Kevyesti keskellä blogia

Katselin erään voin korvikkeen paria eri inkarnaatiota lähikaupassani. Yhtä rasvapakettia koristi yksityiskohta joka sanoi Kevyt. Toisessa paketissa, samassa kohdassa tiedotettiin, hiukan eri värillä, rasvaa 23 %. Light tuotteen rasvaprosentti on 35 %.

Mutta, kuten opin nelisen vuotta sitten, kevyt- tai light-levitteessä siis ei saa olla yli 40 % rasvaa ja siinä pitää olla vähintään 30 % vähemmän energiaa kuin vastaavassa tavanomaisessa elintarvikkeessa.

Vaan tulipa nyt mieleen, että mikä se semmoinen vastaava tavanomainen tuote näinä päivinä oikein on? Kyseessä ei varmaankaan ole saman valmistajan saman merkkinen tuote, sillä tästä kyseisestä tuotteesta, jota jäin kaupassa katselemaan, ei ymmärtääkseni ole olemassa kevytversiota rasvaisempaa. Eli vastaava tavanomainen tuote on siis mikä tahansa markkinoinlta löytyvä vähintään 50 % rasvaa sisältävä margariini. Onko näin?

Published

3 comments

 1. Eviran mukaan:
  “Margariini = kasvirasvaa (maitorasvan osuus alle 3 %) ja sitä on 80 – 90 % tuotteen painosta. Lisäksi tunnetaan nimikkeet margariini 60 ja margariini 40, joissa on rasvaa nimen mukaisesti. Muut rasvapitoisuudet ovat rasvalevitteitä.
  Rasvaseos = kasvi- ja maitorasvan seos, maitorasvan osuus kokonaisrasvapitoisuudesta 10 – 80 %.
  ”Vähärasvainen” tai ”kevyt”margariini = rasvapitoisuus enintään 41 %
  ”Vähemmän rasvaa” = rasvapitoisuus 41 – 62 %. ”

  Eli tuon mukaan tulkitsen, että kai kevyttuotteita verrataan ns. normaaliin margariiniin, merkistä riippumatta.

 2. Ahaa.

  Joten kaupassa en siis tutkinut kahta eri margariinia, vaan kahta eri rasvalevitettä. Ja niitä vastaa tavanomaisina tuotteina ainakin margariinit sekä rasvalevitteet noin yleensä riippumatta valmistajasta tai merkistä ja ehkä jopa erilaiset rasvaseokset.

Comments are closed.