunti ja euro? Ja vuorokausiveloitus maksimissaan viisi euroa?

  Aikajakso ei siis yhtenäistä datavirtaa, vaan yhteyden avaamisesta eteenpäin.

 2. Defaulttihinnan pitäisi olla semmoinen, että se ei aja pahaa-aavistamattomia ekonomiseen ahdinkoon, mutta kirpaisee kuitenkin niin, että se ohjaa sopimuksen tekemiseen. Vaikea tuohon on summaa sanoa, mutta Soneran aikasidonnaisia hintoja katsellessa vitonen per alkava 24 h tiedonsiirtoa voisi olla aika sopiva.

  Katselin tuossa, että olen viimeisen kuukauden aikana ottanut kännykkään vastaan pyöreästi 1000 MB:n verran tavaraa. Kympin datasopparilla megan hinta olisi sentin. Sopimuksettoman megan 480 kertainen hinta on kyllä aikamoista ryöväystä.

 3. Täällä sopimukseton datansiirto on 99snt/päivä 50megaan asti jonka ylimenevältä osalta se on järkyttävä 2snt/kb. Toisin sanoen satunnainen käyttäjä joka lataa muutaman sivun ja pari emailia on ihan turvassa, mutta jos käyttää vähänkään enemmän alkaa sopimus houkuttamaan.
  Mielestäni ihan kohtuullinen, tosin per kilo hintaa voisi ehkä ajanmukaistaa (esim €1/mb).

 4. rahina: Aika hulppea hinta tuo 2 snt/kilo (= 20,48 €/mega), jää meidän Elisa selvästi kakkoseksi.

Comments are closed.