Toiset vaan ovat suositumpia kuin toiset

Ceiling LampOlen aina jotenkin yhtä yllättynyt siitä, miten jotkut kuvistani Flickrissä keräävät muita selvemmin suurempia kävijämääriä ja/tai pääsevät Flickrin oman kiinnostavuusalgoritmin avulla Exploreen. Englanninreissun kuvista etenkin kattolamppu ja pikantin värinen tönö ovat sellaisia kuvia.

Piquant ColorTai siis lähinnä siitä olen yllättynyt, että usein kyseessä on kuva joka ei minulle tunnu yhtä tärkeältä kuin joku toinen kuva. Ehkä se on juuri sitä, että omalla kuvaushetken kokemuksella (joka vaikuttaa voimakkaasti siihen miten kuvaaja itse kokee julkaisemansa kuvan) ei ole mitään korrelaatiota siihen millaisena katsoja näkee ja kokee julkaistun kuvan (ellei kuvan yhteydessä samalla julkaise tietoa kuvaustapahtumasta).

Olisi vallan mainiota jos pystyisi katsomaan omia kuviaan ilman minkäänlaista havaintoa kuvaushetkestä, nähdä tuotoksensa jonkun muun silmin. Vaikka ei se tietenkään vielä kertoisi paljon mitään. Me kun emme näe silmillämme, vaan aivoillamme, ja kaikki näkemmämme tulkitaan oman kokemuspohjamme kautta – siksi jokainen kokee yhden ja saman kuvan kukin omalla tavallaan. Siksi ei myöskään ole olemassa hyviä tai huonoja kuvia, on kiinnostavia tai ei kiinnostavia kuvia, sekä kuvan ottajan näkökulmasta onnistuneita (lopputulos vastaa sitä mitä oli odottanut näkvänsä) sekä epäonnistuneita (otettu kuva ei vastaa odotusarvoa, eli on esim. liian tumma tai tärähtänyt).

Published

6 comments

  1. Siksi osaksi ne ainakin minulla siellä Flickrissä julkisina ovat. Kontekstiksta irti olevien silmien takia. Toki sitä silti ihmettelee miksi ylivoimaisesti katsotuin kuva on kännyräpsy metallipallosta. Ehkä sielläkin haetaan paljon tuhmia kuvia ja omat pallot jää haaviin vahingossa.

  2. Enkä minä pahasti ihmettele, vaan hyvästi tietenkin. On mukava yllättyä.

  3. En oikein ole tajunnut tuota logiikkaa, jotta mitkä kuvat keräävät suosiota ja mitkä eivät. Siis omien kuvien ja välillä muidenkaan kohdalla. Tai siis joistakin nyt tajuaa heti, että kun sillä tytöllä ei ole oikein mitään päällä, niin kai sitä kaikki on käyneet ihmettelmässä. Mutta kyllä se välillä jaksaa ihmetyttää silti.

Comments are closed.